‘6-7 Eylül Olayları İle Suriyelilere Yapılan Saldırılar Aynı Zihniyetin Sonucu’

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eş Sözcüsü Sevil Turan, 1955’de İstanbul’da gerçekleşen 6-7 Eylül olaylarıyla bugün Türkiye’ye sığınmış Suriyelilere yapılan saldırıların aynı zihniyetin sonucu olduğunu söyledi. Turan, “İktidarı,...

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eş Sözcüsü Sevil Turan, 1955’de İstanbul’da gerçekleşen 6-7 Eylül olaylarıyla bugün Türkiye’ye sığınmış Suriyelilere yapılan saldırıların aynı zihniyetin sonucu olduğunu söyledi. Turan, “İktidarı, 6-7 Eylül’de mağdur ettiği tüm halklardan devlet adına özür dilemeye çağırıyoruz.” dedi.

İstanbul’da 1955’de yaşanan 6-7 Eylül olaylarının yıl dönümünde Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi basın açıklaması yaptı. Olaylarda 15 insan kişinin öldürüldüğünü, kadınlara tecavüz edildiğini hatırlatan parti sözcüsü Sevil Turan, “Bugün de Türkiye’de, ‘öteki’ olarak görülenlere yapılan saldırılara şahit oluyoruz. Gazze’yi bahane ederek gönderme yaparak, Yahudi düşmanlığı yapmak, Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı Yahudileri açıkça tehdit etmek böyle bir ırkçı saldırıdır. Irkçılık ve saldırgan milliyetçilik çağımızın siyasal vebasıdır. Bugün canlarını kurtarmak için bu memlekete sığınmış Suriyelilere saldırılar da bu zihniyetin sonucudur. 1915’te Ermenilerin ve 1938’de Dersimlilerin yaşadığı soykırımlar, Cumhuriyet boyunca gayrimüslimlerin yaşadığı acı olaylar, tarih boyunca Alevilerin yaşadığı ayrımcılık ve katliamlar ile Kürdistan’da yaşanan katliamlar ve yerinden edilmeler bugün daha çok konuşuluyor olsa da, bu meselelerle ve genelde Cumhuriyet geçmişimizle yüzleşme yaşandığını veya hesaplaşıldığını söylemek mümkün değildir.” diye konuştu.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi olarak Türkiye’de inkâr ve çarpıtma politikalarına son verilmesini istediklerini ifade eden Turan, şöyle devam etti: “İnkar, tabu ve sessizlik söylemini besleyen eğitim politikalarının bir an önce değiştirilmesi, tek din, tek dil, tek hafıza politikasıyla yürütülen uygulamalar yerine, barış içinde bir arada yaşamayı amaçlayan kapsamlı ve somut bir stratejinin hayata geçirilmesini istiyoruz. Son yıllarda bazı çevrelerce bu yönde atılan olumlu adımların desteklenmesi ve bu adımları atmak isteyenlere karşı yürütülen kampanyaların engellenmesi ve toplumun belli kesimlerinin veya bireylerinin olumsuz edimlerinin toplumun tamamına mal edilmemesi ve geçmişte yaşanan birçok olumlu olayın aktörlerinin, gerçek rol modeller olarak öne çıkarılmasını talep ediyoruz. Devletin, aynı zamanda kendi resmi sorumluluğunu da yerine getirerek, açık özürden, tazminata ve rehabilitasyon kampanyalarına kadar tüm çözüm yollarını denemesi için mücadele ediyoruz ve edeceğiz.”

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nin 6-7 Eylül’ü unutmadığına dikkat çeken Turan, “Unutmayacak ve unutturmayacak. İktidarı 6-7 Eylül’de mağdur ettiği tüm halklardan devlet adına özür dilemeye çağırıyoruz. Ayıplarımızla yolumuza devam etmeyeceğiz.” ifadelerini kullandı.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri