2022 yılı gazeteciler için her açıdan zor bir yıl oldu. Bir taraftan maddi sorunlar diğer taraftan baskılar, ekonomik şantajlar, yıldırma politikaları ve trol saldırıları gazetecilerin üzerine kabus gibi çöktü…
**
Sadece ülkemizde değil tüm dünyada gazeteciler 2022 yılında büyük sorunlar yaşadı. Gözaltına alındılar, tutuklandılar suikaste kurban gittiler ve savaş alanlarında hayatlarını kaybettiler...
**
Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) raporuna göre 2022'de dünyada rekor sayıda gazeteci gözaltına alındı. Sadece dünyada değil ülkemizde de benzer durumlar yaşandı…
**
Basın özgürlüğü raporuna göre, sadece Aralık ayında 50’nin üzerinde gazeteci hakim karşısına çıktı, 6 gazeteci gözaltına alındı, televizyonlara yayın yasakları getirildi…
115 GAZETECİ HAYATINI KAYBETTİ
Basın Amblem Kampanyası, dünya genelinde bu yıl 115 gazetecinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Rusya-Ukrayna arasında yaşanan savaşta ise 8 gazeteci hayatını kaybetti…
**
RSF'ye göre halen 65 medya temsilcisi "rehin", 49 gazeteci de kayıp. 2022 yılında gazetecilik haklarında büyük gerilemeler yaşanırken, rekor sayıda gazeteci de gözaltına alındı…
**
Gözaltındaki gazeteci sayısı geçen yıla oranla yüzde 13,4 oranında arttı. RSF’nin raporuna göre gözaltına alınan gazetecilerden sadece üçte biri mahkemelerde hüküm giyerken diğerleri yargılanmadan tutuluyor.
**
Çin'de bu yıl 110 gazeteci gözaltına alındı. Çin'i 62 gazeteciyle Myanmar, 47 gazeteciyle İran, 39 gazeteciyle Vietnam ve 31 gazeteciyle Belarus izliyor…Bu ülkeleri Rusya takip ediyor…
**
Dünya genelinde gözaltındaki gazetecilerin yüzde 54'ü bu beş ülkede bulunuyor. İran dünyada en fazla gazetecinin hapiste bulunduğu üçüncü ülke oldu. Bazı gazeteciler idam cezasıyla karşı karşıya…
**
Rapora göre gazeteci cinayetlerinde Meksika başı çekiyor. Bu yıl Meksika'da, 11, Haiti'de6, Brezilya'da 3 gazeteci öldürüldü. Güney Amerika ülkeleri gazeteciler için mezarlığa döndü….
KONYALI GAZETECİ UKRAYNA’DA YARALANDI
Rusya-Ukrayna arasında yaşanan savaşta çok sayıda gazeteci de yaralandı. Bunların arasında Türk gazeteciler de var. Konyalı Gazeteci Abdullah Ünver de Ukrayna’nın Donetsk şehrinde havan topunun düşmesi sonucu yaralandı…
**
Ölümden kıl payı kurtulan Gazeteci Abdullah Ünver’in tedavisi Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi’nde devam ediyor. Abdullah Ünver kardeşimize acil şifalar diliyorum…
**
2022 yılı sadece ekonomik anlamda değil sosyal anlamda ve mesleki açıdan da gazeteciler için zor bir yıl oldu…Basın özgürlüğü sadece gazetecilik günlerinde hatırlanan bir kavram haline geldi…
**
YEREL GAZETELER İÇİN ZOR DÖNEM BAŞLIYOR
Sadece ülkemizde ve dünya genelinde değil şehrimizde de gazetecilik yapmak her geçen gün zorlaştı. Bir taraftan trol orduları bir taraftan truva atları ile yerel gazetecilerin yeni kabusu oldu…
**
Gazetelerde kalifiye ve yetişmiş eleman azalınca yerel gazeteler bülten gazetelerine döndü. Gazetelerdeki özel haber kalitesi her geçen gün düşerken, internet gazeteciliğinin önemi yeni anlaşıldı…
**
Yeni İnternet Yasası Nisan ayında yürürlüğe girecek. Anadolu’daki gazetelerin önemli bir kısmı bu yasaya hazırlıksız yakalandı…Getirilen şartlar yerel gazeteleri oldukça zorlayacak gibi…
2022 YILINDA İBRETLİK OLAYLAR YAŞADIK!
2022 yılında mesleki açıdan unutamayacağım ibretlik bir yıl oldu. Gazeteciler arasındaki mesleki dayanışmanın koca bir yalan olduğu, meslek örgütlerinin fason bir örgüt haline geldiğine şahit oldum…
**
2022 Merhaba Gazetesi’nin internet gazeteciliğinde şahlanış yılı oldu. Kısıtlı bir kadroyla rekor ziyaretçi sayısına ulaşarak, internet gazeteciliğinde açık ara önde 2022 yılını kapattık ve 2023 yılı da aynı hızla devam ediyor…
**
2023 yılının gazeteciler için daha ümitli olmasını diliyorum. Umarım 2023, 2022 yılını aratmaz. Özgür basın toplumların nefes borusu gibidir. Özgür bir basın hava kadar su kadar önemlidir…
**
Basını özgür olmayan toplumlar ise çürümeye ve yok olmaya mahkumdur. Basını hür ve özgür olan toplumlar her zaman her alanda önde olacaktır. Özgür basının kıymetini şimdi daha anlamalıyız…