500 milyon dolara Doğu'da zirve!

Suriye’de yaşanan siyasi gerginlikler nedeniyle Suriye üzerinden transit taşıma yapamayan nakliyeciye çözüm denizden geldi.

1 yılda 150 milyon dolar harcayarak İskenderun Limanı’nı yenilediklerini belirten Limak Başkanı Özdemir, “Yatırımı 500 milyon dolara çıkarıp Doğu Akdeniz’in en önemli ticaret merkezlerinden biri olacağız” dedi.

Bir biri ardına açılan ROPAX (TIR taşıyan gemi) hatlarıyla TIR’lar Suriye’yi baypas ederek denizyoluyla Mısır ve Suudi Arabistan’a ulaştı. Yalnızca Limakport İskenderun Limanı’ndan yaklaşık üç ay önce Sisa Denizcilik’in işletmesinde başlayan ROPAX seferleri ile üç ayda 5 binin üzerinde TIR ihracat seferine çıktı.

25 bin otomobili Irak’a sevk ettik

Limak Holding Başkanı Nihat Özdemir, ROPAX seferlerinin başlamasının Kuzey Afrika ve Arap Yarımadası’ndaki ülkelere ihracatın devam edebilmesi için çok önemli bir gelişme olduğunun altını çizdi.

Özdemir, LimakPort İskenderun Limanı’nda 2012 yılının hemen başından itibaren altyapı ve inşa çalışmalarına başlandığını belirterek, “Devir gününden bu yana toplam 1.5 milyon ton kuru yük elleçlendi.

Öte yandan nisan ayından itibaren başlayan araba gemileri ile 25 bin otomobilin transit olarak Irak’a sevki gerçekleşti.

Şu ana kadar toplam 150 milyon dolarlık yatırım yapıldı, konteyner elleçleyebilecek altyapı oluşturuldu” dedi.

Kapasiteyi 3 milyon tona çıkaracak

Yatırımların ikinci aşamasına da başlandığını açıklayanÖzdemir, bu yatırımkapsamında 370 metrelik lineerbir rıhtımve yaklaşık 200 binmetrekarelik ilave konteyner sahası inşaatı yapılacağını vurguladı.

Özdemir, şöyle devam etti: “2013 sonunda kapasitemiz 1.3 milyon TEU’ya ulaşacak. Dış liman yatırımlarımızla birlikte hedefimiz, 5 yılda 3 milyon TEU’ya ulaşarak, hem Türkiye’nin hem de Doğu Akdeniz’in en önemli intermodal konteyner limanlarından biri olmak. 3 milyon TEU kapasiteye ulaştığımızda toplam yatırımımız 500 milyon doları bulacak.”

Amanos ihalesine talibiz

İskenderun’dan Güneydoğu ve Doğu Anadolu’ya geçişi sağlayan Amanos Dağları’nı tünelle aşacak bir proje üzerinde çalışıldığını kaydeden Nihat Özdemir, “Bu proje için 700 milyon liralık yatırım gerekiyor.
İhalesi 2013’ün ikinciyarısında yapılacak projenin bir an evvel tamamlanması için Amanos tüneli otoyolihalesine tek başımıza yadakonsorsiyumla katılmayı istiyoruz. Önümüzdeki dönemde ayrıca Avrupa’da özelleşecek limanların işletmelerine de talip olacağız” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri