2013 altının 'altın yılı' olacak

Son dönemde düşüş gösteren altın fiyatlarının 2013 yılında tekrar yükselmasi bekleniyor.

Vatandaşın son dönemdeki düşüşten korkmaması gerektiğini belirten uzmanlar, bu düşüşün bir fırsat olduğunu vatandaşın altına yatırım yaparak krizi fırsata çevirebileceğini söylüyor. Ayrıca son dönemde bankaların altın alımı yapmasının altındaki düşüşün nedeni olarak gösterilmesine de karşı çıkan uzmanlar, “Altındaki yükseliş ve düşüş küresel hareketlere bağlıdır, yerel çaptaki değişimler genel seyri etkilemez” dedi.

AMERİKA MANİPÜLE EDİYOR

Sarraflar Çarşısı esnaflarından Oğuzhan Sevgican, “Altın fiyatlarındaki belirgin düşüşün altında pek çok neden var. Türkiye'nin İran'a olan doğalgaz borcunu altın ile ödeyeceğini açıklamasından sonra altında hızlı bir düşüş yaşandı. Bunun bir tesadüf olduğunu düşünmüyoruz. Amerikan hükümetinin İran'a karşı uyguladığı ekonomik ambargonun içerisinde İran piyasasına sıcak kaynak akışının durdurulması planının da olduğu bilinyor. Amarikanın İran'ın içinde bulunduğu ekononmik darboğazın artırılması adına altın piyasasıyla oynadığını düşünüyoruz. Ayrıca yıl sonu olması itibari ile ekonomik pozisyonunu tamamlayamayan büyük şirketler de her yıl sonunda yaptıkları gibi piyasaya müdahale ettiler. Sistematik bir manipülasyon ile yıl sonu ekonomik dengelerini sağlamaya çalışıyorlar. Bunun olağan bir durum olduğunu söyleyebilirim. Panik yapmamızı gerektirecek bir durum yok” diye konuştu.

120 TL OLABİLİR

Aşırı olmasada dikkat çekici bir düşüşün olduğunu söyleyen Mustafa Menekşe ise, “Aslında bu düşüş olağan bir düşüş. Altının ilerleyişi mehteran yürüyüşü gibidir, iki elir bir geri. Bir miktar çıkıyor, ardından tekrar bir nebze düşüş yaşıyor. Bu son düşüş dünya ekonomisindeki rahatlamaya bağlı. Altın, piyasalar sıkıntıya girdiğinde, bir kriz anında güvenli bir liman olması nedeniyle yükseliş gösterir. Piyasalardaki güvenli ortam altınının fiyatlarını bir nebze düşürdü. Ancak bu geçici bir durum. 2013 yılında altında tekrar yükselişin yılı olacak. 2013 yılında dünya piyasalarında beklenen daralma ve bu yıl sonundaki sert düşüş altının tekrar ivme kazanmasını sağlayacak. 3-4 ay sonra altının şu an 96 TL olan gram fiyatı 115-120 TL seviyesine yükselecek. Altına yatırım yapmanın tam sırası. Vatandaşlar ellerinde uzun süre kalacak olan paralarını altına yatırsınlar. 2013 altının altın yılı olacak” ifadelerini kullandı.

merhabahaber.com YUNUS ALTINBEYAZ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri