3. Aydın Gıda Tarım Ve Hayvancılık Fuarı Açıldı

Aydın Ticaret Odası, Aydın Sanayi Odası, Aydın Ticaret Borsası ve Efeler Ziraat Odası’nın işbirliğiyle düzenlenen 3. Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık Fuarı açıldı. İldeki tarım sektörünün fuara ilgisiz kaldığını söyleyen Borsa...

Aydın Ticaret Odası, Aydın Sanayi Odası, Aydın Ticaret Borsası ve Efeler Ziraat Odası’nın işbirliğiyle düzenlenen 3. Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık Fuarı açıldı. İldeki tarım sektörünün fuara ilgisiz kaldığını söyleyen Borsa Başkanı Adnan Bosnalı, “Herhalde fuarı küçük gördüler. Daha sonra yer isteseler de bulamayabilirler.” dedi.

Fuarına 305 firma katıldı. Aydın’dan tarım ve hayvancılık sektöründen 74 firma katılırken 17 kurum ve oda da yerini aldı. Açılışta Aydınlı firmaların azlığı ve gelecek yıl yapılacak fuar için yer konuşuldu. Mevcut Tekel depolarında yapılan fuarın, alan THY’ye verileceği için gelecek yıl orada yapılamayacağı öğrenildi. Yeni fuar alanı için çalışmalara şimdiden başlanması gerektiğini belirten Ticaret Odası Başkanı Hakan Ülken, bir an önce belirlenmesi gerektiğini belirtti. Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu da yeni fuar alanı için yapılacak çalışmalara destek vereceklerini söyledi.

Fuar açılışını Vali Yardımcısı Abdullah Aslan, Oda Başkanı Ülken, AYSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yunus Şahin, ADÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu, Efeler Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı ve diğer oda başkanları yaptı. Fuarın il ve ülke ekonomisine katkısı olduğunu ifade eden Vali Yardımcısı Aslan, “Aydın’ın iklimi güzel, insanı çok çalışkan, toprağı çok verimli. Bunu son derece iyi değerlendirmemiz gerekir. Tarım ürünü çeşidimiz çok ve kaliteli, bunun pazarlamasını daha iyi yapmalıyız. Tarım ürünlerinde en büyük sıkıntı pazar. Bu fuarları iyi değerlendirmemiz lazım.” şeklinde konuştu.

Fuara, Aydın ve çevre ilçelerden çok sayıda vatandaş katıldı. Açılıştan sonra protokol ve vatandaşlar fuar alanını gezdi. Tarım aletleri ve tarım ürünlerinin yer aldığı fuarın açılışından sonra konuşan Hakan Ülken, “Bu fuarın Aydın ekonomisine katkısı yadsınamaz. Fuarlar, ticaretin olmazsa olmazı. Sadece fuar açıldığı zamanki katkılara bakmamak lazım. Bunlar ufuk açan gelişmeler. Fuar çeşitliliğini arttırmalıyız. KOMER’i iyi değerlendirmemiz lazım. Makro planda oturup düşünülmeli. Seneye fuar alanı nedeniyle tehlikeli. Burasını THY istiyor. Burada THY’yi de kaybetmememiz lazım. İkisini de kazanmamız lazım. Ortak akılla sonuca bağlamak lazım ancak şu anda Aydın’ın tescillenmiş bir fuar alanı da yok. Bizim THY’yi de fuar alanını da dengeli biçimde kazanmamız lazım. Bu fuar alanını kaybeder, bir iki yıl ara verirsek tüm kazanımlarımızı kaybederiz. Mevcut kazanımlarım üzerine devam etmemiz lazım.” dedi. Aydın’ın bir tarım şehri olduğunu ve bu tür fuarlara ihtiyaç olduğunu belirten Şahin de, “Tarıma dayalı sanayinin de gelişmesi lazım. İhracat rakamlarına baktığımızda her zaman tarıma dayalı sanayi ürünlerini ihraç ediyoruz. Dolayısıyla bu fuar çok önemli.” şeklinde konuştu. Bosnalı ise, “Fuara il katılımda 85 firma vardı, şu anda 305 firma var. Fuarımıza ilgi çoğaldı, firmaların isimleri de değişiyor. Aydınlı firmalarımız pek yok ama zamanla onlar da katılacaklar. En önemli sorunumuz fuar alanı. Bunu bir yıl içerisinde çözmeliyiz. Aydınlı firmalar, tarımla uğraşan firmalarımız herhalde küçük gördüler ama değil. Aydın fuarı küçük değil. Bir gün eğer talep ederlerse de yer olamayabilir.” dedi.

3. Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık Fuarı, 9 Kasım 2014 tarihine kadar açık kalacak. Fuarı bu yıl 200 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. Büyükşehir Belediyesi, Bey Camisi önünden her yarım saatte bir ücretsiz ulaşım sağlayacak. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri