348 camide itikafa girildi

Konya'da merkez başta olmak üzere, 31 ilçede toplamda 348 Camide itikafa girildi. Konya Müftüsü Ahmet Poçanoğlu, “Konyalılar, itikafa çok itibar ediyor. Bu yıl ilgi çok yüksek. Yoğun şekilde itikafa girildi” dedi.

Kur'an ve sünnetle sabit olan, çeşitli hadislerle Ramazan ayı içinde ve özellikle Ramazanın son 10 gününde yapıldığı belirtilen, daha önceki ümmetlerde de yapıldığına işaret edilen ve bir ibadet türü olan itikaf dönemi başladı. Konya'da 348 Camide itikafa girildi. Birçok evliyaya ev sahipliği yapmış, dini hassasiyeti yüksek Konya'da bu yıl itikafa vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. İtikafa girilen Camilerde yoğunluk yaşandı. 

HZ. İBRAHİM'DEN BERİ DEVAM EDEN İBADET

İtikafın tanımını yapan Konya Müftüsü Ahmet Poçanoğlu, “İtikaf, bir mescitte, Camide ibadet niyetiyle belli bir süre kalmaktır” dedi. İtikafın insanı sıradan davranışlardan uzak tuttuğunu belirten Poçanoğlu, itikafın aynı zamanda ölmeden önce bir  hayat muhasebesi yapmak olduğunu da dile getirdi. “İtikaf, ölümü hatırlamaktır” diyen Poçanoğlu, şunları kaydetti: “İtikaf, Hz. İbrahim'den beri devam eden bir ibadet türüdür.  İtikaf, rük ve secdeyi çoğaltmak demektir. İtikaf, hanif dini ibadetidir. Tevhid yolunda Hz. İbrahim'den beri devam etmektedir. Süre kısıtlaması olmasa da genellikle Ramazan ayının son 10 gününde itikafa girilir. İtikafa giren insan, nefis muhasebesi yapar. Sünnete uymak maksadıyla yaplan bir ibadettir. Hiç kimse ittifaka girmezse efendimizin yaptığı ibadet ihmal edilmiş olur. Bu sebeple önemli ve ihmal edilmemesi gerekir bir ibadettir.”

NİYET İTİKAF OLUNCA SÜRE SINIRI YOK

İttifaka girenin mükellef olması, niyet etmesi ve bir Camide, mescitte itikafa girmesi gerektiğini ifade eden Poçanoğlu, kadınların ise evinde bir odayı itikaf odası ilan edebileceğini ve o odada itikafa girebileceğini aktardı.  İtikafa özellikle Ramazan ayının son 10 gününde girildiğini tekrardan hatırlatan Poçanoğlu, “İtikaf, Kadir Gecesini aramak için bir vesiledir. Namaz kılarak, Kur'an okuyarak, dua ederek, zikir ederek geçirir. İtikafa giren kişi mescitte yemek yer, mescitte içer ve mescitte yatar.   Zaruri ihtiyaçlar için tabiki dışarı çıkabilir. Ama uzun süreli çıkışların itikafı bozduğu da akıllardan çıkarılmamalıdır. İtikaf için Ramazan ayının son 10 gün önemli ama bir zaman sınırlaması da yoktur. Şehrimizde 348 camide itikafa girilebilir. Yoğun şekilde vatandaşlar tarafından itikafa giriliyor. İlgi çok yüksek bu yıl. Konyalılar, itikafa çok itibar ediliyorlar. İşi yoğun olanlar, vakti daha çok çalışmak ile geçenler de niyet edip 1 saat, 2 saat neyse itikafa girebilir. Bu süreç içinde namazını da kılar, Kur'anını da  okur. Niyet, itikaf olunca süre sınırı yok” şeklinde konuştu.

EMRE ÖZGÜL

 

Foto altı:

Ahmet Poçanoğlu

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri