2011 beklentileri karşılamadı

2011 yılında beklediğini bulamayan esnaf 2012'ye büyük umut besliyor.

2011 yılında beklediğini bulamayan esnaf 2012'ye büyük umut besliyor. Durumlarının her geçen gün kötüye gittiğini belirten esnaf, insanların alım gücü azaldığı için iş yapamaz duruma geldiklerini söyleyerek, ülke ekonomisinin büyümesi gerektiğini bildiriyor

2012'nin ilk haftasının bittiği şu günlerde esnaf 2012'ye umutla girdi. 2011 yılını değerlendiren ve 2012'den beklentilerini aktaran esnafların az bir kısmı 2011'in kötü geçmediğini belirtirken birçok esnaf kolu ise 2011 yılının zor geçtiğini ve beklediklerini bulamadığını belirtiyor. Esnaf 2012 yılında ülkenin ekonomisinin daha iyi ve insanların alım gücünün artmasını bekliyor. Ekonomik kriz ve ürünlere yapılan zamların en çok kendilerini etkilediğini de dile getiren esnaf, özellikle küçük esnafın büyük marketlere karşı durmakta güçlük çektiğini bildirerek, "Ülkemiz ekonomisinin sürekli büyüdüğü belirtiliyor. Bu doğrudur ama büyüme esnafa yansımıyor. Büyük şirketler kazancına daha fazlalaştırıyor. İnsanların alım gücü azalıyor. Ürünlere yapılan zamlar kadar çalışana zam yapılmıyor. Böyle olunca işlerimiz kötüye gidiyor" diyor.

ESNAFIN DURUMU HER GEÇEN GÜN KÖTÜYE GİDİYOR

2011 yılını değerlendiren tatlı imalatçısı Kerim Ünlü isimli bir esnaf, esnafların durumunun her geçen gün kötüye gittiğini bildirdi. 2011'in kendileri açısından çok iyi geçmediğini aktaran Kerim Ünlü, "İşlerimiz geçtiğimiz yıl durgun geçti. İnsanların alım gücü her geçen gün düştüğü için bizim işlerimizi olumsuz etkileniyor. Satışlarımızın durgun olmasının üstüne bir de malzemelere zam gelmesi belimizi büküyor. Masraflarımız sürekli ağırlaşıyor. Tatlı kalitemizden ödün vermemek için kâr payımızı iyice düşürerek satış yapmaya çalışıyoruz. Her şeye rağmen ayakta kalmaya çalışıyoruz. Birçok işyeri satış olmamasından dolayı işyerini kapattı. Yeni yıla girdiğimiz şu günlerde bu yıl bol ve helal kazanç bekliyoruz" dedi.

'ÜLKE EKONOMİNİN CANLI TUTULMASI GEREK'

Ülke ekonomisinin güçlü olması halinde esnafında işlerinin iyi ve fazla olacağını belirten tatlıcı esnaflarından İsmail Ölmez de, "Tüm dünyada olduğu gibi bizim ülkemizde de ekonomik durum belirsizliğini konuyor ve döviz sürekli artıyor. Bu durum sözde ülke ekonomisini fazla etkilemiyor deniyor. Ancak bir de çarşıya, esnafın haline baksınlar. Ekonominin sürekli canlı tutulması gerek. Alışverişin olduğu yerde bereket ve bol kazanç vardır. Eğer burada bizim işimiz iyi olursa bize malzeme satan şirketlerin işi iyi olacak. Ayrıca ekonomik belirsizlik var kemerleri sıkalım söylemleri insanların alışverişini azaltır. Medyada 2012 ekonomik açından durgun geçecek deniyor. Bu söylenti bile işlerin azalmasına ekonominin yavaşlamasına neden olur" diye konuştu.

BEDESTEN TEKRAR AYAĞA KALDIRILMALI

Bedesten Çarşısı'nda yufka, kadayıf ve çörek üretimi yapan pastane işletmecisi Abdullah Akkuş ise, küçük esnafın büyük marketlerin karşısında duramaz olduğunu bildirerek, "İnsanlar artık büyük marketlerden alışveriş yapar oldu. Bunun birçok sebebi bulunuyor. Aslında insanlar marketlerdeki ürünlerin çok kaliteli ve taze olmadığını biliyor. Ama nakit paraları olmadığı için marketlerden kredi katlarıyla alışveriş yapıyor. Ayrıca marketlerin 30-40 şubesi bulunuyor. Buda küçük esnafın müşteri potansiyeli azaltıyor. Tek şubesi olan ve birkaç ürün pazarlayan esnaf ise kıt kanaat geçimini sağlıyor. Yani durumumuzu 'esnafımız ağlıyor' diye özetleyebilirim" ifadelerini kullandı. 2012'den beklentilerini de açıklayan Akkuş, "Sağlık, huzur ve bol kazançlı bir yıl ümit ediyoruz. Ayrıca 'Bedesten Çarşısı'nın yeniden ayağa kaldırma projesi bulunuyor. Bunun biran önce hayata geçmesini bekliyoruz. Bildiğiniz gibi Bedesten Konya'nın en eski çarşısı ve ticaret merkezidir. İnsanlar artık buraya gelmez olduğu için işlerimiz çok iyi değil. Projeyle çarşımız hareketlenecek bunun yapılmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu.

2011 yılının kendi işi açısından fena geçmediğini vurgulayan çaycı esnaflarından Mehmet Kamil Uyan da, cebinde para olmasa da borcunun da olmadığını söyledi. Mehmet Kamil Uyan, 2012 yılından da hayırlı iş ve müşteri beklediğini ifade etti.

MUSTAFA AKÇA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri