28 Şubat zihniyeti Selçuk Üniversitesi’nde hala iş başında!

Eğitim-Bir-Sen 2 Nolu Şube Başkanı Şenol Metin, “28 Şubat zihniyeti hala Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari İlimler Fakültesi’ndedir. Öğrencilere mobbing uygulayan bu zihniyet 28 Şubat’ta ‘emret komutanım’ diyen zihniyettir” dedi

Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen) Konya 2 Nolu Şube Başkanı Şenol Metin, düzenlediği basın toplantısı ile Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari İlimler Fakültesi, Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı O.G.’nin baskıcı ve keyfi uygulamaları hakkında bir basın toplantısı düzenledi. Merhaba Gazetesi’nde 28 Eylül 2018 tarihinde “Mobbing tepkisi” manşeti ile ele alınan konu hakkındaki basın toplantısı Eğitim-Bir-Sen şubesinde düzenlenirken Şenol Metin’e, Sağlık-Sen, Memur-Sen, Eğitim-Bir-Sen, Birlik Haber-Sen ve Toç-Bir-Sen temsilcileri eşlik etti.

SÜREÇLER BİR SİLAH GİBİ KULLANILIYOR

“Bugün sizlerle paylaşacağımız Araştırma Görevlilerine Yönelik Mobbing diğer alanlarda minimize edilmiştir. Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinin diğer bölümlerinde de sorun büyük oranda çözümlenmiştir. Ancak maalesef Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümünde tüm çabalarımıza, iyi niyetli girişimlerimize rağmen çözüm üretilememiştir” diyerek sözlerine başlayan Metin, şu ifadelere yer verdi: “Geleceğin Bilim insanı olan Araştırma Görevlilerimiz iyi yetiştirilebilirse Türkiye'nin yarınlarının beyin gücüdür. İstisnai de olsa araştırma görevlilerimizi görevli gibi gören, mesai takibi yapan eski Türkiye'de mukim, unvanları büyük akademisyenler de mevcut. Zaten akademinin en adil ve en nesnel istihdam biçimi olan OYP'yi önce FETÖ üzerinden negatife edip ardından tasfiye eden akıl da bu akıldır. 'istediğimiz adamı alamayacak mıyım?' cümlesinde kendisini bulan müstağni. mütekebbir tavır bu tavırdır. 'Emret komutanım, ordu göreve' pankartlarının altında beklediğiniz günler akademi tarihinin utanç sayfalarında incelenmeyi bekliyor. Ne yazık ki Türkiye'deki bütün üniversitelerin araştırma görevlilerine tanıdığı hak, Selçuk Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi araştırma görevlilerine tanınmamakta, başka bir üniversitede lisansüstü eğitim görmeleri engellenmektedir. Dahası Selçuk Üniversitesi’nde Lisansüstü eğitim yapmaya zorlanmaktadırlar. Bu genç akademisyenler için, lisansüstü eğitimin, tez izleme, yeterlilik sınavı gibi rutin akademik süreçleri bir silah gibi kullanılmakta. Araştırma görevlileri, akademik yetiştirme dışında eski Türkiye kalıntısı akademisyenlerin özel işlerini ifa etmeye zorlanmaktadır.

REKTÖRLÜK SEYİRCİ KALIYOR

Şenol Metin açıklamasını şöyle sürdürdü: “Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde araştırma görevlisi statüsünde görev yapmak zordur. Selçuk Üniversitesinde Lisansüstü eğitim yaparken başka üniversitelere araştırma görevlisi, öğretim görevlisi olarak gitmek için arayış içinde olan ve bunu başaran araştırma görevlisi sayısının anormalliği dikkat çekicidir. Doktora yeterlilik aşamasında ilişiği kesilen araştırma görevlisine sahip olan çok az üniversiteden birisi herhalde Selçuk Üniversitemizdir. Selçuk Üniversitesi İİBF Fakültesine 39.madde kapsamında doktora izni talep eden araştırma görevlisine, Bölüm Başkanı, Bölümdeki öğretim üyelerini de suç ortağı yaparak önce Bölüm Kurulu Kararı aldırıyor ardından kendisini Dekanlık makamı yerine koyuyor, ret yazıyor, yetinmiyor; sonrasında işlemin özelliği gereği Rektörlük makamı yerine geçiyor, dekanlık ve rektörlük yetkilerini gasp ediyor, Dekanlık makamı da, Rektörlük makamı da bu yetki gaspına seyirci kalıyor. Bir akademik birimde, bir bilim yuvasında eğitim hakkının engellenmesi suçu bilim insanlarınca en bariz biçimde işlenebiliyor. Üzücü, utanç verici. Mobbing yönünden Selçuk Üniversitesi iktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi detaylı bir inceleme – soruşturma sürecinden geçirilmeli, failleri en ağır şekilde cezalandırılmalıdır. İçinde bulunduğumuz muharrem ayına tevafuken 3 araştırma görevlisi çıkar, Huseyni bir duruş sergiler, bütün zulmü deşifre eder. Kendilerine minnettarım.”

SESSİZ KALIRLARSA ONLAR DA SUÇLULARDIR

28 Şubat zihniyetinin hala Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari İlimler Fakültesi’nde olduğunu ifade eden Metin, “Öğrencilere mobbing uygulayan bu zihniyet 28 Şubat’ta ‘emret komutanım’ diyen zihniyettir. O dönemde başörtüsünü turnikelere sıkıştıran bir görev üstlendiklerini, kırmızı halılarla generallere ev sahipliği yaptıklarını biliyoruz. 28 Şubat’ta işlenen suçlar cezasız kalmamalı. Şu an profesör olan, o dönemki bir araştırma görevlisi, o dönem yumuşak tutanak tuttuğu için, tutanak ile cezalandırılmıştır. Bir an önce bu despotik, eski Türkiye kalıntısı anlayışı sürdüren Kamu Yönetimi bölüm başkanı görevden alınmalıdır. Bu 2 yıldır süregelen bir süreç. Dekanlık ve Rektörlüğü insiyatif almaya çağırıyorum. Sorunu dekanlık ve rektörlüğe iletmemize rağmen sorunun çözümü için bir geri dönüş alamadık. Sorunun çözümü için takipçiyiz. Eğer bu suça sessiz kalırlarsa onlar da suçlulardır. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanına sesleniyorum; Dekanlık yapacaksan yap, yapmayacaksan, fiili durumu hukukileştirelim, bölüm başkanını dekan yapalım!” ifadelerine yer verdi.

HÂLİD ŞEN

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (6)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri