3 milyarlık yatırım

Konya'da 2015 yılında bin 146 adet yatırım projesi için 2 milyar 846 milyon TL harcandı. Konya-Beyşehir yolu yıl sonunda, yapımı devam eden dış çevre yolu projesi ise 2018 yılı sonunda tamamlanacak

İl Koordinasyon Toplantısı Vali Muammer Erol'un başkanlığında, kaymakam, belediye başkanları, bölge ve il müdürlerinin katılımıyla gerçekleşti. İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı, Büyükşehir Belediyesi yeni meclis binasında yapıldı. Toplantı, Vali Yardımcısı İbrahim Hayrullah Sun'un 2015 yılı yatırımları değerlendirme raporunu okumasıyla başladı. 2015 yatırımları hakkında bilgi veren Hayrullah Sun, "Yatırımcı kuruluşlardan alınan dönem izleme raporlarına göre 2015 yılı yatırım programlarında bin 146 adet yatırım projesi bulunmaktadır. Bu projelerin toplam bedeli 11 milyar 570 milyon TL, 2015 yılı toplam ödenekleri ise 3 milyar 501 milyon TL'dir. 31 Aralık 2015 tarihi itibariyle bu ödeneklerin toplamının 2 milyar 846 milyon TL'si harcanarak, yüzde 81'lik nakdi gerçekleşme sağlanmıştır. Bin 146 adet yatırım projesinden 458 adet proje bitirilmiş, 499 adet proje üzerinden ise çalışmalar sürmekte olup, 147 adedi ihale aşamasında, 42'sine ise başlanamamıştır. Başlanamayan projelerin etüt ve kamulaştırma çalışmaları ile ihale hazırlıkları devam etmektedir" diye konuştu. Projelerin sektörel dağılımı hakkında da bilgi veren Sun, "Tarım sektöründe 128, madencilik 3, enerjide 26, ulaştırmada 186, eğitimde 226, sağlıkta 20, kamu hizmetlerinde 557 adet proje var. Tarımda 57, madencilikte 3, enerjide 4, ulaştırmada 60, eğitimde 47, sağlıkta 5, diğer kamu hizmetleri sektöründe 282 adet biten proje bulunuyor" sözlerini kullandı.

SAYAÇ ZORUNLULUĞUNDA 2 NİSAN SON

Yatırım sunumunun ardından Devlet Su İşleri Bölge Müdürü Mustafa Uzun, DSİ'nin yapımı tamamlanan ve devam eden projeleri hakkında katılımcılara bilgiler verdi. 2015 yılında 69 proje üzerinde durduklarını belirten Uzun, "Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın Bin Günde Bin Gölet Projesi'ne önemli bir destek verdik. Sözümüzü tuttuk. 2019 yılına kadar yapımı tamamlanması planlanan 1071 projesine de tam destek vereceğiz. Ruhsatlı kuyulara sayaç takma zorunluluğu düzenlemesi 2 Nisan 2016'ya kadar ertelenmişti. Nisan ayına kadar sayaç takmak isteyen çiftçilerimiz bizden yardım alabilir" sözlerini kullandı.

ALAADDİN CAMİİ PROJESİNDE REVİZE

Uzun'un ardından katılımcıları bilgilendiren Vakıflar Bölge Müdürü İbrahim Genç ise, şehrin farklı noktalarında bulunan tarihi yapıların restorasyon çalışmalarının devam ettiğini, Alaaddin Camii ve Selimiye Camii'nin restorasyon çalışmalarının yıl içerisinde biteceğini söyledi. Genç, "Alaaddin Camii'nin projesinde değişiklik yapıldı. Projenin içerisinde Çinilerin yapımı yoktu. Onları da orijinaline uygun şekilde restore etmek için projeyi yenileyeceğiz" dedi.

İbrahim Genç'in ardından TEİAŞ Bölge Müdürü Alişan Taştan da, TEİAŞ'ın yatırımlarından bahsetti. Projelerin devam ettiğini belirten Taştan, kurumun önemli alt yapı projelerine imza attığını söyledi. Meram Elektrik Dağıtım A.Ş. (MEDAŞ) Genel Müdür Yardımcısı Eyüp Erduran da kısa bir sunum yaptı. 

DIŞ ÇEVRE YOLU 2018'DE BİTECEK

Karayolları Bölge Müdürü Ömer Baylar ise Konya-Beyşehir yol yapım çalışmalarının bu yıl sonuna kadar bitirileceğini açıkladı. Baylar, "Konya-Beyşehir arası yol yapım çalışmalarında şansızlık oldu.  İlçe halkından özür diliyoruz. 93 kilometrelik yolun şu an 46 kilometresi bitti. Firma iflas ettiği için çok zaman kaybettik. Hadim-Taşkent arasındaki viyadük çalışmasında da mesafe katettik. Başkan Ahmet Davutoğlu çalışmaları takip ediyor. Emirgazi'deki işimizi tamamladık" diye konuştu. Dış çevre yolu projesi hakkında da bilgi veren Baylar, şunları söyledi: "122 kilometrelik yolun 22 kilometresinde yol yapım çalışmaları devam ediyor. Kalan 100 kilometrenin 65'inin ise projesi hazır. Proje onaylanırsa oraya da kazma vuracağız. Toplulaştırma ile ilgili çalışmalar var. Kamulaştırma ve elektrik problemi çözüldü. 2018'in sonunda çevre yolunu bitiririz. Ayrıca ben son kez bu toplantıya katılıyorum. Ankara'ya şube müdürü olarak tayinim çıktı. Konya'ya veda ediyorum."

KERİM ATICI merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri