2013’ün Başarılı İhracatçıları Ödüllendirildi

İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, 2013’ün başarılı firmalarını törenle ödüllendirdi. Firmalar ihracat rakamlarına göre belirlendi. Ayrı dallarda 40 şirkete ödül verildi. İlave olarak 1....

İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, 2013’ün başarılı firmalarını törenle ödüllendirdi. Firmalar ihracat rakamlarına göre belirlendi. Ayrı dallarda 40 şirkete ödül verildi. İlave olarak 1. Ulusal Endüstriyel Gıda Tasarım Yarışması’nın ödülleri takdim edildi.

Törende söz alan İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete, 2013’ün güç bir sene olduğunu dile getirdi. İhracat ülkelerinde mali ve siyasi bunalımların devam ettiğini vurgulayan Mete, “Bu ortam elbette bir sona erecektir. Bunalımı bahane etmeden; bunalıma rağmen durmadan koşanlar galip gelecektir. Bütün sorunlarımıza rağmen ülkemizin ve sektörümüzün tek çıkış yolu ihracattır.” dedi.

Mete, sektörün ihracat rakamlarına değindi. 5 sene evvel 3,6 milyar dolar olan hububat, bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri sektörünün ihracatının yüzde 80 artış ile 6,5 milyar doları bulduğuna işaret etti. Sektörün 2023 ihracat hedeflerini yakalamak için yoğun bir çaba içine girdiğini anlatan Zekeriya Mete şöyle devam etti:

“5 senede şekerli mamuller ihracatımız Türkiye’de 1,3 milyar dolardan yüzde 81 oranında artış ile 2.49 milyar dolara erişti. Un ve unlu mamullerimizin ihracatı son 5 senede 900 milyon dolar seviyesinden yüzde 57 oranında artarak 1,4 milyar dolara dayandı. 2013’te 6,5 milyar dolar hububat sektör ihracatının yüzde 28’i olan 1,8 milyar doları birliğimizden gelmiştir. Yine şekerli mamuller ihracatının yaklaşık yüzde 50’sine tekabül eden 1,2 milyar doları, birliğimiz üyesi firmalar tarafından yapıldı. Bu durum, sektörümüzün ihracat anlamında miktar ve değer olarak artış elde ettiğini; ürün kalitesi yönünden ilerlediğini ortaya koyuyor.”

185 BİN LİRALIK ÖDÜL SAHİBİNİ BULDU

Öte yandan 1. Ulusal Endüstriyel Gıda Tasarım Yarışması’nda Profesyonel dalında Ezik, öğrenci dalında ise Çiko Peskel projesi birinci oldu.

Yarışmada Lisans Öğrencileri dalında 35 bin TL, Profesyoneller dalında 100 bin TL dağıtıldı. Ar-Ge Proje Pazarı’nda da 52,5 bin TL verildi.

Profesyoneller dalında birinci 55 bin TL, ikinci 30 bin TL, üçüncü ise 15 bin TL ödül aldı. Öğrenci dalında birinci yarışmacı 20 bin TL, ikinci 10 bin TL, üçüncü ise 5 bin TL’ye layık görüldü.

Şekerli Mamuller Ar-Ge Proje Pazarı’nda ise birinciye 30 bin TL, ikinciye 15 bin TL, üçüncüye ise 7 bin 500 TL ödül verildi. Bunun yanında Endüstriyel Gıda Tasarım Yarışması için Lisan Öğrencileri dalında birincilik ödülü alan grubun endüstriyel tasarımcısına ülke dışında tasarım okullarında 2 sene eğitim olanağı tanınacak. Grubun gıda mühendislerine ise TÜBİTAK MAM Gıda Enstitüsü’nün sunduğu 2015 eğitim programlarından seçeceği iki eğitime ücretsiz katılım imkanı verilecek.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri