20 Milyon Tona Ulaşan Pamuk Stoğu Tanıtımlarla Eritilecek

Dünya genelinde pamuk stokları tarihi zirveye ulaştı. Toplam 20 milyon tona ulaşan pamuk stoklarını eritmek için dünya genelinde pamuk üreticisi ülkeler tanıtım atağına kalkacak. Tekstil ve hazır giyim sektörlerinin ana hammaddesi pamuğun...

Dünya genelinde pamuk stokları tarihi zirveye ulaştı. Toplam 20 milyon tona ulaşan pamuk stoklarını eritmek için dünya genelinde pamuk üreticisi ülkeler tanıtım atağına kalkacak. Tekstil ve hazır giyim sektörlerinin ana hammaddesi pamuğun bütün yönleriyle tartışıldığı ve kararların oybirliği ile alındığı Uluslararası Pamuk İstişare Komitesi’nin (ICAC) 73. Genel Kurul Toplantısı, "Tarladan Markaya: Pamuk Değer Zincirini Güçlendirmek" ana temasıyla 2-7 Kasım 2014 tarihleri arasında Yunanistan’ın Selanik şehrinde yapıldı. Toplantıda, son dönemlerde artan pamuk stokları ele alındı.

Toplantıyla ilgili bilgi veren Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Jak Eskinazi, ICAC Genel Kurulu süresince tekstil zincirindeki farklı sektörlerin yaptığı sunumların tamamında pamuk tüketiminin arttırılmasının önemine vurgu yapıldığını kaydetti. Pamuğun marka olarak nasıl pazarlanacağı konusunun 2 World Cafe seansında detaylı olarak tartışıldığını anlatan Eskinazi, “ICAC üye ülkeleri, pamuk talebini yükseltici ve pamuk tüketimini arttırıcı önlemlerin önemini kaydetti. Geçtiğimiz yıllarda yüksek pamuk fiyatları, ürünün rekabet edebilirliğine zarar vermişti. Pamuk fiyatlarının düşmesi, pamuğun sentetik elyaflara karşı rekabet şansını arttırdı ancak sadece düşük fiyat rekabet için yeterli olmayıp daha proaktif pazarlama eylemleri gerekli. Pamuğun rekabeti diğer pamuklarla değil, sentetik elyaflarla. ICAC üye ülkeleri, özellikle iç pazarlarında olmak üzere pamuk kullanımının arttırılması yönünde acil önlemler almalı. ICAC bünyesinde yer alan Uluslararası Pamuk Tanıtım Forumu, bu konuda çalışmalara hız verecek.” şeklinde konuştu.

‘PAMUK SAĞLIKLI, SENTETİKLER YERİNE TERCİH EDİLMELİ’

Erkek giyiminde pamuk kullanım oranlarının denim pantolonda yüzde 98,6, pantolonda yüzde 65,9, örme gömlekte yüzde 77,9, dokuma gömlekte yüzde 80,7, spor giyimde yüzde 28,2, bayan giyimde denim pantolonda yüzde 86, pantolonda 47,9, örme gömlekte yüzde 52,4, dokuma gömlekte yüzde 33,1, spor giyimde yüzde 27,7 ve elbisede yüzde 17,5 seviyesinde. Pamuğun elyaf pazarındaki payı giderek azalıyor. Pamuğun yerini, polyester ve polipropilen maddeleri alıyor. Özellikle bayan konfeksiyon ve denim ürünlerinde bu azalışın etkisi daha fazla hissediliyor. Sağlıklı olan pamuğun tüketimini arttıracak, polyester ve sentetiklerin kullanımını düşürecek çalışmalar yürütülmesi gerektiğini vurgulayan Eskinazi, “Özellikle 'transdry' teknolojisi kullanarak, denim ürünlerde pamuk kullanımını arttıran global firmalar desteklenmeli.” dedi.

Eskinazi’nin verdiği bilgiye göre genel kurul toplantıları kapsamında pamuk ticaretindeki anlaşmazlıkları azaltmak üzere alınacak önlemler de tartışıldı. 2010/11 sezonunda pamuk fiyatlarındaki istikrarsızlığın, pamuktan ipliğe, kumaş ve konfeksiyona kadar bütün tedarik zincirinde sıkıntılara yol açtığına dikkat çekilen toplantıda, gelecekte çıkabilecek problemleri önlemek amacıyla zorunlu sigorta gibi önlemlerin getirilmesi önerildi.

‘TEKSTİL ENDÜSTRİSİNİN BÜYÜME YOLLARI TARTIŞILDI’

Uluslararası Pamuk İstişare Konseyi’ne üye ülkelerin birçoğunun, ürünlerini işleyerek daha katma değerli hale gelmesini arzuladığını ifade eden Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Burak Sertbaş ise, “Bu konu, küçük ülkeler açısından bölgesel işbirliği ve tecrübeleri paylaşarak ölçek ekonomisi uygulamasıyla mümkündür. Eğirme ve dokuma aşamalarında doğrudan yabancı yatırım için düşük işçilik ve enerji maliyetleri önemliyken konfeksiyon aşamasında bunların yanısıra serbest ticaret anlaşmalarına katılım da önem arz etmektedir.” şeklinde konuştu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri