50 bin böbrek hastası var

Türk Nöroloji Derneği Konya Şubesi Başkanı Prof. Dr. Zeki Tonbul, ülkemizde 50 binin üzerinde insanın diyabet tedavisi gördüğüne işaret ederek şu çağrıda bulundu: Şekerini koru böbreğini kaybetme


Mart ayının ikinci Perşembe günü kutlanan Dünya Böbrek Günü etkinliği çerçevesinde Türk Nöroloji Derneği(TND) Konya Şubesi tarafından Bera Otel’de insanlara böbrek hastalığının önemi adına eğitim semineri verildi. Böbrek hastalarına yönelik verilen eğitim seminerine Türk Nöroloji Derneği yöneticileri, Sağlık Müdürü Yardımcısı Dr. Bahattin Akyürek ve çok sayıda diyabet hastası katıldı. Eğitim seminerinde konuklara böbreklerin insan yaşamı için önemi ve görevleri konusunda bilgi verildi. Seminer açılışında konuşan TND Konya Şubesi Başkanı Prof. Dr. Zeki Tonbul, Türkiye’de 50 binin üzerinde insanın diyabet tedavisi gördüğünü vurgulayarak bu rakamın her geçen gün artığını belirtti. Şeker ve yüksek tansiyon hastalığının böbrek hastalığının oluşmasına neden olduğunu söyleyen Prof. Dr. Tonbul, “1990’lı yıllarda Türkiye’de şeker hastası yüzde 2,5’ken bugün yüzde 10’na ulaştı” dedi.  Böbrek hastalığının en önemli halk hastalıklarından biri olduğunu söyleyen Prof. Dr. Tonbul, insanlara tavsiyelerinin ‘şekerini koru böbreklerini kaybetme’ olduğunu aktardı. 
Hastalığın önemine dikkat çeken Sağlık Müdürü Yardımcısı Dr. Bahattin Akyürek ise “Konya’da 29 sağlık merkezinde diyabet hastalarının tedavi görebileceği yer var” dedi. Diyabet hastalarının daha iyi tedavi görmeleri için bu sağlık merkezlerinin paralel olarak kontrol edildiğini belirten Dr. Akyürek, sağlıkta hedeflerinin erken teşhisle insanları hasta olmadan koruyuculuk olduğunu aktardı. Prof. Dr. Yılmaz Selçuk ise “Böbreklerin en önemli görevleri, kanda bulunan zararlı maddeleri vücuttan atılması. Vücuttaki su ve tuz oranını dengede tutması. Tansiyonun normal seyirde devam etmesini sağlar. Kan yapımını uyarır. Vücuttaki organların düzenli çalışmasına yardımcı olur” dedi. Prof. Dr. Selçuk, hastalık hakkında öğrenilenlerin burada sınırlı kalmaması gerektiğini sözlerine ekledi.
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri