22 saat oruçlular

Yaz aylarında "gece gündüz batmayan güneşiyle" bilinen İskandinav ülkelerinden İsveç, Norveç, Danimarka ve Finlandiya'nın kuzey bölgelerinde yaşayan Müslümanlar, 21-22 saate yakın oruç tutuyor

Bu yılın da en uzun orucunu, İskandinavya ülkelerinde yaşayan Müslümanlar tutuyor. Türkiye'de yaklaşık 17 saat oruç tutuluyor. Beyaz gecelerin yaşandığı ve güneşin hemen hemen hiç batmadığı İskandinavya ülkelerinde ise bu süre 22 saati buluyor. Ramazan boyunca Norveç'teki Müslümanlar, sadece 2-3 saat oruçsuz oluyor. Ramazan'ın ilk günü itibariyle Norveç'in başkenti Oslo'da oruç tutanlar sahuru 01:20'de, iftar ise 22:57'de yedi. Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da imsak 03:07'de, iftar ise 22:04'te oldu. İsveç'in başkenti Stockholm imsak 00:51'de, 22:21'de ise iftar yapılırken, Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de ise imsak 02:51'da, iftar ise 22:56'da oldu. İsveç, Norveç ve Danimarka'da yaşayan ve emekli olan bazı gurbetçiler oruç tutma süresi kısa olduğu için Ramazan ayını Türkiye'de geçiriyor. Ramazan ayının bu yıl yine Avrupa'nın tatil sezonuna denk gelmesini fırsat bilenler de oruç tutmak için memleketlerine geliyor. İskandinavya ülkelerinin oruç tutma süresi Türkiye'ye göre daha uzun olsa da, serin havadan dolayı, Müslümanların oruçlarını rahat ve zorlanmadan tutması bekleniyor.

22 SAAT ORUÇ TUTUYORLAR

Türkiye'de oruç tutma süresi 17 saat iken İskandinav ülkelerinin oruç tutma süresinin 21 saati geçtiğine dikkat çeken bir gurbetçi Hatice Kaplan, “Bu yıl orucumu uzun süredir yaşadığım Norveç'in başkenti Oslo'da tutuyorum. Geçen yıl ise orucumu Türkiye'de tuttum. Oslo'da şu an oruç tutma süresi 21 saati geçti. Norveç'in en kuzeyinde bulunan Trömsö şehrinde ise bu süre 22 saati buluyor. Bazı yakın akrabalarımız izinlerini oruca denk getirdi ve şu an Türkiye'deler. Türkiye'ye gitme imkanı bulamayan İskandinavyalı gurbetçilerin en büyük sıkıntısı ise iftar geç saatlere denk geldiği için davetlere icabet edememek” dedi. “Türkiye'de oruç tutma süresi 16-17 saat iken Norveç'te süre daha uzun, ancak havanın serin olması bizim işimizi kolaylaştırıyor” diyen Kaplan, “İskandinavya bölgesinde sık sık yağmur yağıyor ve hava sıcaklığı da ortalama 15 derece civarında. Bu nedenler İskandinav ülkelirinde oruç süresi uzun olsa da oruç tutmak biraz daha rahat. Güneş görmüyoruz diyebiliriz. Türkiye'de ise oruç tutanları daha çok sıcak havalar yoruyor. İskandinavya'da yazın 20-21 saat oruç tutan Müslümanlar kışın ise 6-7 saati oruç tutuyor.

KERİM ATICI merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ramazan Haberleri