2023'e Doğru Türkiye ve Konya İçin Söylenenler (II)

Ahmet Güldağ
Önceki yazımda başlıkta belirttiğim gibi Türkiye ve bilhassa Konya için 2023 Türkiye ve Konya Vizyonuna doğru hedefler olarak…
Müşahedelerimi de içine alan çeşitli resmî ve sivil kuruluşların ileri gelenlerince belirtilen fikirlerinden özet parçalar sunmuş devamını bu yazıya bırakmıştım.
https://www.merhabahaber.com/Ahmet_Guldag+2023e_Dogru_Turkiye_ve_Konya_Icin_Soylenenler_yazi5830.html)
Önemine binaen dikkatlerini çeken okuyucularımdan gelen E-Maillere teşekkürlerimi de buradan sunmak isterim.
Yazımın sonuna doğru Konya Valimiz Sayın Nezih Doğan’ın nadir gördüğümüz bir vali vurgusunu içeren beyanından parçalar sunmuştum ama şu sözleri eksik kalmıştı.
“…Hızlı tren hattına ilave olarak 2013 yılında İstanbul,2015’de İzmir hattının açılması ile Konya turizmi olarak bu açıdan dönüm noktası olacaktır. Bilhassa Antalya- Konya hızlı tren yapımının Antalya’ya gelen on bin turisti Konya iç kesimlerine getirmekle hem Konya hem de Ülke ekonomisi açısından önemli kazanç sağlayacaktır.
Beyana iştirak etmemek elden gelmez. Gayet yerinde de.
Bunu birde Hükümet erkânına raporlayıp arkasını da sadece Sayın Valimiz değil bilhassa Milletvekillerimiz cesaret içinde takip etseler. Bakmayın gayri bizim keyfimize!
***
Diğer beyanatlardan özet ve müşahedelere devam edelim.
“Üretim çeşitliliği ve artışı eşittir KOP” diye başlayan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Tahir Akyürek “Tarım şehri olan Konya için son derece önemli olan KOP yılsonunda tamamlanacak…” derken darılmasınlar galiba Milletvekillerimizin alışkanlığı “KOP’u bitiriyoruz” reklamlarına dalarak heyecanla Mavi Tünel diyeceği yerde KOP deyivermiş oldu.
Çünkü yılsonunda sadece Mavi Tünel sonu ışığı görmekle tamamlanmış olacak ama.
Buradan geçecek sudan susuzluğumuzu ne zaman giderebiliriz bilemem.
KOP’un 16’da bir nüvesi olan Tünelden gelebilecek su Konya için bir miktar daha faydalı olabilecek.
KOP ise Konya, Aksaray ve Niğde havzasını kapsayan bir proje olup kendisini yıllardır bu iş üzerinde çalışmalar yaparken yerinde bir tayinle KOP İdaresi Başkanı olan Sayın Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu’ndan alacağım bilgi ve müşahedelimler de genişçe sunmak istemindeyim.
Şu kadar belirtmek isterim ki. Bu havzanın su ihtiyacı öyle Göksu ve Kızılırmak’tan faydalanabilmekle giderilemiyor. Manavgat, Fırat nehirlerinden bu günkü teknolojiden faydalanarak yapılabilirmi? Araştırılacak ve başka alternatiflerde bulunacaktır tabii.
Sayın Akyürek devamla “Konya sürekli yükselen bir şehirdir” devamıyla “Gelişen ve güçlenen Türkiye’nin dünya milletler ailesi içinde ki yeri her geçen gün yükseliyor.” Derken “Konya küresel şehirler rekabetinin farkında olarak yaptığı projelerle sürekli yükselen şehirdir ve olması için yerel yönetimler bu hususta gayret göstermektedirler…” sözleri ile devam etmekte.
Yerinde bir vurgulama. Geçenlerde kendilerine belirttiğim “şehircilikte fevkaladeyiz ama birde belediyecilik işlemlerindeki eksiklikleri giderebilsek” dediğim gibi.
Herkesin şikâyetken olduğu Şehir içi seyrüsefer programlaması ile Otorayın vagonlarını yeni modellere geçirebilme yanında Meram ve diğer ulaşım yerlerine de Otoray ile gidebilmeyi 2023 vizyonu* içinde görürüz inşallah demekteyim.
***
Konya Üniversite Rektörleri de Konya için fikirlerini açıklamaktalar.
Selçuk Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Süleyman Okudan Üniversiteler şehri Konya bilim şehrine dönüşecek” derken KTO Karatay Üniversitesi Rektörü (Ayrıldı) Sayın Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu “Türkiye’nin önde gelen bölgelerinden biri olan Konya’mızda ülkemizdeki genel konjonktür* ve yapıya uyumlu şekilde “Büyüme ve kalkınma” ekseninde ilerleyen bir görüntü sergilemektedir.” Sözleriyle devam etmekte.
Doğru bir görüş. Yalnız bu ilerleme de Konya kendi et ve yağı ile kavrulmuş olmakta olduğu, diğer İllerin görebildiği teşvikleri bile göremeden yaptığını da bendeniz vurgulamak isterim.
Konya Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Muzaffer Şeker, “Bir kurumun kuruluş sürecinde yapılabilecek hatalı işlemin ülkemize, insanımıza maliyetinin ağır olacağı bilinci içinde sağlıklı bir kuruluş geliştirebilmek adına bu süreci “Ortak akıl” ile oluşturmayı hedefliyoruz” diye devam ediyor. Dikkate şayan. Yalnız Üniversite değil diğer tüm yerlerle birliktelik olmak kadar iyi bir yöntem bulunmaz sanırım.
Mevlâna Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Bahattin Adam, Üniversitelerin bir diğer yönü olarak” Konya 2023 vizyonunda yükseköğrenim kurumları İl’in kalkınmasına ve dünya ile entegre olmasına öncülük etmelidirler… Üniversiteler Konya’yı Marka şehir yapmada önemli derecede sorumluluk altındadırlar…” diyerek açıklamalar yapmakta.
Üniversitelerimiz yılların alışılmışlığı dışında ne güzel beyanları var değil mi?
İdeoloji peşinde değil ve sadece ilim yuvası olmak yanında, bulunduğu İl ile ülkeye fayda getirecek işlemler için çağrışım ve arzuları olmaları takdire değer sanırım. İnşallah başarı içinde olurlar.
***
Diğer ve önemli kuruluş olan TOBB, KTO, KTB, MÜSİAD, başkanları ile MEVKA Gn. Sek. beyanlarının önemli beyan ile müşahedelerimi gelecek yazımda izleriz inşallah.
***
Sağlık ve esenlik içinde sevdiklerinizle yaşam dileğimle…

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.