3,5 santimlik taş çıktı

Konyada yaşayan mobilyacı İbrahim Karakurt, mide ağrısı şikâyetiyle Özel Konya Fârâbî Hastanesine başvurdu

Konya’da yaşayan mobilyacı İbrahim Karakurt, mide ağrısı şikâyetiyle Özel Konya Fârâbî Hastanesi’ne başvurdu. Yapılan tetkikler sonucu böbrek ile idrar kesesi arasında yer alan “üreter” adındaki kanalda 3.5 santimlik taş görüldü. Üreter kanalında, tıp literatüründe bu büyüklükte bir taşın oluşması eşine az rastlanır bir durum olarak değerlendirilirken, Fârâbî Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Özgür Oruç, hastayı kapalı yöntemle ameliyat ederek laser ile Konya’da bir ilke imza attı.

 

Yaklaşık iki yıl önce yine aynı şikâyetle hastaneye başvurduğunu ancak taşın büyüklüğünün şimdikinden çok daha az olduğu için ameliyatı ertelediğini belirten İbrahim Karakurt (29), “İki gün önce çalışırken şiddetli bir ağrıyla Özel Konya Fârâbî Hastanesi’nin Acil Servisi’ne başvurdum. Ağrı kesiciyle acılarımdan kurtuldum. Daha sonra gerekli tetkiklerim yapıldı ve 3,5 santim boyunda 2,5 santim eninde ve 2 santim kalınlığında üreter kanalımda taş olduğu söylendi. Ameliyat olmam konusunda bilgilendirildim ve ikna oldum” dedi. Bu kadar büyük bir taşın çok az rastlanıldığını öğrendiğinde çok şaşırdığını ancak korkmadığını dile getiren Karakurt, “Ameliyatımın kapalı yöntemle olacağını ve ertesi gün yürüyebilecek durumda olacağımı öğrendim. Ameliyatımı oldum. Şu an kendimi çok iyi hissediyorum” diye konuştu.

 

Karakurt’un ameliyatını gerçekleştiren Üroloji Uzmanı Op. Dr. Oruç ise, “Bu kadar büyük bir üreter taşını hiç görmedim. Böbrekte veya idrar torbasında bu tarz taşlar çıkabiliyor ancak üreter kanalında 1-1.5 santimi geçmez. İhmal edilseydi böbrek çürüyebilir ve işlevini kaybedebilirdi. Kapalı yöntemin avantajı hastadan herhangi bir kesi ve çok fazla kanama olmaması. Bu yöntemi kullanarak hastamızı ameliyata aldık. Hastamızı bugün taburcu edeceğiz” diye konuştu.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri