30 Yıldır Yorgancılık Yapıyor

El emeği göz nuru yorgancılık sanatı unutulan meslekler arasında. Yozgat'ta küçük yaşta çırak olarak başladığı işinde yaklaşık 35 yıldır eşiyle birlikte yorgancılık mesleğini sürdüren Hanifi ve Sepil Özenç çifti yıllara meydan...

El emeği göz nuru yorgancılık sanatı unutulan meslekler arasında. Yozgat'ta küçük yaşta çırak olarak başladığı işinde yaklaşık 35 yıldır eşiyle birlikte yorgancılık mesleğini sürdüren Hanifi ve Sepil Özenç çifti yıllara meydan okuyor.

    Hanifi Özenç (54), yaklaşık 35 yıldır yorgancılık yaptığını ve işlerinin eski kazancının kalmadığını belirterek yanlarından çalıştıracak çırak bulamadıklarını söyledi. Hazır yorganların çıkmasıyla işlerinin geçmiş yıllara göre düştüğünü belirten Hanifi Özenç, elde yapılan yorganların daha sağlıklı ve daha değerli olduğunu kaydetti. Özenç, "Vatandaşlarımız hazır yorgan tercih ettiği için bizim işlerimiz düştü. Her geçen yılda işlerimiz biraz daha düşüyor. Önümüz kış bizim işlerimiz tamamen düşer. Çünkü kışın evlenecek çiftler pek olmadığı için düğün de olmuyor. Bu da kışın işlerin düşmesine sebep oluyor. İşlerimiz yazın düğünler başladığı için daha iyi oluyor. İşleri çoğunlukla müşteri kendisi getiriyor biz yapıyoruz. Gündelik kullanılan şilte yorganları 35 liraya yapıyoruz. İpek yorganların ise motifine göre fiyatı değişiyor. İpek yorganlar motifine göre 100 liradan başlayıp 300 lira 400 liraya kadar çıkabiliyor." dedi.

    Yorgancılık mesleğinin bir sanat olduğunu belirten Özenç, şöyle devam etti: "Yorgancılık ap ayrı bir sanattır. Yorganlara motifi bir tablo gibi işliyoruz, adeta iğne ile kuyu kazıyoruz. Motifleri müşteri katalogdan beğeniyor biz yorgana işliyoruz. Yorganın yanı sıra koltuk kılıfı, pike nevresim dikimi işi de yapıyoruz.”

    Serpil Özenç ise "Eşimle birlikte yaklaşık 30 yıldır yorgancılık işi yapıyoruz. Sabah birlikte işe geliyor akşam geç saatlere kadar yorganlara motif işliyoruz. Bu mesleğimiz sayesinde 3 çocuğumuzu yetiştirip evlendirdik. Eskiden işlerimiz çok iyiydi. Fakat hazır yorganlar çıkınca ciddi oranda düşme oldu. Evimizi dahi zor geçindiriyoruz. Çırak bulamıyoruz. Bu yüzden bu meslekte pek tercih edilmediği için unutulmaya yüz tutan meslekler arasına girdi." CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri