43 sağlık çalışanı şiddet mağduru oldu

Sağlık-Sen, ‘Şubat Ayı Sağlıkta Şiddet Raporu’nu kamuoyu ile paylaştı. Açıklanan rapora göre, Şubat ayında 21 şiddet olayı gerçekleştiği ve 43 sağlık çalışanının şiddet mağduru olduğu kaydedildi.

Raporu kamuoyuna sunan Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, sosyal medyanın gücüne dikkat çekerek, “Sosyal medyanın da etkisiyle bu şiddet vakaları çoğu zaman ve bir anda toplumun en önemli gündem maddelerinden biri haline dönüşebiliyor” ifadelerini kullandı.

Memur-Sen Konfederasyonuna bağlı Sağlık-Sen, her ay hazırlayıp kamuoyu ile paylaştığı ‘Sağlıkta Şiddet Raporu’nun Şubat ayı verilerini gerçekleştirilen basın toplantısı ile kamuoyu ile paylaştı. Sağlıkta şiddet vakalarının Şubat ayında da dur durak bilmeden devam ettiğine dikkat çekildi. Raporu kamuoyu ile paylaşan Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, sağlıkta şiddet vakalarının her gün gündemde olduğuna dikkat çekti.

“TEK BAŞINA ÖNLEYİCİ GÜVENLİK TEDBİRLERİ YETERLİ DEĞİL”

Sağlıkta şiddet sorununun çok yönlü bir sorun olduğuna vurgu yapan Durmuş, şiddete karşı tek başına önleyici güvenlik tedbirlerinin yeterli olmadığına dikkat çekti. Durmuş, “Önleyici güvenlik tedbirlerinin sağlık birimlerinde yüksek düzeyde alındığını ve uygulandığını söylemek güç. Muhtemeldir ki hastaneler ve bilimum sağlık merkezleri, kamu hizmeti verilen kurumlar arasında, en rahat girilen yerlerin başında gelmektedir. Silahtan baltaya, bıçaktan sopaya isteyen istediğini rahatlıkla sokabiliyor” diye konuştu.

“ŞİDDETİ, ŞİFA BEKLEYEN HASTALAR VE HASTA YAKINLARI GERÇEKLEŞTİRİYOR”

Şubat ayında sağlıkta şiddet vakalarına ilişkin verileri paylaşan Durmuş, Şubat ayı içerisinde 31 saldırganın neden olduğu 21 şiddet olayında 43 sağlık çalışanının mağdur olduğunu belirterek, “Ay boyunca yaşanan 21 şiddet olayının 8’ine bizzat hastalar imza attı. Hasta yakınları ise 13 olaya neden oldu. Bu durum aşağı yukarı her ay tanık olduğumuz bir durum; şiddeti şifa bekleyen hastalarla, hasta yakınları gerçekleştiriyor. Yaşanan 21 şiddet vakasının 17’si hem fiili hem sözlü, 4’ü ise sözlü olarak vuku buldu” dedi.

“SAĞLIKTA ŞİDDET EN ÇOK HASTANELERDE”

Şiddet olaylarının en çok hastanelerde yaşandığına dikkat çeken Durmuş, “21 şiddet olayının 19’u hastanelerde cereyan ederken, 1 olay aile sağlığı merkezinde, 1 olayı ise sahada meydana geldi. Ay boyunca 12 hemşire, 11 doktor, 4 güvenlik görevlisi, 3 acil sağlık hizmetleri çalışanı, 13 de diğer branşlardan sağlık çalışanı şiddet mağduru oldu. Görüldüğü gibi şiddet çalışan ayrımı yapmıyor. Ay boyunca yaşanan şiddet vakalarına imza atan 31 saldırgandan 14’ü tutuklandı.  Bu durum, geçmiş dönemle kıyaslandığında, ümit var olmamızı gerektiren ciddi bir ilerlemedir. Kuşkusuz bu noktaya gelinmesindeki en önemli neden toplumda oluşan duyarlılıktır.  Bunun yanında, gözaltına alınan saldırganların 6’sı serbest bırakılırken, 7 saldırgan hakkında ise soruşturma başlatıldı. 4 saldırgan hakkında ise hakkında herhangi bir işlem yapılmadığı tespit edildi” bilgisini paylaştı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri