''3. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu'' Konya'da

Konya ''3. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu''na ev sahipliği yapacak
Konya'da 10-12 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilecek "3. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu" ile çok sayıda bilim insanının, araştırmacının ve sektör temsilcilerin biraraya geleceği bildirildi.

Konya'nın ev sahipliğini yapacağı "3. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu"nun ön çalışması, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Selman Türker'in başkanlığında Konya Ticaret Borsasında gerçekleştirildi.

Toplantıya TAGEM Daire Başkan Vekili Dr. Mustafa Çetindağ, TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Genel Başkanı Petek Ataman, Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Dr. Turhan Tuncer, Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Özkan Taşpınar, öğretim üyeleri Prof. Dr. Nafi Çoksöyler, Yrd. Doç. Dr. Cemalettin Sarıçoban, Yrd. Doç. Dr. Ahmet Ünver, Konya İl Kontrol Laboratuvarı Müdürü Dr. M. Kürşat Işık ve düzenleme komitesi üyeleri katıldı.

Prof. Dr. Türker, toplanın açılışında yaptığı konuşmada, geleneksel gıdalardan henüz unutulmamış olanların veya hafızalardan neredeyse silinmiş lezzetlerin ve onların kültürel ve coğrafi ortamlarla ilişkilerinin belirlenmesinin amaçlandığını söyleyerek, "Sempozyumda genel anlamda geleneksel gıdaların kayıt altına alınması, gerekli görüldüğünde ürünlerin 'coğrafi işaretleme'sinin özendirilerek, hassasiyet oluşturulmasına dikkat çekeceğiz. Böylece yerel kültürel zenginliklerimizin tanınması ve tanıtılmasına da hizmet edeceğiz. Geleneksel gıdalarımızın coğrafi, arkeolojik, tarihsel ve kültürel boyutlarıyla ele alınmasıyla birlikte, bilimsel ve teknolojik temeller doğrultusunda günümüz modern işletmelerinde endüstriyel olarak üretiminin başlaması da önceliklerimiz arasındadır" dedi.

Ülkelerin tarihsel izlerinin nasıl mimari yapılarında gözlenebilirse, geleneksel gıdalarında ülkelerin kültürel izlerini taşıdığını anlatan Türker, "Gelişmiş ülkeler geleneksel gördükleri gıdalara sahip çıkarak coğrafi işaretleme yapmakta ve zaman zaman ülkemiz değerlerinin başkaları tarafından sahiplenilmesi gibi durumlarla karşı karşıya gelinmektedir" diye konuştu.

Türker, bu konudaki hassasiyetlerin vurgulanacağı ve bu değerlerin belirginleşeceği 10-12 Mayıs 2012 tarihlerinde Konya'da yapılacak olan 3. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu'na konuyla ilgili bütün paydaşların ilgi ve desteklerini beklediklerini söyledi.

TAGEM Daire Başkan Vekili Dr. Mustafa Çetindağ ise geleneksel gıdaların, her kültürde olduğu gibi Türkiye'de de coğrafya, iklim, tarımsal üretim imkanları ve hepsinin üzerinde de geleneksel yaşam tarzının etkisi ile şekillenmiş ve yüzlerce yıldır üretimleri süregelen gıda maddeleri olduğunu dile getirerek, bu gıda maddelerinin her birinin yüzlerce yıllık deneyimle biçimlenmiş, hiçbir modern teknoloji olmaksızın sadece mevcut imkanlarla gıda muhafazasının temel faktörlerini sanatsal bir incelikle kullanarak oluşturulan son derece özgün ürünler olduğunu vurguladı.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Dr. Turhan Tuncer de, son 10 yıl içinde dünyada geleneksel gıdalara olan ilgide bir artış meydana geldiğine dikkati çekerek, "Bu artış, tek tip üretime bir tepki olabileceği gibi, insanların yeni tat arayışlarına bir çözüm olarak, eskileri gündeme getirme ve doğal üretim tekniklerine olan eğilimden kaynaklanabilir" dedi.

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Genel Başkanı Petek Ataman da, sempozyumda geleneksel ürünlerin kaybolmaması için belgelenmesi ve kaynaklara geçmesi için önemli uğraş verildiğini, bunun yanı sıra bu ürünlerin bilim ve teknoloji ile buluşturularak daha yaygın ve güvenli tüketiminin sağlanmasının temel hedeflerden olduğunu kaydetti.

Ataman, yakın coğrafyamızda benzer kültürler sonucu birbirine çok benzeyen geleneksel ürünler bulunduğunu, kimi komşu ülkelerin ürünlerini uluslararası düzeyde tanıtırken, ülkemizin bu konuda daha yavaş kaldığını, bu konuda da daha hızlı adımlar atılması gerektiğini ifade etti.

Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Özkan Taşpınar ise sempozyumun Konya'da yapılacak olmasının çok önemli olduğunu belirterek, Konya'nın tarım ve tarıma dayalı sanayi de gelişmiş ve yüksek bir potansiyele sahip olduğunu bildirerek, "Geleneksel gıdalar ve sunum şekilleri zaten toplumsal hafızada bulunduğundan, kabulünün veya benimsenmesinin çok kolay ve hızlı olacağı da bir gerçektir. Yine toplumda geleneksel gıdalara artan bu ilgi nedeniyle bu alanda üretime yönelik eğilimler söz konusudur. Batıdaki geleneksel gıdalara olan ilgi, ülkemize göre çok daha yüksek seviyededir. Bu alandaki bilimsel literatürler ülkemizdeki araştırmacıların konuya olan ilgisinin artışıyla da çoğalma gösterecektir" diye konuştu. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri