50 bin ton eti, at eti şüphesi ile toplatılıyor

Hollanda Gıda ve Tüketim Malı Güvenliği Kurumu (NVWA) Avrupa geneline dağıtılmış 50 bin ton eti, at eti ihtiva edebileceği şüphesi ile toplatmaya başladı.

NVWA tarafından yapılan açıklamayla, Avrupa çapında dağıtımı yapılmış 50 bin dana etinde at eti bulunma olasılığı olduğu ve etlerin geri çağrıldığı belirtildi. Yapılan açıklamada, etlerde insan sağlığını tehdit edecek herhangi bir kanıta rastlanılmadığı belirtildi. Bunun yanı sıra NVWA yapılan ilk araştırma sonucunda Stelten firmasında işlenen etlerin nereden geldiğinin tam olarak tespit edilemediği de belirtti. Hollandalı yaklaşık 130 firmanın, Stelten'dan aldıkları bu eti başka firmalara da satmış olabileceğini belirten NVWA, etleri satın alan 130 firmaya uyarı yaparak, satışını yaptıkları firmalardan bu etlerin mutlaka geri çağırmalarını istedi. NVWA etlerin at eti ihtiva ettiğine dair bir işaret olabileceğini, fakat bu durumda tam olarak nasıl bir yöntem izleneceğini bilemediklerini kaydetti.

"Alıcılar şu an etleri işleyip piyasaya sürmüş olmalılar. Bu konu hakkında kendi müşterilerini bilgilendirmek mecburiyetindeler." diyen NVWA tüm et transferinin kontrol edilmesinin şu anda mümkün olmadığını belirtti NVWA, alıcı firmaların kendi kayıtlarını düzgün bir şekilde tutmuş ve bu etlerin geliş yerlerini kaydetmiş olmasını ümit ediyor. NVWA, 130 Hollandalı firma dışında 370 civarında da Avrupalı firmanın bu durumdan etkilendiğini düşündüklerini açıkladı. Yetkililere göre etler Almanya, Fransa ve İspanya gibi ülkelere ihraç edildi. NVWA bu ülkelerdeki otoritelerin uyarıldığını belirtti. Avrupalı alıcıları iki hafta içerisinde tüm mallarını kontrol ederek Hollanda'dan aldıkları malları tespit etmesi gerektiği uyarısında bulunuldu. Skandalın ortaya çıktığı bu etlerin büyük ihtimalle şimdiye kadar satışını da yapıldığı belirtiliyor. 1 Ocak 2011 ila 15 Şubat 2013 tarihleri arasında işlemesi yapılan bu etlerden bir kısmının dondurulmuş yiyeceklerin içinde yer aldığından şüpheleniliyor. NVWA, bu etlerin insan sağlığına zarar veren hiç bir etkisine rastlanmadığını ve satın alınmış dondurulmuş yiyeceklerin tüketilebileceğini de özellikle vurguluyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri