Merhaba gazetesi neşir hayatına atılalı 50 yıl olmuş. Dile kolay... Bu üç neslin emekli olması demektir.
Müesseseler zaman içerisinde eskidikçe tücrübe kazanır. Basında çok değişiklikler oldu. Ardı ardına teknolojide olan gelişmeler yenilenmiyi zoraki kıldı. Bugün baskıda ve dizgide âdeta çağ atlandı. Merhaba ile bütün basın organları bu dönemeçten geçti.
Merhaba gazetesi büyük gelişmelere imza attı ve içinden başarı ile çıktı. Yeri geldi okul gibi gayret gösterdi, pek çok gencin elinden tuttu, meslek sahibi yaptı. Konya’da pek çok gazeteci ve yazar Merhaba gazetesinden yetişti. Bu gelişmelerden biriside Akademik Sayfalar idi. İkibinli yıllara doğru Konya Postası’nda başladığımız Akademik Sayfalar’ın neşrine iki yıl aradan sonra Merhaba gazetesinde devam ettik. Bu sadece Konya’da değil Türkiye’de bir ilkti. 20 yıla yakın çalışma süreci içerisinde Akademik Sayfalar 18 cildi buldu. Böyle uzun süreli ve soluklu bir kültür eki hiçbir gazetede çıkmadı. Tabii bu bir ekip işiydi. Hâlâ bu ekip dağılmış değil.
2018 yılının sonlarına doğru ekonomik sıkıntılar nedeniyle Akademik Sayfalar’ın neşrine üzülerek son verdik. Tabii bunun bizim için maddi bir getirisi yoktu ama Konya’nın tarihine, kültürüne ve hafızasına notlar düştük. Ülkeler ekonomik sıkıntılar gibi çeşitli geçlüklerle karşılaşabilir. Ama bunlar bir gün düzelir. Fakat bir milletin kültürü ve eğitimi ihmal edilirse bir zaman gelir bunun faturası çok ağır olarak ödenmek mecburiyetinde kalınır.
Çok parti dönemine geçtiğimiz 1950’den beri hiç bir sağ parti, milli eğitime ve kültüre gereken önemi vermedi. Daha çok maddi kalkınma ve imarı öne aldı. Bugün çektiğimiz sıkıntıların pek çoğunun sebebi bundan kaynaklanmakkadır. Bunlar çerefilli meseleler, inşallah bir zaman uzun uzun üzerlerinde dururuz.
Bir zamanlar Fransa’da kâğıt fiyatları aşırı derecede zamlanmış, eğitim ve kültür zarar görmesin diye basın ve yayın için kullanılan kâğıdan bedelinin bir kısmını devlet ödemişti.
Bugün Anadolu basını büyük sıkıntı içerisindedir. Basının eğitim ve kültürün devlet desteğine büyük ihtiyacı var. Bu destek olmazsa gelecekte büyük tehlikelerle karşılaşabiliriz.
Gençliğin cebine harçlık koyduk, seçme ve seçilme hakkını aşağıya çektik. Fakat kafalarına ne koyduk diye düşünmek lazım.
Anadolu basını yayın hizmeti yanında bir kısım zararlı neşriyatın önünede geçmeye çalışıyor. Her zaman olduğu gibi günümüzde de basının hizmeti asla küçümsenemez. Toplum ve devlet olarak Anadolu basınının yanında olmanın gerektiğini düşünüyor daha nice 50. yıllara diyorum.
Başarılarının devamı en büyük dileğimizdir...