28 Şubat Davasında Dönemim Tanıkları Dinlenecek

28 Şubat sürecinde, hükümeti devirmeye teşebbüs ettikleri iddiasıyla 103 kişi hakkında açılan davanın 71. duruşması sona erdi. Mahkeme iddianamede mağdur olarak geçen dönemin İçişleri Bakanı Meral Akşener ve dönemin Adalet Bakanı Şevket...

28 Şubat sürecinde, hükümeti devirmeye teşebbüs ettikleri iddiasıyla 103 kişi hakkında açılan davanın 71. duruşması sona erdi. Mahkeme iddianamede mağdur olarak geçen dönemin İçişleri Bakanı Meral Akşener ve dönemin Adalet Bakanı Şevket Kazan’a çağrı kağıdı çıkarılmasına karar verdi. Mahkeme eski başbakanlardan Mesut Yılmaz ve Milli Savunma eski Bakanı İsmet Sezgin’e de tanık olarak dinlenmesi için çağrı kağıdı gönderilmesine karar verdi. Mahkeme ayrıca dönemim Anayasa Mahkemesi Başkanı Yekta Güngör Özden’e tanık olarak beyanda bulunması için çağrı kağıdı gönderilmesine karar verdi.

Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan duruşmaya bazı sanıklar, sanık avukatları, müştekiler ve müşteki avukatları katıldı. Bugün ki duruşmada müştekilerin beyanları alındı. Beyanların ardından mahkeme avukatların taleplerini aldı.

İsmail Hakkı Karadayı’nın avukatı Erol Aras, dönemim Anayasa Mahkemesi Başkanı Yekta Güngör Özden’in dinlenmesi talebinde bulundu. Milli Güvenlik Kurulu kararlarının tartışıldığı, 13 Mart 1997 yapılan Bakanlar Kurulu tutanağının mahkemeye celbini talep eden sanık avukatları dönemin Milli Savunma Bakanı Turhan Tayan’ın tanık olarak dinlenmesini istedi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmanın akıbetinin sorulmasını isteyen müşteki avukatları, müştekilerin davaya kabul edilmesi yönünde aralarında bir temsilci seçip beyanda bulunulması için bir günün belirlenmesini talep ettiler. Müşteki avukatları ayrıca eski Başbakanlardan Mesut Yılmaz’ın tanık olarak dinlenilmesini istedi. Turgut Kazan’ın avukatı, Kazan’a davet söz konusu olursa beyanda bulunacağına ilişkin beyanda bulundu.

28 ŞUBAT SORUŞTURULMASININ AKİBETİ SORULDU

Ara kararını açıklayan mahkeme Mehmet Bekaroğlu ve eski başkanlardan Tansu Çiller’in beyanlarının tespiti için talimat cevaplarının beklenmesine karar verdi. 28 Şubat’ın sivil ayağı olarak bilinen ve soruşturma aşamasından olan dosyanın akıbetinin sorulmasına karar veren mahkeme, iddianamede müşteki olarak yer alan, yargı sınırları içinde yer alan, davetiye gönderilip duruşmaya gelmeyen veya dilekçelerinde bildirdikleri adreslere gönderilen davetiyeleri iade edilen müştekilerin dinlenilmesinden vazgeçti.

Milli Güvenlik Kurulu kararlarının tartışıldığı, 13 Mart 1997 yapılan Bakanlar Kurulu tutanağı ve 14 Mart 1997 tarihli başbakanlık genelgesinin isteyen mahkeme, iddianamede mağdur olarak ismi geçen dönemin İçişleri Bakanı Meral Akşener ve dönemin Adalet Bakanı Şevket Kazan’a çağrı kağıdı gönderilmesine karar verdi.

3 YENİ TANIK

Dönemin Anayasa Mahkemesi Başkanı Yekta Güngör Özden’e için de çağrı kağıdı çıkarılmasına karar veren mahkeme eski başbakanlardan Mesut Yılmaz ve Milli Savunma eski Bakanı İsmet Sezgin’in adreslerini bildirmeleri halinde beklenmeksizin bulundukları yargı çevresinde dinlenmeleri için işlem yapılmasına, Ankara’da bulunmaları halinde çağrı kağıdı çıkarılmasına, Ankara dışında bulunmaları halinde ise mahal mahkemesine çağrı kağıdı gönderilmesini kararlaştırdı. 1997-2000 yılları arasında özel veya kamu bankaları yönetim kurullarında yer alan kişilerin isimlerinin bildirilmesini isteyen mahkeme duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri