50 engelli, Alo 170ile hayata bağlandı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın Turkcell Global Bilgi'nin Karaman'daki merkezinden yürüttüğü, ''Alo 170'' numarasıyla hizmet veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi'nde çalışan...
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın Turkcell Global Bilgi'nin Karaman'daki merkezinden yürüttüğü, ''Alo 170'' numarasıyla hizmet veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi'nde çalışan 50 engelli, yeniden hayata bağlanmanın mutluluğunu yaşıyor. 
Çalışanların yarısını engellilerin oluşturduğu Karaman'daki Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi'ne, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla basın gezisi düzenlendi. 
Turkcell Global Bilgi Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi Operasyonu Birim Yöneticisi Harun Eren, gazetecilere yaptığı açıklamada, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın (ÇSGB), Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ve bakanlığın hizmetlerine ilişkin vatandaşlardan gelen soruların yoğunluğu nedeniyle Karaman'a iletişim merkezi yatırımı yaptığını söyledi. 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi'nin, 15 Kasım 2010 tarihinden itibaren hizmet vermeye başladığını anımsatan Eren, merkezle ÇSGB, SGK ve İŞKUR hizmetlerine ilişkin çağrıların ''Alo 170'' üzerinden tek bir merkezden yanıtlanmasının sağladığını belirtti. 
Eren, ''Alo 170'' ile Türkiye'nin her yerinden vatandaşların 7 gün 24 saat ulaşabildiği merkezde, çalışma hayatı ve sosyal güvenlik alanında soru, öneri, eleştiri, ihbar, şikayet, başvuru ve taleplerin etkin ve hızlı bir biçimde çözüme kavuşturulmasının amaçladığını bildirdi. 
Merkezin hayata geçtiği günden bu yana vatandaşlardan yaklaşık 1,8 milyon çağrı geldiğini ifade eden Eren, çağrıların yaklaşık yüzde 85'inin ilk kontakta yanıtlandığını vurguladı. 
''ENGELLİLER HAYATA BAĞLANDI''
Eren, yüzde 50 engelli istihdamı ile Türkiye'nin en önemli kamu sosyal sorumluluk projelerinden olan merkezde, 100 çalışanın 50'sini engellilerin oluşturduğunu bildirdi. 
Merkezde 50 engellinin yeniden hayata tutunduğunu anlatan Eren, şöyle devam etti: 
''Merkezimizde, yüzde 40'ın üzerinde engeli bulunanlar çalışıyor. Merkez binası engelli dostu olarak inşa edildi. Tuvaletler engelliler düşünerek hazırlandı. Kapılar otomatik. Görme engelliler için yerde yön bulmaya yardımcı bantlar mevcut. Bir çok detay düşünüldü. Merkezde, engelli ile engelsizin yaptığı iş aynı. Tüm çalışma arkadaşlarımızı eşit görüyoruz. Alınan 1,8 milyon çağrının 800 binden fazlasını engelli arkadaşlarımız karşıladı. Her ay mevzuat sınavları yapıyoruz. Bu sınav sonuçlarına bakıldığında da engelli arkadaşlarımızın performansı başarı ortalamasının üzerinde. Engelli arkadaşlarımızın göstermiş oldukları performans ne kadar doğru iş yaptığımızı kanıtlıyor.'' 
BİR ÇAĞRIYA İKİ KİŞİ CEVAP VERİYOR
Çalışanların yüzde 50'sini engellilerin oluşturduğu merkezde, engelli çalışanlardan aynı masada çağrılara ortak cevap vererek birbirlerini tamamlayan görme engelli Ahmet Çopur (42) ile konuşma engelli Merve Uyar (22), dikkati çekiyor. 
Her ikisinde de bulunan paralel bağlantılı kulaklıkla çağrıyı alan ikiliden doğuştan görme engelli Ahmet Çopur, vatandaşların sorunlarını dinliyor, konuşma güçlüğü çeken Merve Uyar da bilgileri bilgisayara giriyor. 
Lise mezunu olduğunu ve İŞKUR aracılığıyla merkeze başvurduğunu ifade eden Uyar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, partneri ile izin günlerinin aynı olduğunu, birlikte yemeğe çıktıklarını ve mola verdiklerini söyledi. 
Birlikte çalışmanın sorun teşkil etmediğini, çok uyumlu olduklarını belirterek, tüm engellilere çalışmalarını öneren Uyar, ''Çalışmalılar ki çalışma ve başarma duygusunu yaşasınlar. Çalıştığınız zaman öz güven kazanıyorsunuz'' dedi. 
Ahmet Çopur da partneri ile tek çağrıya birlikte baktıklarını ve hiçbir sıkıntı yaşamadıklarını, kendisinin çağrıların sözel yönleriyle ilgilendiğini, arkadaşının ise bilgileri bilgisayara kaydettiğini anlattı. 
Güzel bir ortamda çalıştığını ve çok memnun olduğunu dile getiren Çopur ise ''Engellilere yönelik çok güzel bir proje. Engellilere karşı ön yargılı olunmadığında çok başarılı sonuçlar ortaya çıkıyor. Turkcell Global Bilgi'nin diğer iş yerlerine örnek olmasını diliyorum. İnsan gerçekten duygulanıyor. Kelimelerle anlatılmıyor, yaşamak lazım'' diye konuştu. 
Çopur, özellikle kırsal kesimdeki engellilerin topluma kazandırılmalarına yönelik çalışmalar yapılması gerektiğini vurguladı. 
DİĞER ENGELLİ HİKAYELERİ
8 yıl önce bulgur fabrikasında çalıştığı sırada iş kazası sonucu sağ kolunu buğday öğütme makinesine kaptıran Erdem Acaruygun (30) da tek kolla hayata tutunmaya çalıştığını belirtti. 
Kazadan sonra kendisini çok kötü hissettiğini, hiçbir işe yaramadığını düşündüğünü anlatan Acaruygun, şimdi ise öz güven kazandığını söyledi. 
Engelli ailelere mesaj vermek istediğini ifade eden Acaruygun, ''Çocuklarına engelli gözüyle bakmasınlar. Onların da yapabilecekleri işler var. Onlara fırsat versinler. Burada çalışan 100 kişiden 50'si engelli. 50 bin sayfalık mevzuata hakimiz. Zaman zaman kurum personeli bize bilgi için başvuruyor'' dedi. 
Doğuştan boy kısalığı bulunan Halime Sarı (30) da 3 aylık eğitimden sonra İŞKUR aracılığıyla işe yerleştirildiğini, engelin önemli olmadığını, engellilere fırsat verilmesini istediklerini kaydetti. 
Tekerlekli sandalye ile işbaşı yapan Turan Işık (20) ise doğuştan omurilik açığından yürüyemediğini bildirerek, mutlu bir aile ortamında çalıştıklarını ifade etti. 
Engelli arkadaşlarıyla birlikte çalışan Esra Özkan (26) da engellilerle çalışmanın kendilerine bir dezavantaj oluşturmadığını vurguladı. 
Hiçbir ayrım olmadan birlikte çalıştıklarına dikkati çeken Özkan, ''Biz birlikte olmaktan çok mutluyuz. Çalışma konusunda bir uyumsuzluk söz konusu değil'' dedi.
AA
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri