"30 Yılda Tünel Yapamayan Ülke 20 Katrilyonluk Projeyi 4 Yılda Yapar Hale Geldi"

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Bolu Dağı tünelini 30 yılda yapamayan bir ülkeden bugün 20 katrilyonluk (20 milyar lira) projeyi 3 -4 yılda gerçekleştiren bir Türkiye’ye geldiklerini söyledi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Bolu Dağı tünelini 30 yılda yapamayan bir ülkeden bugün 20 katrilyonluk (20 milyar lira) projeyi 3 -4 yılda gerçekleştiren bir Türkiye’ye geldiklerini söyledi. Yıldırım, bunun mimarının 76 milyonun duası ve desteği olduğunu vurguladı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü kule keson temellerinin yüzdürülmesi programına katılmak üzere Altınova ilçesine geldi. Helikopterle Altınova Şantiyesi’ne inen Bakan Yıldırım’ı Vali Esengül Civelek, AK Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun, Özel Sektör Ortaklığı Bursa Bölge Müdürü İsmail Kartal ve kurum müdürleri karşıladı.

Hersek Şantiyesi’nde düzenlenen törene katılan Bakan Yıldırım, “Türkiye’nin en büyük otoyol projesi bugün yeni bir dönüm noktasında, aşamada. 30 Mart'ta bildiğiniz gibi şu havuzda Sayın Başbakanımız gördüğünüz iki tane köprü temelinin ilk harcını koymuştu. 6 ay sonunda bu temeller bitti. Şimdi donatı yapılmak üzere Kaytazdere’ye çekilecek. Önümüzdeki Şubat ayı sonuna kadar donatıları tamamlanıp daha sonra da körfezin içerisinde biri güneyde biri kuzeyde olmak üzere denizin 40 metre dibinde hazırlanan temellere yerleştirilecek. Bunlar temellere yerleştirildiği zaman donatılarla birlikte deniz yüzeyine 2 metre çıkmış olacak. Yani önümüzdeki mart ayı sonuna kadar denizin 40 metre dibinden denizin üzerinde 2 metreye kadar, 42 metrelik yükseklikte şu ayakları görmüş olacağız. Köprünün kulelerini bunun üzerine inşa edecekler. Bunların konulduğu yerde zeminin sağlamlaştırılması için deniz dibinden de bir 35-40 metre, her bir temel için 195 tane kazık çakıldı. Bir tanesinin kazıkları tamamen bitti. Bir hafta içerisinde güney temeli kazıkları da, Hersek tarafındaki kazıklar da tamamen bitmiş olacak." dedi.

İstanbul-İzmir arasında 433 kilometrelik otoyol yaptıklarını ifade eden Bakan Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti: "Bunların her biri başlı başına bir proje. Şu bölgede, bu inşaatta bir günde kullanılan betonla 100 metrekarelik TOKİ’nin 40 tane bloku yapılır. Her gün 7 bin kamyon, 105 bin metreküp hafriyat yapılıyor. İşin büyüklüğünü anlatmak için söylüyorum. İnşallah 2015’in ortalarında İstanbul-Bursa arasını tamamen bitirmiş olacağız. Artık Yalova-İstanbul arası komşu kapısı. Dakikalarla, saatlerle değil. Öyle Eskihisar feribotuna binip 45 dakika yok. Hemen Altınova’da giriyorsunuz tak diye Gebze tarafına çıkıyorsunuz. Bu çağdaşlık. Bu, insanı yaşat ki devlet yaşasın anlayışının sonucudur. İnsanımızı sevdiğimiz için, her şeye layık olduğunu düşündüğümüz için dünyanın krizden krize koştuğu bu günlerde dünyanın en büyük projesini gerçekleştiriyoruz. Şu proje 20 katrilyon (20 milyar) lira. Dile kolay 20 katrilyon. Onu devlet bütçesinden de yapmıyoruz. Bolu Dağ tünelini 30 yıl yapamayan bir ülkeden bugün 20 katrilyonluk (20 milyar lira) projeyi 3 -4 yılda gerçekleştiren bir Türkiye’ye geldik. Bunun mimarı 76 milyon milletimizdir. Onların duası, desteğidir."

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Marmararay’ı 29 Ekim’de açarak, 150 yıllık rüyayı gerçekleştireceklerini ifade etti. Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti: "Marmaray, Sultan Abdülmecit’ten bu yana bizim rüyamızdır. Tarih kitaplarında dilden dile dolaşan bir projedir. Dile kolay iki kıtayı denizin altından 60 metre derinlikte birleştirmek, İstanbul’un iki tarihi semtini Üsküdar’ı, Kadıköy’ü ve tarihi yarımadayı, Sirkeci’yi buluşturmak. Bunlar bize nasip oldu elhamdülillah. Sadece İstanbul'u rahatlatmıyoruz; Uzak Doğu’dan Londra'ya kadar uzanan İpek Yolu’nu yeniden canlandırıyoruz. Bu yetmez dedik, yanına da tüp geçit yapıyoruz. Onun da açılışını 2015’te yapmış olacağız. O 108 metre derinlikten geçiyor. Denizin altından. Hayallere sığmayan projeleri teker teker gerçekleştiriyoruz. Niye başka ülkelerde var, Türkiye’de yok diye gurbetçilerimizin imrenerek anlattığı projeleri şimdi yabancılar kıskanarak seyrediyor. Varsın kıskansınlar. Onların vardı, şimdi bizim de var, daha da iyisi var. Demek ki isteyince, çalışınca oluyor. İşte ispatı burada. Ulaştırma Bakanlığı’nın 3 bin 500 şantiyesinde, bütün teşkilatlarında çalışan sayısı 300 bini buluyor. 300 bin kişi sizin için, Türkiye’nin imarı için çalışıyor. Bizim reklamımız yok. İşimiz gücümüz çalışmak. Bizi izlemeye devam edin."

Bakan Yıldırım ardından bir tekneyle denize açılarak kesonların yüzdürülmesini inceledi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri