242 bin yeni kimlik dağıtıldı

Yeni kimlik kartlarına vatandaşların büyük ilgisi sürüyor. 2017 yılbaşından itibaren tüm yurtta uygulanmaya başlanan yeni kimlik kartlarına Selçuklu, Meram ve Karatay’da toplamda toplam 242 bin kişi yeni kimlik kartı aldı

Yeni kimlik kartı başvuruları için vatandaşlar nüfus müdürlüklerine gitmeye devam ediyor. Nüfus müdürlüklerinden alınan verilere göre, Selçuklu’da 105 bin, Meram’da 67 bin, Karatay’da 70 bin kişi olmak üzere Konya merkez ilçelerinde nüfus müdürlüklerine başvuru yapanların sayısı 242 bini aymış durumda.Yetkililer yeni kimliklerin çoğu alanlarda zorunlu hale gelmesiyle başvuru sayısının artacağını söylüyor.  Kimlik kartlarının ilk verilmeye başladığı tarihlerde 45 günü bulan başvurudan sonraki bekleme süresi 2017 yılı sonunda 3 ile 7 gün arasında değişiyor.

KİMLİK KARTI NASIL ALINIR?

Kimlik kartı almak için 15 yaşından büyüklerin yurt içinde ilçe nüfus müdürlüklerine şahsen başvuru yapması gerekiyor. Bunun için en yakın müdürlüğe müracaat edilebileceği gibi, herhangi bir müdürlüğene de başvurulabiliyor. Başvuru için ilçe nüfus müdürlüğüne doğrudan ya da zaman kaybına sebep vermemek için randevu alarak gidilebiliyor. Kimlik kartı başvurusu için son 6 ay içinde çekilmiş 1 biyometrik fotoğraf ve kimlik beyanı için nüfus cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi, memur cüzdanı, avukat kimlik kartı veya basın kartı gibi kimlik belgesi yerine geçen fotoğraflı bir belgenin olması yeterli oluyor. Başvuru sonucunda kişiye başvuru belgesinin bir nüshası veriliyor.  15 yaşını tamamlamayan çocuklar için veli veya vasileri başvuruda bulunabiliyor. Talep edilmediği sürece 15 yaşını tamamlamamış çocukların kimlik kartlarında fotoğrafa yer verilmiyor.

KENDİ ADRESLERİNDE BAŞVURU İMKANI

İlçe nüfus müdürlüğüne şahsen giderek başvuruda bulunma imkanı bulunmayanların başvuruları kendi adreslerinde alınıyor. Kanuni bildirim süresi dışında doğum nedeniyle düzenlenen kimlik kartı ve değiştirme nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 15 lira, kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 30 lira ödeniyor. Başvuru esnasında kimlik bilgileri kontrol edilecek, gereken alanlarda güncellemeler gerçekleştirilecek, fotoğraf taranacak, biyometrik verileri alınıyor. Başvuru sonunda kişilere PIN zarfında bulunan 6 haneli şifre veriliyor. Bu şifre, banka kartlarında olduğu gibi bazı işlemlerde kimlik doğrulama amacıyla kullanılıyor. PIN kodu, kimlik kartı teslim edilinceye kadar aktive olmayacak. PIN kodu ilçe nüfus müdürlüklerinde bulunan kioskları kullanarak değiştirebiliyor. Yapılacak değerlendirmenin ardından kimlik kartı hazırlanarak, başvuru esnasında belirtilen adrese PTT Kargo aracılığıyla teslim ediliyor.

FOTOĞRAFÇILARA YARADI

Yeni kimliklerde uygulamaya geçilen biyometrik fotoğraf zorunluluğu da son yıllarda işleri iyice düşen fotoğrafçılara yaradı. Fotoğrafçılarda son zamanlarda biyometrik fotoğraf yoğunluğu yaşanıyor. Nüfus cüzdanları yerine dağıtılan yeni kimlik kartlarını çıkarma işleminde dikkat edilmesi gereken birçok husus bulunuyor. Bu hususların en başında vesikalık biyometrik fotoğraf kullanma zorunluluğu geliyor. Eski uygulamalardan farklı olarak kimlik için verilecek fotoğrafların özelliklerinin, normal fotoğraflardan farklı olması gerekiyor. Fotoğraflar, tarayıcıdan geçirildikten sonra elektronik ortamda da saklanabiliyor. Yeni kimlik kartlarıyla birlikte fotoğrafçılarda biyometrik fotoğraf yoğunluğu yaşanıyor.

ALİ İBİLEME

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri