550 Bin Üniversite Öğrencisi Part-time İş Arıyor

Üniversitelere kayıtlarını yaptıran öğrenciler okulların açılmasına kısa süre kala iş aramaya başladı. Secretcv.com verilerine göre, 550 bin üniversite öğrencisi şu anda aktif olarak iş arıyor. Üniversitelilere yönelik part-time iş...

Üniversitelere kayıtlarını yaptıran öğrenciler okulların açılmasına kısa süre kala iş aramaya başladı. Secretcv.com verilerine göre, 550 bin üniversite öğrencisi şu anda aktif olarak iş arıyor. Üniversitelilere yönelik part-time iş ilanlarının sayısında ise geçen yıla göre yüzde 12’lik artış yaşandı. Secretcv.com Genel Müdürü Okan Tütüncü, “Bizler gençlere öğrenim hayatı boyunca-gelecekteki mesleğiyle ilişkili olsun olmasın, iş deneyimi edinmelerini öneriyoruz. Bu iş disiplinini ve iş hayatı içindeki süreçleri daha erken yaşta tanımalarını sağlıyor. Şirketler de yeni mezun işe alımlarında artık bu deneyime sahip gençlere öncelik veriyor.” dedi.

Geçtiğimiz bir yıl içerisinde öğrenciler için iş ilanı veren sektörlerin ilk sırasına yüzde 16 ile mağazacılık ve perakendecilik yerleşti. Onu yüzde 14 ile eğitim, yüzde 7 ile ajans ve yüzde 5 ile fuar/organizasyon takip etti. Öğrencilerin en çok başvurdukları sektörler de ilanlarla benzerlik gösterdi. İlk sırayı yüzde 27 ile yine mağazacılık/perakendecilik aldı; onu ajans ve eğitim sektörleri izliyor.

En çok part-time ilan verilen ilk 10 sektör içinde yer alan Bilgisayar ve Bilişim Teknolojileri sektörü ise, öğrenciler tarafından en çok tercih edilen ilk 10’a giremedi. Tütüncü, “Bilişim sektöründe istihdam arzı bulunuyor ancak talep az. Çünkü bu sektörde belirgin uzmanlaşmalar gerekiyor ancak istenilen niteliklere sahip adayların sayısı kısıtlı. Oysaki örneğin mağazacılıkta satış danışmanı olmak için kısa bir eğitimden geçmek yeterli oluyor.” dedi.

Öğrencilere yönelik iş ilanlarında birbirinden ilginç pozisyonlar göze çarpıyor. Satış danışmanı, etüd öğretmeni, stand hostesi, STK’lar için tanıtım elemanı ya da broşür elemanı gibi ilk akla gelen pozisyonların yanı sıra, prova mankeni, cankurtaran, şöför, kasiyer, garson, barista ve oyuncu-figüran gibi farklı işler de bulunuyor. Dönemsel veri giriş elemanı, web tasarım eğitmeni, SEO uzmanı ve grafiker gibi pozisyonlar da Bilgisayar ve Bilişim Teknolojileri konusunda kendini geliştirmek isteyen gençlere hitap ediyor.

Son 1 yılda part-time işlere başvuran öğrenciler arasında kızlar erkeklerden az farkla da olsa önde idi: Toplam başvuruların yüzde 54’ü kızlar, yüzde 46’sı ise erkek öğrenciler tarafından yapıldı. Öte yandan öğrenciler için iş imkanlarının en fazla olduğu şehirler de, beklenildiği gibi büyük şehirler oldu. İstanbul yüzde 27 ile öğrencilere en çok kucak açan şehir olurken, onu yüzde 6’şar pay ile Ankara ve İzmir takip etti. Antalya, Bursa ve Kocaeli gibi hem öğrenci nüfusunun hem de iş olanaklarının çok olduğu şehirler de, listede üst sıralarda yer aldı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri