232 bin 513 kurban kesildi

Konya genelinde bayramda resmi rakamlara göre 44 bin 43'ü büyükbaş, 188 bin 470'i küçükbaş olmak üzere toplamda 232 bin 513 kurban kesildi. Geçen yıl ise 240 bin hayvan kurban edilmişti. Kurbanlıklar pahalı olduğu için sayı düştü

Tüm yurtta olduğu gibi Konya'da da binlerce kişi bayramda kurban kesti. Kesilen kurbanların sayısı ise netleşti. Köylerde muhtarlar, belediyelere bağlı kurban pazarlarında ise Kurban Hizmetleri Komisyonları topladıkları hayvan küpelerinin sayısını Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı il müdürlüklerine bildirdi. Böylece Kurban Bayramı'nda kesilen hayvan sayısı belirlendi. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü verilerine göre, Konya'da Kurban Bayramı'nda 44 bin 43 büyükbaş, 188 bin 470 küçükbaş hayvan kesildi. Konya, en fazla kurban kesilen iller arasında bulunuyor. Geçen yıl Kurban Bayramı nedeniyle il genelinde 47 bin 577'si büyükbaş, 192 bin 461'i de küçükbaş olmak üzere toplamda 240 bin 38 hayvan kesilmişti. 2013 yılında ise 44 bin büyükbaş, 138 bin de küçükbaş, 2012 yılında ise 37 bin 990 büyükbaş, 180 bin 488 küçükbaş hayvan kurban edilmişti.

FİYAT NEDENİYLE SAYI DÜŞTÜ

Konya'da ilçeler arasında en çok kurban ise Karatay'da kesildi. İlçede 14 bin 800 büyükbaş, 70 bin 105 de küçükbaş hayvan kesildi. Ereğli de en çok kurbanın kesildiği ilçeler arasında yer alıyor. Vatandaşlar tarafından büyükbaşta en çok sığır, küçükbaşta ise yine en çok koyun ve keçi tercih edildi. Kurbanlıklar geçen yıla göre biraz pahalıydı. Kurbanlıkta 2014'e göre yüzde 20'yi bulan bir artış görülmüştü. Kurbanlıklar pahalı olduğu için kesim miktarında düşüş görüldü. Şehir nüfusu artmasına rağmen kesilen kurban miktarında azalma yaşandı. Sektör temsilcileri düşüş fiyatlara bağlıyor.

ELDE KALANI ESK SATIN ALIYOR

Ayrıca kurbanda hayvan sıkıntısı yaşanmadı. Binlerce hayvan üreticinin elinde kaldı. Kurbanda hayvanını satamayanlar ESK'nın yolunu tutuyor. Et ve Süt Kurumu (ESK), besicilerin Kurban Bayramı'nda satamadıkları, elde kalan hayvanlarını satın almaya başladı. En yakın ESK kombinasına müracaat eden besicilerin getirdiği hayvanlar burada kesiliyor ve paraları ödeniyor. ESK'nın verdiği fiyat kurban pazarlarındaki fiyatlara göre biraz düşük. Öte yandan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü veterinerleri ve belediye ekipleri bayram boyunca mesai yaptı. Büyük ilçelerde 3, diğer ilçelerde ise birer veteriner bayram boyunca görev yaptı. Gelen ihbarlar değerlendirildi.

KERİM ATICI merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri