İddiaya göre; Konya Sarraflar Çarşısı'nda kuyumculuk yapan Musa G, indirim çadırı kuracağını ve ucuz altın satacağını söyleyerek, Konya ve İstanbul'daki bazı altın toptancıları ile imalatçılarından topladığı altınların yanı sıra bir miktar para ile 24 Temmuz’da kayıplara karıştı. Dolandırıldıklarını öne süren bir grup vatandaş tarafından şikâyette bulunulunca polis harekete geçti ve güvenlik kamerası kayıtları incelenince Musa G.’nin 23 Temmuz günü saat 22.00 sıralarında 2 valizle iş yerinden çıktığı belirlendi. İş yerinden ayrıldıktan sonra Özen Y. (39) isimli bir kadınla İstanbul'a giden ve Beşiktaş'ta ev kiralayan Musa G, şikâyetler üzerine çalışma başlatan polis ekiplerince olaydan 4 gün sonra yakalanıp, Konya'ya getirildi. Evde yapılan aramada, 2 valizde bir miktar para, saat, küpe ve kolye bulundu. Konya’ya getirilen ve ifadesi alındıktan sonra 'nitelikli dolandırıcılık' suçlamasıyla adliyeye sevk edilen Musa G. ve beraberindeki kadın, nöbetçi hâkimlikçe tutuklandı.
80 YILA KADAR HAPİS CEZASI İSTENDİ
Ortadan kaybolduktan sonra imajını değiştirdiği belirlenen şüpheli, sorgusunda dolandırıcılık iddialarını kabul etmedi. Soruşturma sonunda Konya Cumhuriyet Başsavcılığı, tutuklu şüpheli Musa G. ve diğer şüpheliler hakkında iddianame hazırladı. İddianamede 8 şikâyetçi olduğu bildirilerek, şüpheliler hakkında 'nitelikli dolandırıcılık' suçundan 8'er kez 3 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası istendi. Musa G’ye altın emanet eden 64 müşterisinin şikâyetleri ise suçun 'güveni kötüye kullanmak' kapsamında olması nedeniyle uzlaştırma bürosuna gönderildi.
MAĞDURLAR TAHLİYE KARARINA TEPKİLİ
Konya 1. Ağır Ceza Mahkemesinde tutuklu yargılanan Musa G, yargılama boyunca hakkındaki suçlamaları kabul etmemiş, İstanbul’da bir süre kafa dinledikten sonra tekrar Konya'ya geri döneceğini ileri sürmüştü. Sanık Musa G, son duruşmada da tahliye talebini yineledi. Mahkeme heyeti, Musa G’nin yurtdışı çıkış yasağı konularak tahliye edilmesine karar verdi.
DURUŞMA 28 OCAK’A ERTELENDİ
Mağdurlar, ‘nitelikli dolandırıcılık' suçundan hakkında 80 yıla kadar hapis cezası istenen sanık Musa G’nin serbest bırakılma kararına tepki gösterdi. Hakkında 120 kişinin şikayeti bulunan Musa G.’nin serbest bırakılmasının ardından mağdurlar altınların kendilerine iade edilmesini talep ediyor. Davaya 16 kuyumcu müdahil oldu.
MESLEĞİMİZ ADINA UTANÇ VERİCİ BİR DURUM
Eski Konya Sarraflar ve Kuyumcular Derneği İsmail Karagöz, mahkemenin verdiği karara sert tepki göstererek, bu kararın insanların adalate olan güvenini zedelediğini söyledi. Musa G,’nin yıllarca Konya piyasasında çalışan bir sarraf olduğunu ve zamanla insanların güvenini kazandığını dile getiren Karagöz, bir dönem kendisiyle Konya Sarraflar ve Kuyumcular Derneği’nde birlikte görev yaptıklarını da kaydetti. Musa G’nin kendisine emanet edilen 40 kilo civarındaki altını alıp, kayıplara karıştığını ve 1,5 yıldır da cezaevinde yattığını kaydeden Karagöz, “Mahkemenin tutuksuz yargılama kararı hukuk adına büyük bir skandaldır. Bu ülkede 3 dilim baklava çalan çocuklar yıllarca hapis yattı. 40 kilo altına el koyan birisi ise serbest bırakılıyor. Yüzlerce insan mağdur oldu. İnsanların sarraflara olan güveni azaldı. Mesleğimiz adına utanç verici bir durum. Adaletin tecelli etmesini bekliyoruz” dedi.
İBRAHİM BÜYÜKEKEN