20 yaş altına ve 50 yaş üstüne yeni çalışma düzeni

20 yaş altına ve 50 yaş üstüne yeni çalışma düzeni getiriliyor. Bu iki kategorideki kişiler artık sözleşmeli çalıştırılabilecek. İlgili düzenlemedeki değişikliğin bu hafta Meclis'e gelmesi bekleniyor.

Koronavirüsün (Covid-19) toplumun tüm katmanları ve alışkanlıkları, iş dünyası, ekonomik sistemleri üzerindeki dönüştürücü etkisi etkisini her geçen gün daha da güçlü bir şekilde hissettirirken, son olarak belli yaş aralığında bulunanların esnek çalışma saatleri içinde çalışmasının önünü açan yasal düzenleme için düğmeye basıldı. Yasal bir statüye kazandırılacak esnek çalışma saatleri, 20 yaş altını ve 50 yaş üstünü kapsayacak.

Bu iki kategorideki kişiler sözleşmeli çalıştırılabilecek. İlgili düzenlemedeki değişikliğin bu hafta Meclis'e sunulması bekleniyor.

Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın haberine göre, 25 yaş altındakiler ayda 10 gün ve daha az çalışırsa onlar için sigorta ödeme zorunluluğu bulunmayacak. Böylece iş yerleri ihbar ve kıdem tazminatı ödemek zorunda kalmayacak. Düzenlemeye sendikalardan tepki gelmesi bekleniyor.

On günden daha az süre çalışan gençlerin sigorta primi ödenmesi zorunluluğu sona ererken, vergi istisnası ve prim desteği sağlanacak. Yani artık sözleşmeli ve esnek çalışma mümkün olacak. Ancak bu çalışanlar ihbar tazminatı, kıdem tazminatı gibi haklardan da mahrum olacak. Sözleşmeleri yenilenmediği takdirde de mahkeme yolu kapalı olacak.

50 yaş üzerindekiler içinse işten çıkarma maliyetleri azaltılacak. Taslağa göre, söz konusu yaş grubundakilerin kolay iş bulabilmelerini sağlamak amacıyla üç temel değişiklik yapılacak.

20 yaşından küçük, 50 yaşından büyük kişilerle işveren arasında belirli süreli iş sözleşmesi yapılabilecek. Sözleşme yapılırken “objektif koşul” aranmayacak, işin niteliğine bakılmayacak. Sözleşme, iki yılı geçmemek üzere zincirleme olarak yapılabilecek.

25 yaşından küçük kişilerin ayda 10 günden az çalıştırılması halinde uzun vadeli sigorta primi yatırma zorunluluğu olmayacak. Sadece yüzde 2 oranında iş kazası ve meslek hastalığı sigorta primi yatırılması yeterli olacak. Normalde bir işçi için ayda yüzde 22.5 oranında işveren, yüzde 15 oranında da işçi primi olmak üzere yüzde 37.5 oranında prim yatırılıyor. İşveren ayda 10 günden az çalıştırdığı işçi için yüzde 37.5 yerine sadece yüzde 2 oranında prim yatıracak.

50 yaş ve üzerindeki kişiler tam zamanlı çalışmadan kısmi zamanlı çalışmaya geçerlerse gelir vergisi istisnasından yararlanacaklar. Bu haktan yararlanabilmek için işverenin kısmi zamanlı çalışmaya geçen işçiden doğan istihdam açığını kapatmak için bu süreyi tamamlayacak şekilde kısmi zamanlı çalışacak bir başka kişiyi en az 6 ay istihdam etmesi şartı aranacak. Gelir vergisi istisnasından, kısmi zamanlı çalışanların ikisi de yararlanacak.

Tam zamanlı çalışmadan kısmi zamanlı çalışmaya geçenlerin çalışmadıkları sürelere ilişkin emeklilik primleri devletçe karşılanacak. Böylece, ayda 30 gün yerine 15 gün çalışan kişi, yarım ücret alacak ancak primi 30 gün üzerinden yatırılacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri