22 saat oruç tutuyorlar

Ramazan'ın ilk gününde en uzun süre orucu İskandinavya ülkelerinde yaşayan Müslümanlar tuttu. İskandinav ülkelerinden İsveç, Norveç, Danimarka ve Finlandiya'nın kuzey bölgelerinde yaşayan Müslümanlar, yaklaşık 22 saat açlık ve susuzluğa sabretti

Yılın en uzun orucunu İskandinavya ülkelerinde yaşayan Müslümanlar tutuyor. Türkiye'de yaklaşık 17-17,5 saat oruç tutuluyor. Beyaz gecelerin yaşandığı ve güneşin hemen hemen hiç batmadığı İskandinavya ülkelerinde ise bu süre 22 saati buluyor. Ramazan boyunca Norveç'teki Müslümanlar, sadece 2-3 saat oruçsuz oluyor.

AKŞAM SAAT 11'DE ORUÇ AÇIYORLAR

Ramazan'ın ilk günü itibariyle Norveç'in Bergen şehrinde oruç tutanlar sahuru 01:40'ta, iftar ise 23:22'de yedi. Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da imsak 03:06'da, iftar ise 21:47'de oldu. İsveç'in başkenti Stockholm imsak 00:49'da, 22:21'de ise iftar yapılırken, Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de ise imsak 01:21'da, iftar ise 22:57'da oldu. İskandinavya ülkelerinin oruç tutma süresi Türkiye'ye göre daha uzun olsa da, serin havadan dolayı, Müslümanların oruçlarını rahat ve zorlanmadan tutması bekleniyor. İsveç, Norveç ve Danimarka'da yaşayan ve emekli olan bazı gurbetçiler oruç tutma süresi kısa olduğu için Ramazan ayını Türkiye'de geçiriyor. Ramazan ayının bu yıl yine Avrupa'nın tatil sezonuna denk gelmesini fırsat bilenler de oruç tutmak için memleketlerine geliyor.

ORUÇ BİZİ YORMUYOR

Stockholm İsveç Sosyal İşler ve Din Hizmetleri Müşaviri Fatih Mehmet Karaca, oruç süresiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Karaca, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın imsakiyesine göre İsveç'in kuzeyindeki Kiruna ve Norveç'in Tromso kentinde oruç süresinin yaklaşık 22 saati bulacağını belirtti. Stockholm, Oslo, Kopenhag ve Helsinki'de Müslümanların 20 saat oruç tutacağını söyleyen Karaca, uzun saatler boyunca oruç tutmanın kendilerini çok zorlamadığını belirtti. Karaca, "Bilindiği gibi İsveç'in başkenti Stockholm, yaklaşık 20 saat oruç tutuyor. Bu kuzeye doğru çıkıldıkça 22 saate çıkabiliyor. Ama Cenabıhak buraya da başka bir güzellik vermiş. İklimin sıcak olmaması, bizi yormayacak hatta su kaybına uğratmayacak bir ılımanlıkta olması orucu biraz kolay geçirmemize sebep oluyor" diye konuştu.

ORUCUNU KONYA'DA TUTUYOR

Norveç'in Bergen şehrinde kalan Filiz Erpolat isimli gurbetçi, orucunu bu yıl Konya'da tutuyor. Erpolat, Norveç'te iftar saatinin 11 civarında olduğunu, oruç tutma süresinin çok uzun olduğunu söyledi. Konya'da oruç tutma süresi 17 saat iken Bergen'de oruç tutma süresinin 22 saate yaklaştığını belirten Erpolat, "Geçen yıl Bergen'de, bu yıl ise Konya'da oruç tutuyorum. Benim gibi çok sayıda gurbetçi orucunu Konya'da tutuyor. Burada oruç bir başka. Bergen'de ise havalar çok sıcak değil. Hava hep serin. Yazın oruç tutma süresi uzun. Kışın ise tam tersi çok kısa. Ülkenin bir kısmı bazı günlerde hiç güneş görmüyor" diye konuştu.

KERİM ATICI merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri