2050’de 4 Yaşlıdan Biri Çinli Olacak

Giderek yaşlanan Çin’de 2050 yılında 65 yaş üstü nüfusun 480 milyona yükseleceği açıklandı. Böylelikle 2050’de dünyadaki 4 yaşlıdan birinin Çinli olacağı belirtildi.Çin, 1 milyar 370 milyonluk nüfusuyla dünyanın en kalabalık nüfusuna...

Giderek yaşlanan Çin’de 2050 yılında 65 yaş üstü nüfusun 480 milyona yükseleceği açıklandı. Böylelikle 2050’de dünyadaki 4 yaşlıdan birinin Çinli olacağı belirtildi.

Çin, 1 milyar 370 milyonluk nüfusuyla dünyanın en kalabalık nüfusuna sahip ülkesi durumunda. Çin Yaşlılık Araştırma Merkezi (CRCA) tarafından bugün yayınlanan rapora göre, 2050 yılındaki yaşlı nüfus dünyada 2 milyar 20 milyona yükselecek, bu tarihte Çin’de 480 milyona çıkacak yaşlı nüfus ise yaşlılık hizmetleri ve ürünleri konusunda dünyanın büyük yaşlılık piyasası olacak. Birleşmiş Milletler’in (BM) daha önce yayınladığı raporda da Çin’in yaşlı nüfusunun 2010 yılında 110 milyondan 2030 yılında 210 milyona çıkacağı, bu rakamın 2050 yılında ise nüfusun çeyreğine denk geleceği belirtiliyordu.

CRCA Başkan Yardımcısı Dang Junwu, yaşlılık finansı, yaşlılık ürünleri, yaşlılık hizmetleri ve yaşlılık emlakçılığından oluşan yaşlılık sektörünün henüz başlangıç aşamasında olduğunu söyledi. Çinli yetkililer, ülkedeki yaşlılık finansı sektöründe çalışan personel sayısının da 2050’de 20 milyonu bulacağını tahmin ediyor.

Çin'de yaşlı nüfusun tüketimin mevcut 4 trilyon yuan (660 milyar dolar) ile Gayrisafi Yurtiçi Hasılanın yüzde 8'ini oluşturduğuna dikkat çekilen raporda, yaşlı nüfusun tüketiminin 2050’de GSYH'nin yüzde 33'üne denk gelen 106 trilyon yuana (17,6 trilyon dolar) ulaşmasının beklendiği ifade edildi.

Ülkedeki yaşlılık finansmanı sektörünün genel yapısının ise hala oluşmadığı ve düzensiz şekilde geliştiğine dikkat çekilirken, devletin payının yüksek olduğu ‘’iyi bir yaşlılık sigortası sistemi’’ gibi yaşlıların alım gücünün arttırılması için etkili bir güvence sisteminin kurulması gerektiğine işaret edildi. Ayrıca, yaşlılara bakım konusundaki bir sistemin olmayışı da sektördeki başka bir sorun olarak ortay çıkıyor.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri