50 ülkede yasak, Türkiye'de serbest

Amerika gibi pek çok ülkede yasak olan 25. Kare tekniği Türkiye'de serbest. Şuuraltına doğrudan mesaj göndermeyi sağlayan bu teknik kültürel yozlaşmayı da beraberinde getiriyor.

Pek çok kişi tarafından kaleme alınmış ve rivayetlerde bulunulmuş 25. Kare tekniği bilinç altına mesaj gönderme tekniği olarak biliniyor. Ancak kişiler tarafından söylenenler kesinlik ifade etmiyor. Televizyonun ve video olarak tabir edilen hareketli resimlerin yapısına baktığımız zaman, filmlerdeki 1 saniyenin 24 farklı kareye denk geldiğini görmek mümkün. Yani videoda yürüyen bir adam gösterilecek ise, adamın adım atarken çekilmiş 24 kare resmimiz olması gerekiyor. Türkiye'de son zamanlarda hızla artan 25. Kare yöntemi, kliplerde, çok izlenen dizilerde, hatta çizgi filmlerde bile kullanılıyor. İnsanın şuuraltına istem dışı kabul ettiği bu mesajlar, birtakım objelerin içine gizlenerek insanın bilincinden geçmeden doğrudan şuuraltına gönderide bulunuyor. Günümüzde Muhteşem Yüzyıl gibi dizilerde bile bu tür imgelere rastlamak mümkün. Yahudi inancına göre 'her şeyi gören göz' olarak bilinen, Davut'un gözü Muhteşem Yüzyıl dizisinde de sıkça görülüyor. Şu anda yaklaşık 50 ülkede 25. Kare tekniği etik olmadığı gerekçesiyle yasaklanmış durumda. Amerika kaynaklı pek çok filmde bu tekniğe rastlamak mümkün.  Filmler, klipler, diziler son dönemde kullanılıyor. Daha önce ise çeşitli yapıların arasına gizlenen Davut'un gözü, iç içe geçmiş piramitleri Türkiye'nin çeşitli yerlerinde de görmek mümkün. Diyarbakır'da bulunan bir şehitlik parkına yapılan duvarın üstündeki işlemelerde de Davut'un gözüne rastlamak mümkün.



KANUNEN YASAK AMA CEZASI YOK

Türkiye'de televizyon aracılığıyla bilinçaltına mesaj gönderme tekniği kanunen yasak. 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanunu'na göre 'Ticarî iletişimde bilinçaltı teknikleri kullanılamaz' ibaresi yer alıyor. Ancak burada yasal bir boşluk söz konusu. Çünkü kanunen yasak ancak cezası yok. Son zamanlarda Türkiye'de çıkan kliplere bakıldığı zaman, Yahudi inancı ile içselleşmiş simgelere rastlamak mümkün. Gözün ve kulağın ilk anda fark etmediği, ancak bilinçaltına istif edilip 'gerektiği anda' ortaya çıkan bu mesajlar; sinema, televizyon, radyo programı, müzik, internet oyunu, afiş, poster veya bilboardların içine gizlice yerleştirilip propaganda yapılıyor ya da tüketici alışkanlıkları yönlendiriliyor. RTÜK ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı aslında bu konuda kural koyan ve yaptırım uygulama yetkisi bulunan kurumlar. Dünyada da 55 ülke 'subliminal mesaj' konusunda ulusal yasak ve yaptırımlar uyguluyor. Ancak bizim ülkemizde, bu ihlali takip edip ceza verecek uzman kişiler bulunmuyor. Subliminal mesajlarla sadece tüketim alışkanlıkları tetiklenmiyor. Araya yerleştirilen pornografik ya da yasa dışı örgütsel sembollerle çocukların ruhsal gelişimleri sakatlanıyor.

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Medya Haberleri