5 yıl önce Barış Pınarı harekatı nedeniyle Konya konserini iptal etmişti! İran bülbülü Konya'da konser verecek

İran müziğinin dünya çapındaki ismi Şehram Nazeri Konya'da düzenlenecek olan Mistik Müzik Festivali'nde sahne olacak. Şehram Nazeri, 5 yıl önce Barış Pınarı Harekatı'na tepki amaçlı Konya'daki konserini iptal etmişti.

İran müziğinin dünya çapındaki ismi Şehram Nazeri Konya'da düzenlenecek olan Mistik Müzik Festivali'nde sahne olacak. ‘Kürt Pavorott’i ve ‘İran Bülbülü’ olarak da bilinen Şehram Nazari 2019 yılındaki konserini ise Barış Pınarı Harekatı’na tepki amaçlı iptal etmişti. Daha önce defalarca Konya'da ve Türkiye'nin birçok şehrinde konser veren Şehram Nazeri 6 yıl sonra Konya'da sahne alacak. Nazari en son 2018 yılında Şeb-i Arus törenleri kapsamında Konya’da konser vermişti. Nazari 2008 yılında ve 2012 yılında da Mistik Müzik Festivali’nde Konya’da konserler vermişti.

‘BARIŞ PINARI’NA TEPKİ AMAÇLI KONSERİNİ İPTAL ETMİŞTİ

İranlı sanatçı 2019 yılında Konya’daki konserini Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde YPG/PKK unsurlarına karşı başlattığı Barış Pınarı Harekatı’nı protesto etmek için iptal etmişti. O dönem konu hakkında İran basınına konuşan Nazeri, “Rojava’da süren savaş ve kayıplar nedeniyle Kürtlerin büyük bölümü üzüntü duyuyor. En sevdiklerini bu savaşta kaybediyorlar. Hayatını kaybeden o Kürtlere saygının bir gereği olarak konserlerimi iptal ediyorum” şeklinde açıklamalarda bulunmuştu. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından organize edilen Mistik Müzik Festivali’ne Şahram Nazari 5 yıl sonra yeniden davet edildi. Mistik Müzik Festivali kapsamında Konya'da 30 Eylül 2024 tarihinde sahne alacak, Şehram Nazari Selçuklu Kongre Merkezi'nde hayranlarıyla buluşacak.

ŞEHRAM NAZERİ KİMDİR?

18 Şubat 1950’de Rojhılat’ın Kırmaşan kentinde doğdu. Orjinal Kürtçe ve Farsça müzik eserleri üzerine çalıştı, çok sayıda beste ve söz yazdı. Şu ana kadar 40 albümü bulunan Nazeri 12 defa uluslararası müzik ödüllerine layık görüldü. Fransa’da “Kültür ve Edebiyat Şovalyesi” ve 2007’de “Asya Kıtasının En İyi Sanatçısı” ödülleri bunlaardan bazıları. “İran Bülbülü” Kürt Pavarotti olarak da kabul edilen Nazeri ayrıca, Asya Topluluğu tarafından “Ömür Boyu Kültür Mirası Ödülü”ne layık görüldü. Nazeri bugüne kadar kırktan fazla kayıt yayınladı. 1984 albümü The One Hundred-Petalled Rose tarihteki en çok satan Fars klasik müziği ve Sufi müziği albümü rekorunu elinde tutuyor. Müzikal yetenekleri ilk olarak çok küçük yaşta annesi tarafından beslendi. Çocukluğu boyunca Abdollah Davami, Nourali Boroumand ve Mahmood Karimi gibi Fars müziğinin en ünlü ustalarının himayesindeydi. On bir yaşında, ilk kez ulusal İran televizyonunda canlı performans sergiledi. 29 yaşına geldiğinde sadık bir hayran kitlesi kazanmıştı. Son yirmi yıldır İran'da ve yurtdışında performans sergilemeye devam etti. Avignon Festivali, Paris'teki Theâtre de la Ville ve Tokyo Yaz Festivali dahil olmak üzere dünya çapında önemli mekanlarda sahne aldı.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (13)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri