20 Sene Önce Terörden Kaçan Parmakkayalılar Köylerine Dönmeye Başladı

Erzincan'da 20 sene önce yaşanan terör olayından sonra köylerini boşaltan Parmakkayalılar köylerine geri dönmeye başladı.Erzincan’a 50 kilometre uzaklıkta bulunan Parmakkaya köyünde 21 Temmuz 1994 tarihinde PKK’lı teröristler tarafından...

Erzincan'da 20 sene önce yaşanan terör olayından sonra köylerini boşaltan Parmakkayalılar köylerine geri dönmeye başladı.

Erzincan’a 50 kilometre uzaklıkta bulunan Parmakkaya köyünde 21 Temmuz 1994 tarihinde PKK’lı teröristler tarafından gerçekleştirilen saldırıda Mehmet Sabahat Anar çifti öldürüldü, iki köylü ise açılan ateş sonucu yaralandı. Bu olayın ardından 8 haneden 20 kişi köylerini terk ederek Erzincan’a, Kemah’a ve İstanbul’a yerleşti. 20 yılın ardından İstanbul’da bulunan yaklaşık 25 kişi köylerine dönme kararı alarak tekrar köylerine yerleşti.

Erzincan Valisi Abdurrahman Akdemir yaz aylarında 30 haneye kadar çıkan Parmakkaya köyüne giderek sakinlerine 'hoş geldiniz' ziyaretinde bulundu. Köylüler tarafından hayatını kaybedenlerin anısına dualar edilmesinin ardından bir konuşma yapan Vali Abdurrahman Akdemir, 20 yıl aradan sonra köye dönülmesinden dolayı teşekkür ettiğini belirterek “20 yıl önce burada bir acı yaşandı. Biz öncelikle burada şehit olan kardeşlerimizi rahmetle anıyoruz. 2 tane de gazimiz var. bu vesile ile tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz. Gazilerimizi de minnetle anıyoruz. Çünkü onların hepimizin kalbinde gönlünde yeri ayrıdır. Biz bu gün bu topraklarda çok rahat yaşıyorsak bunun varlık sebebi onlardır. Buraya geliş amacımız 20 yıl önce burada yaşanan acıları taze kılmak değil. Amacımız birliğimizi beraberliğimizi temin etmek. Bir daha bu acıların yaşanmaması için gerek devlet gerekse millet olarak ne yapmamız gerekiyorsa onları yapmak. Biliyorsunuz Başbakanımız, hükümetimiz bir karar aldı. Çözüm süreci. İnşallah çözüm sürecinin işte bu köyümüzde dağlarımızda, yaylarımızda sonuçlarını görüyoruz. Artık şehit cenazeleri ile karşılaşmıyoruz. İki yıldır Erzincan’ın bütün yayları hem turizmin, hem çiftçilerimizin, köylülerimizin hizmetindedir. Hem de bakın 20 yıl aradan sonra tekrar vatandaşlarımız güven içinde köylerine geliyor, eskiden olduğu gibi birlik beraberlik içinde yaşayacaklar. ” dedi.

Köy sakinlerinden Şükrü Akyıldız köye dönme kararı aldıklarından dolayı çok mutlu olduklarını ifade ederken, 20 yıl önce yaşanan saldırıyı anlatan Cahit Tuncer ise yatsı vakti teröristlerin köylerini bastığını ve yaşanan saldırının ardından iki kişinin hayatını kaybettiğini iki kişinin ise yaralandığını söyledi.

20 yılın ardından köylerine döndüklerini belirten Hüsnü Tunçaslan ise “Bu geçici bir dönüş değil. Bundan sonra inşallah sulama, elektrik, yol gibi sorunlar bittiğinde daha da güzel olacak.” dedi.

Köy sakini Fikriye Çakar, “20 yıl sonra köyümüze döndük. Köyümüzün yapılmasını istiyoruz” diye konuştu.

Köy Muhtarı Bilal İçoğlu’da 21 Temmuz 1994 yılında terör mağduru olduklarını anımsatarak “ 20 yıl sonra 10 hane olarak geri dönüş yaptık. İnşallah bu sayı artacak. Artık bundan sonrada bu çözüm süreci de herhangi bir sekteye uğramaz ve bizde burada rahat ederiz." şeklinde konuştu.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri