4 Ton İhracat Yapan Manisa'da Ayva Hasadı Başladı

Türkiye, ayva üretiminde 128 bin tonla dünyada birinci sırada yer alıyor. Türkiye’nin ayva üretimine büyük katkı sağlayan Manisa’da hasat başladı. Manisa merkez ve ilçelerinde, kapama ayva bahçeleri her geçen yıl artıyor. Manisa, ayva...

Türkiye, ayva üretiminde 128 bin tonla dünyada birinci sırada yer alıyor. Türkiye’nin ayva üretimine büyük katkı sağlayan Manisa’da hasat başladı. Manisa merkez ve ilçelerinde, kapama ayva bahçeleri her geçen yıl artıyor. Manisa, ayva üretiminde Türkiye sıralamasında üretim alanında 9, üretimde 11, meyve veren ağaç sayısında 10. sırada yer alıyor. Manisa’dan geçen yıl 4 ton ayva ihracatı yapıldı.

Son yıllarda ayva üretiminde depolama kolaylığının olması ve pazarda iyi fiyat bulması sebebiyle üreticilerin kapama ayva bahçe tesisine hızla yöneldiklerini belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, Manisa’nın bereketli topraklarının ayva üretimine çok elverişli olduğunu söyledi. Bin ile 10 bin metre arası yükseklikteki hemen her bölgede ayva üretimi yapıldığını aktaran Çebi, “İlimizde Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı 92 ayva üreticisi var. 2013 yılında, yaklaşık bin dekar alanda 2 bin 200 ton üretim yapıldı. 88 bin 660 ayva ağacı varlığına sahip ilimiz, yaklaşık 82 bin ağaçtan verim alabiliyor. 2013 yılı sonu itibariyle ilimizden 4 bin 18 ton ayva ihraç edilmiştir.” dedi.

Kapama bahçe tesisi kurmak isteyen üreticilere Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında hibe desteği verdiğini dile getiren Hasan Çebi, “Üreticilerin, kaliteli ürün elde etmeleri için fidan cinslerini iyi seçmeleri gerekiyor. Tarıma dayalı ekonomik yatırımlar kapsamında il müdürlüğü olarak, çiftçilerimize her türlü yardımı yapıyoruz. Bu kapsamda bakanlığımızın vermiş olduğu yüzde 50 oranında hibe desteğiyle üreticilerimiz, kapama bahçe tesisi kurmakta zorlanmıyorlar. İl ve ilçe müdürlükleri olarak, üreticilere her türlü konuda desteğimiz devam ediyor.” diye konuştu.

Ayvanın protein ve mineral açısından çok zengin bir meyve olduğunun ve birçok hastalığa iyi geldiğinin de altını çizen Çebi, “Ayva protein, şeker, organik asit, demir, bakır, potasyum gibi mineraller ve A, B2 ve C vitaminleri açısından oldukça zengin bir meyve. Tohumları ise yağ ve protein içeriyor. Birçok hastalığa şifa olan ayva kalp, akciğer, boğaz, mide, göz, bağırsak ve ağız rahatsızlıklarına iyi geliyor. Şeker içeriğinin düşük olması nedeniyle şeker hastaları tarafından da yenebilen bir meyve olan ayva yaprağı, çiçeği, hattâ tohumlarıyla son derece faydalı.” dedi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri