51 yaşındaki Konya çiftçisi acı durumu böyle anlattı: Ocak ayında bu olmamalıydı

Ocak ayında olunmasına rağmen, şehir geneline yeterli yağış düşmedi. Ova çiftçisi, ekinlerini sulamaya başladı. Enerji maliyeti altında ezilen üreticiler; Konya'ya dış havzalardan su getirmenin zorunluluk olduğunu söyledi 

Konya'da kuraklık, kendini hissettirmeye devam ediyor. Ocak ayında olunmasına rağmen şehre ne kar yağdı ne yağmur. İlçelere beklenen kar yağışı da düşmedi. Türkiye'nin en az yağış alan bölgelerinden Konya Ovası'nda çiftçiler yine kara kara düşünmeye başladı. 3'te 2’si kıraç alan olan Konya'da ekinler sulanmaya devam ediyor.  

MEVSİMLERİN DENGESİ ŞAŞTI!

Ocak ayı içinde gerek Konya şehir merkezinde gerekse de ilçelerde kar yağışı etkili olurdu. Her geçen yıl artan kuraklık riskiyle yağış miktarı da azalıyor. Ayrıca mevsimlerin de dengesi değişiyor. Hava Aralık-ocak-şubat aylarında soğuk olması gerekirken artık mart, nisan aylarında ısınmıyor. Konya'da dönem dönem aralık ve ocak aylarında yağmayıp, mart ve nisan aylarında kar yağdığı da görüldü. 

51 YAŞINDAYIM BÖYLESİNİ İKİNCİ KEZ GÖRÜYORUM

Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, ekim ayından bu yana yağışların yetersiz olduğuna dikkat çekti. Çiftçilerin ekin suladıklarına vurgu yapan Kağnıcıoğlu, “Ürün, çimlenme oranını kaybediyor. Bu sebeple, sulama yapmak lazım” dedi. Ekin sulamanın gerek işçilik gerekse enerji yönüyle çok maliyetli olduğunu dile getiren Kağnıcıoğlu, daha sonra şöyle konuştu: “Ben, 51 yaşındayım. Sadece böyle bir olaya 1 kez şahit oldum. Ocak ayında ekinin sulandığını hayatımda ikinci kez gördüm. Bir de 1990'lı yıllarda ocak ayında ekin sulanmıştı. Suyu olanlar, ekinini suluyor. Peki suyu olmayanlar ne yapacak? Kıraç bölgeler, risk altında. Eğer yağış olmazsa, ürün kaybı olacak. Bu kaçınılmaz bir gerçek. Nisan ve mayıs yağışları da önemli. Çiftçilerimiz gerçekten endişeli. Gözler havada. Yağmur duaları yapılıyor. Çiftçi, rahmet istedi. Kuraklıkla mücadelenin beşeri yönleri de var. Başka havzalardan ovaya muhakkkak su getirilmesi gerekiyor. İdarecilerin elinde olan mesele bu. Söyleyeceğiz. İsteğimizi usanmadan dile getireceğiz. Takdir yetkililerin.”  

KONYA’DA VAHŞİ SULAMANIN SON BULMASI GEREKİYOR

Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner şunları ifade etti: “Çiftçilerin ocak ayında ekin suladığını görüyor ve duyuyoruz. Kuraklık Türkiye genelinde var. Bizim bölgemizin uzun yıllar yağış oranı düşük olduğu için kuraklıktan diğer bölgere oranla daha fazla olumsuz etkileniyoruz. Kıraç alanlarda durum vahim. Çiftçi sürekli hava verilerini kontrol ediyor. İklim değişti. Şartlar ne olursa olsun Konya'ya dışarıdan su getirmek lazım. Su getirmekle de iş bitmiyor. Suyun verimli kullanması da önemli. Konya'da vahşi sulamadan bir an evvel vazgeçmek gerekir. İzin vermemek lazım. Havza bazlı üretim modelinin Ova'da hayata geçirilmesi şart.” 

EMRE ÖZGÜL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (8)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri