64 bin araç bekleniyor

1990 ve daha eski araçlarını hurdaya ayıranların araca ait tüm vergi borçları ile faizlerinin silineceği 31 Aralık 2014'e 474 gün kaldı.

1990 ve daha eski araçlarını hurdaya ayıranların araca ait tüm vergi borçları ile faizlerinin silineceği 31 Aralık 2014'e 474 gün kaldı. Konya'da ise, bu güne kadar 81 bin 522 araçtan, 17 bin 171 aracın tescili silindi. Geriye ise 64 bin 351 araç bekliyor

1990 model ve daha eski araçların trafik güvenliğini sıkıntıya sokmasından ve ekonomik ömrünü tamamlamış olmasından dolayı 2014 yılı 31 Aralık tarihine kadar trafik tescil şubelerine ve vergi dairelerine başvuranların, araçlarına ilişkin vergi ve faiz borçları silinecek. Yaklaşık bir yıl önce yürürlüğe giren uygulama ile ilgili bilgi veren Konya Vergi Dairesi Başkanı Sıtkı Aksöz, uygulamadan yararlanacak olan araçlardan Konya'da 81 bin 522 adet olduğunu söyledi. Bu araçlardan 104 milyon TL kamu alacağının bulunduğunu belirten Aksöz, bu kapsama giren araç sahiplerinin zaman kaybetmeden başvuruda bulunması gerektiğini dile getirdi. Bu zamana kadar 17 bin 171 aracın tescil kaydını bu düzenleme gereği sildiklerini belirten Aksöz, bu araçlardan 47 milyon TL'lik kamu alacağından vazgeçildiğini belirtti.

BAŞVURMAYANLARIN BORCU MUTLAKA ALINIR

Son güne kadar bu kanundan yararlanmayan araçlardan borçlarının alınacağını belirten Aksöz, “Bu kanun kapsamında aracı bulunan vatandaşlarımız, trafik tescil şubeleri ile vergi dairelerine başvuruda bulunarak araçlarının tescilini sildirmeliler. Bu tarihe kadar sildirdikleri takdirde, araca ilişkin borçları da silinecek. Ancak, bu tarih içinde sildirmezlerse de aracın tüm borçları alınacak. Bu borç ölünceye kadar gidiyor. Hatta varislerine kalıyor. Gayri menkulu olanlara ve bankada parası olanlara ipotek konulabiliyor. Biz vatandaşlarımızın bu tür durumlara düşmesini istemiyoruz. Böyle bir imkan varken, faydalanmalarını istiyoruz” dedi.

ARAÇ SATICILARINI KURTARAN DÜZENLEME

Noter satışı yapıldığı halde, alıcnın aracı üzerine almadığı için aracın vergi borçlarının satıcısına geldiğini belirten Aksöz, bu şekilde olan vatandaşların da bu kanundan yararlanabileceklerini söyledi. Aksöz, “Motorlu taşıtların noter satış senediyle veya kamu kurum ve kuruluşlarından satın alıp ilgili trafik tescil kuruluşunda adlarına kayıt ve tescil ettirmemiş olan gerçek ve tüzel kişiler nedeni ile aracın borcu satıcı üzerinde duruyor. Yeni borçlarda bunun üzerine işliyor. Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihden itibaren 2014 yılının 31 Aralık tarihine kadar kayıt ve tescil işlemleri yaptırılırsa, satıcının satıştan sonrası için herhangi bir vergi borcu kalmıyor. Bu düzenleme de satıcıyı kurtaran bir düzenleme” diye konuştu.

ÖDENMEYEN BORCUN DÖRTE BİRİNİ ÖDE, BORCUN SİLİNSİN

2000 yılı ve öncesi araçlardan taşıt vasfını yitirmiş olan araçların vergi borcunun silinme imkanın da bulunduğunu aktaran Aksöz, “Mevcut olmayan ya da herhangi bir nedenle taşıt vasfını kaybeden model yılı 2000 ve daha eski olan taşıtlarda da, ödenmemiş olan vergi borcunun 4'te birini ödenirse, geri kalan vergi, ceza ve işlemiş olan faizler silinecektir” ifadelerini kullandı. Aksöz, hurdaya ayrılacak olan araçların il özel idarelerine teslim edilmesi gerektiğini belirterek, kamyon, tanker, otobüs ve benzeri araçların Makine Kimya Endüstrisi'nin hurda müdürlüklerine teslim edilebileceğini ve bu araçlara kilogram başına 2 bin TL ile 6 bin TL arasında bedel ödeneceğini dile getirdi. Aksöz, 2006 yılında çıkan ve belli model öncesinde araçların tesliminde yeni model araçların alımında ödeme yapılması ile ilgili uygulumaya dair bir gelişmenin olmadığını sözlerine ekledi.

MUSTAFA ÖZÇELİK

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Otomobil Haberleri