6 Ayda 32,2 Milyar Tl Gelir Elde Etti

Koç Holding, 2014’ün ilk 6 ayında toplam 32,2 milyar TL gelir, 1,4 milyar TL net kar elde etti. CEO Turgay Durak, “İlk 6 ayda dalgalı ekonomik ortama ve jeo siyasi risklere karşın tarihimizin en büyük yatırımlarını kararlı bir biçimde devam...

Koç Holding, 2014’ün ilk 6 ayında toplam 32,2 milyar TL gelir, 1,4 milyar TL net kar elde etti. CEO Turgay Durak, “İlk 6 ayda dalgalı ekonomik ortama ve jeo siyasi risklere karşın tarihimizin en büyük yatırımlarını kararlı bir biçimde devam ettirdik. Bölgemiz ve dünya için huzur ve barış ortamını yürekten diliyoruz. Bu vesileyle ülkemizin geleceğine yatırım yaparken katma değer yaratmaya devam edeceğimizi bir kere daha ifade etmeliyim.” dedi.

Durak, ekonomide yerel seçimlerin ardından ülke dışında artan risk iştahının da katkısı ile ilk üç aya göre daha olumlu bir faaliyet ortamının görüldüğünü belirtti.

Koç Holding CEO’su, tarihin en büyük organik yatırım döneminden geçtiklerini vurguladı. 2012 – 2013 döneminde toplam 11,1 milyar TL kombine yatırım yaptıklarını; Ar-Ge’ye 1,25 milyar TL ayırdıklarını anlattı.

2014 ilk 6 ayında Ford Otosan Yeniköy Fabrikası’nın ve Türk Traktör Sakarya Erenler Fabrikası’nın açtıklarını dile getiren Turgay Durak, “Kombine yatırımlarımız bir 2013 aynı dönemine oranla yüzde 8 artıp 2,8 milyar TL’ye çıktı. Her yatırımımız ülkemize sunduğu katkının yanı sıra başarı hikâyesi ile bizleri gururlandırıyor. Senenin geri kalan döneminde de yatırımlarımıza aynı kararlılıkla devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Durak, devam eden yatırımlar ile ilgili şu açıklamalarda bulundu:

“Ne mutlu ki ülkemiz ekonomisine sunacağı önemli katma değerin yanı sıra devreye alınması ile cari açığa da senelik yaklaşık 1 milyar dolar olumlu katkı yapacağı öngörülen, ayrıca Tüpraş İzmit Rafinerisi’ni dünyanın en ileri rafinerilerinden biri haline getirecek olan 2,7 milyar dolarlık Fuel Oil Dönüşüm Projesi’nde son dönemece girildi. 2014’ün ilk 6 ayı itibari ile yatırım tutarı 2,4 milyar dolara varan projenin yüzde 96,61’i tamamlandı. 2014 Kasım ayında tamamlanarak 3,5 milyon tonu beyaz ürün olmak sureti ile senede 4,2 milyon ton ürün üretecek olan proje sayesinde Tüpraş rafinerileri tam kapasite çalışabilecek ve Türkiye'nin büyük oranda ithalatla karşıladığı dizel ihtiyacının önemli bölümü (2,9 milyon ton) yerli üretimle karşılanabilecek. Yine geçtiğimiz aylarda açtığımız Tüpraş Ar-Ge Merkezi de enerji ve akaryakıt sektörlerine ait ilk ve tek Ar-Ge merkezi olarak çalışmalarına başladı.

Öte yandan Ar-Ge yatırımları ile bilinen Ford Otosan, İnönü Motor Test Merkezi’ni geçtiğimiz ay hizmete açtı. Türkiye'de bir ilk olarak 13 litreyi aşan motor testleri de yapabilen tesis, global Ford Motor Company’e de hizmet verecek. Ford Otosan’ın yeni Ar-Ge merkezi inşası ise planlanan şekilde devam ediyor. Tofaş’ın Bursa fabrikasından çıkacak Doblo’ların 2014 sonundan itibaren ABD’ye ihraç edilmesini bekliyoruz. Doblo ABD projesi kapsamında 2014 – 2021 döneminde 175 bin aracın ihracatı öngörülüyor.

Öte yandan portföy yapımızı yenileme çalışmalarımız kapsamında Tat Gıda’da yılın ilk yarısında önemli değişiklikler oldu. Maret şirket bünyesinden ayrılırken; Tat Gıda, Harranova Besi ve Tarım ve Tarım Ürünleri’nde malik olduğu hisselerini sattı. Geçtiğimiz günlerde ise önemli bir satın alma yaparak Türkiye’nin önde gelen süt ve peynir markalarından Moova Tat Ailesi’ne katıldı.”

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri