4 sektör fuarda buluştu

Türkiye'de ilk defa 4 ayrı sektörü buluşturan fuarın açılışı dün yapıldı.

Kırmızı Et Üretimi, Teknolojileri ve Donanımları Fuarı, 3. Hayvancılık, Hayvansal Üretim Teknolojileri, Yem Endüstrisi Fuarı, 4. Bitki Besleme, Zirai Mücadele, Sulama, Fidancılık, Bahçe Bitkileri, Gübreleme ve Ekipmanları Fuarı, 4. Tohum Teknolojileri ve Ekipmanları Fuarı düzenlenen törenle birlikte açıldı. Açılış programına, Vali Muammer Erol, Hayvancılık Genel Müdürü İbrahim Özcan, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar, Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli, TÜYAP Fuarcılık Anadolu Grubu Genel Müdürü İlhan Ersözlü, Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkanı Yıldıray Gencer, KTO Başkanı Selçuk Öztürk ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı. Programda konuşan Hayvancılık Genel Müdürü İbrahim Özcan, Konya'nın sadece tarım alanında değil, hayvancılık alanında da gelişme gösterdiğini belirterek, "Konya tarımsal üretimde ülkede söz sahibi olmasının yanında hayvancılık alanında da kendini kanıtlamıştır" diye konuştu.

KONYA SÜT ÜRETİMİNDE LİDER

Tarımsal ve hayvansal üretim hakkında bilgiler sunan Özcan, "Fuar sadece Konya'nın değil, ülke için gerçekten önemli bir fuardır. Konya'nın gerçekten tarım ve hayvancılık alanında farklı bir yeri var. Konya 900 bin ton süt ile süt üretiminde lider konumunda. Konya'da 14 tane süt üretimi ile ilgili fabrika bulunmaktadır. Konya küçük başta ikinci, büyük başta ise üçüncü konumundadır. Bitkisel üretime baktığımızda da Konya'nın tahıl ambarı olduğunu hepimiz bilmekteyiz. Fuar hakkında konuşmak gerekirse, üretici ile sanayici buluşturduğu için büyük önem arz etmektedir. Biz bakanlığı olarak medyayı çok iyi kullandığımız söylenemez. Çalışmalarımızı duyurmakta güçlük çekiyoruz. 184 ülkeye bin 36 çeşit tarımsal ürün ihraç ediyoruz. Son 10 yılda tarımda on birincilikten, yedinciliğe yükseldik. Ancak bu rakamları kimse bilmiyor" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'DE İLK CANLI HAYVAN FUARI

Fuarda Türkiye'de ilk defa canlı hayvan sergilendiğine vurgu yapan TÜYAP Fuarcılık Anadolu Grubu Genel Müdürü İlhan Ersözlü ise, "Bu fuarda bir çok ilki birlikte yaşamaktayız. Türkiye'de ilk defa 4 sektörü ilgilendiren bir fuar tek çatı altında yapıldı. Bunun yanı sıra ilk defa canlı hayvan sergileniyor. Fuara 14 ülkeden 219 firma katılım göstermiştir. 50 bin ziyaretçi bekliyoruz. Fuarlarımız büyüyerek gelişmeye devam ediyor. Konya, hayvancılıkta son yıllarda büyük atılım göstermiştir. Bizler de bu yadsınamaz gerçeği, fuarımıza taşımak istedik. Tüm gücümüzle ve en önemlisi de büyük emek vererek çalışmaktayız, çalışmaya da devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

ÜLKE EKONOMİSİNİN PARLAYAN YILDIZI KONYA

Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk de, "Ülkemizin son 10 yılda gösterdiği ekonomik büyüme başarısı ile başta bulunduğu coğrafya olmak üzere tüm dünyada siyasi gücü de artmıştır. Ülkemizin bu gücü yurt içerisinde güven ve istikrar ortamını da beraberinde getirmiştir. Bu olumlu gelişmeler en büyük ihtiyacımız olan Anadolu ekonomisinin ülke ekonomisine katkısının da artmasını sağlamıştır. Ülke ekonomisinin parlayan yıldızı Konya olarak daha çok çalışmaya daha çok üretmeye, daha çok dünyaya açılmaya kararlıyız. Şehrimiz, Türkiye ortalaması üzerinde gerçekleştirdiği büyümeyle 3 milyar doları aşan bir dış ticaret hacmine sahiptir" sözlerini kullandı.

2015'TE İKİ KAT ZİYARETÇİ BEKLENİYOR

2015 yılı için fuara iki kat ziyaretçi beklediklerinin altını çizen Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: "2015'te düzenlenen 10 fuara 34 ülkeden bin 75 katılımcı firma katıldı. Fuarlarımızı 306 bin kişi ziyaret etti. 2015'te ziyaretçi sayısının iki kat artmasını bekliyoruz. Hedefimiz, fuar merkezimizde 6 holün tamamının dolacağı en az altı guar yapılmasıdır. Makine, yapı, gıda, döküm ve tohum-hayvancılık fuarlarını da tarım fuarı gibi marka fuarlar haline getireceğiz. Buna ilave olarak dört holün tam dolacağı. Dört fuar daha yaparak 2017 yılı itibariyle toplam 2 milyon ziyaretçi hedefine ulaşmayı amaçlıyoruz."

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri