12 Haziran 2011 milletvekili seçimlerinde partilere göre oy oranı şu şekildedir: AKP % 49.9, CHP % 25.9, MHP % 12.9, Bağımsız % 6.58.
07.06.2015 milletvekili seçimlerinde ise partilere göre oy oranı şu şekildedir: AK Parti 40.8, CHP % 25, MHP % 16.3, HDP % 13.1.
Bu tabloya göre, 2015 milletvekili seçimlerinde AK Parti birinci parti olmuştur. AK Parti ve CHP önceki seçime göre, oy kaybetmiştir MHP ve HDP önceki seçime göre oy oranlarını artırmışlardır.
HDP’nin oyları kendine ait oylar değil, bunu kendileri de itiraf etmişlerdir. AK Parti ve CHP’nin oylarının bir kısmı bu partiye aktarılmıştır. Gaye, Sayın Cumhurbaşkanı’nın ve AK Parti’nin önünü kesmek ve muhalefetin koalisyon kurmasını gerçekleştirmektir. Toplum mühendisleri bu planında muvaffak olmuş gibi görünmektedirler.
HDP’nin barajı aşması mümkün değildi. Aşarsa bunun sebebini biz, 12 Mayıs 2015 tarihli Kâbe ve Taksim isimli yazımızda şu şekilde açıklamıştık. Milletimiz sağduyu sahibi olduğu için HDP’yi kesinlikle ödüllendirmez. Fakat ortada derin devlet vardır, Çankaya vardır, dış güçler vardır, bunların güçleri yeterse ödüllendirir. Malum parti barajı geçerse bunu böyle değerlendirmemiz gerekir.
Dediğimiz gibi oldu. HDP barajı geçmiş, % 13.1 oy almıştır. AK Parti’nin tek başına iktidara gelememesinin sebebi, HDP’nin barajı geçmesidir.
Bunun dışında bu partinin bazı yanlışlar yapmasıdır. Mesela Suriyeli sığınmacılara kaynak aktarılması - Bu sebepten dolayı ulusalcı oyların bir kısmı muhalefete kaymıştır- Prof. Dr. Hayrettin Karaman, Ahmed Taşgetiren gibi tanınmış ilim ve irfan sahibi kimselerin aday gösterilmemesi, Halk üzerinde nüfuzu olanlar yerine tanınmamış, halkın bilmediği kimselerin aday gösterilmesi. Emeklilerin yaşam standardının düşürülmesi, öğretmenin veli ve öğrencilerin elinde oyuncak edilmesi, 12. sınıfların dışında devamsızlığın 45 güne çıkartıldığından dolayı eğitimin düzenli yürütülmemesi, okulların vekilin vekili ile idare edilmesidir. Doktorların ve sağlık elemanlarının görev başında hayatlarının tehlikede olmasıdır. v.s.
AK Parti bu seçimde birinci parti olmasına rağmen hükümeti tek başına kuramıyor. Bu dönem Türkiye koalisyonlarla idare edilecek, demektir. AK Parti+MHP koalisyonu olabilir veya CHP+MHP ve HDP koalisyonu olabilir. Toplum mühendisleri böyle istemişti. Bakalım başarılı olabilecekler mi?
AK Parti, 2002 milletvekili seçimlerinde % 36 oyla tek başına hükümeti kurmasına rağmen bu seçimde % 40.8 oyla hükümeti kuramamasının sebebi seçim sisteminin değiştirilmesidir.
AK Parti, bu seçimde CHP, MHP’nin oy oranlarından fazla oy olmasına rağmen bu iki partinin milletvekili kadar milletvekili çıkaramamaktadır.
Bu seçim sisteminden de anlıyoruz ki parlamenter sistem tıkanmıştır. Koalisyon hükümetleri geçmişte başarılı olamadığı için seçime gidilmiştir. Bir parti tek başına iktidara gelemediğine göre Başkanlık sistemi tartışılmalı ve başkanlık sistemine geçilmeli. Başkanın icraatını beğenmezsek, muhalefetin adayını başkan seçeriz, olur biter.
Bu durumda bu seçimin galibi kim? Muhalefet mi, AK Parti mi? Başkanlık sistemine geçilmesini isteyenler mi? Bizce Başkanlık sistemine geçilmesini isteyenlerdir.
Sonuç olarak diyoruz ki, bu seçimin sonucunu parlamenter sistemin tıkandığı şeklinde okumak daha doğru olur kanaatindeyim. Bu seçimin ülkemiz için hayırlı olmasını dilerim. Hoşça kalın.