20 Ocak Bakü Katliamı Yıl Dönümünde Anma Programı

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de 20 Ocak 1990’da Sovyetler Birliği askerleri tarafından gerçekleştirilen katliamın yıl dönümünde Moskova'da anma programı düzenlendi.

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de 20 Ocak 1990’da Sovyetler Birliği askerleri tarafından gerçekleştirilen katliamın yıl dönümünde Moskova'da anma programı düzenlendi. Programda söz alan Rusya’da yaşayan Azerbaycan diasporası temsilcileri, eski SSCB lideri Mihail Gorbaçov’u “katil” olarak tanımladı. Gorbaçov’un talimatıyla 20 Ocak’ta Sovyet askerleri, Bakü’de masum 148 kişi öldürmüş, 700’den fazla kişiyi yaralamıştı.

Azerbaycan'ın Moskova Büyükelçiliği’nde düzenlenen anma törenine aralarında Türk diplomatların da bulunduğu çok sayıda kişi katıldı. Törende konuşan Azerbaycan'ın Moskova Büyükelçisi Polad Bülbüloğlu, 20 Ocak faciasını hiç bir zaman unutmayacaklarını söyledi. Bülbüloğlu, “Facianın asıl sorumlusu SSCB lideri Gorbaçov’dur! Masum insanlarımızın kanı döküldü. Bu yara unutulmaz. Katliamı yapanlar cezasını mutlaka çekmeli. Azerbaycan halkının tarihinde 20 Ocak faciası kanlı harflerle yazıldı." dedi.

Rusya Azerileri Diaspora Kongresi (VAK) Moskova Bölge İcra Başkanı Araz Mürseliyev de katliamın unutulmayacağını ifade etti. Mürseliyev, “Azeri halkı o sıralar Karabağ’da Ermeni bölücülerinin yaptıklarına tepki vermek için sokaklara çıkmıştı. Hak ve adalet uğruna Sovyet yönetimini göreve çağırdı. Kızıl Ordu ise sivil halkın kanını tökdü. Bu cinayettir! Bu cinayetin sorumlusu Gorbaçov’dur! Sorumluluların bugüne kadar cezalandırılmaması bizleri çok üzüyor.” şeklinde konuştu.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri