2. Tıbbi Ve Aromatik Bitkiler Sempozyumu Başladı

23-25 Eylül 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 2. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Sempozyumu Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü'nde de başladı. Sempozyuma Türkiye 300 öğretim görevlisi, araştırmacı katılacak....

23-25 Eylül 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 2. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Sempozyumu Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü'nde de başladı. Sempozyuma Türkiye 300 öğretim görevlisi, araştırmacı katılacak.

Birçok sunumun ve araştırma tartışmalarının gerçekleştirileceği sempozyumun açılışına Yalova Vali Yardımcısı Atilla Selami Abban, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ali Osman Sarı ,Yalova Milletvekili Temel Coşkun, Yalova Belediye Başkan Yardımcısı Dinçer İlhan, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Yılmaz Boz, TEMA Vakfı Onursal Başkanı Hayrettin Karaca ve çok sayıda davetli katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü ve oturum başkanı Dr. Yılmaz Boz gerçekleştirdi. Boz, yapmış olduğu konuşmasında Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkezi’nin kuruluş amacına yönelik yapmış olduğu 2.sempozyuma katkı sağlayan personeline, katılımcılara ve sponsorlara teşekkür etti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ali Osman Sarı, bakanlık çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ali Osman Sarı, "Türkiye’nin bitkisel çeşitliliği gerçekten dünyada tartışılmaz bir konu. Bu zenginliğin farkına 1950’li yıllarda varılmıştır. O zamanlar ki trend biyolojik çeşitliliğin muhafaza altına alınmasıydı fakat daha sonra kullanım ve sürdürülebilir kullanım gündeme gelmeye başladı. Bu konuda Türkiye’nin farkındalığı her geçen gün daha fazla artmaktadır. Dolayısıyla ekonomik gelişmelere paralel yapılan yatırımlar artmaktadır. Tarımsal açıdan değerlendirecek olursam Gayri Safi Milli Hasıla gerçekten sıçrama gerçekleştirmiştir. 2002 yılında tarımsal Gayri Safi Milli Hasıla 23 Milyon dolardı. Bugün 62 milyar dolar. Türkiye o zaman Avrupa'da ki 4.büyük tarımsal ekonomiydi şuanda 1. en büyük tarımsal ekonomi. Türkiye’yi Fransa izliyor. Gelirimizin artması sahaya da yansıdı. Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü kamudaki en büyük yapılanması olan araştırma kuruluşudur. Bakanlık bünyesindeki 12 genel müdürlükten biriyiz. TÜBİTAK’dan kamu kurumları içerisinde en fazla proje alan kurumuz. Değer olarak da Milli Savunma Bakanlığı’ndan sonra TÜBİTAK’dan en çok payı alıyoruz. Bizim bütçemiz 2002 yılında bütçemiz 11 milyon liraydı. 2013 yılında bu 170 milyon liraya kadar yükseldi ve her yıl belirli bir oranda da yükseliyor. Biyolojik çeşitliliğimize de güzel yansımaları oldu. 2010 yılında Ankara’da 2. Tohum Gen Bankası açıldı. Dünya’daki en modern gen bankalarından biri şuanda. 2010 yılında Antalya’da Tıbbi Bitkiler Araştırma Merkezi kuruldu. Yıllarca zorluğunu çektiğimiz analiz sorununu ortadan kaldırdık. Geçen hafta Sayın Bakanımız Beykoz’da tanıtımını yaptı Beykoz’da Biyoçeşitlilik ve Geofit Araştırma Merkezi’ni kurduk. Siz katılımcıların da yakından bildiği gibi zaman zaman bitkileri birbirinden ayırmak çok zor. Bir bitkinin tıbbi çeşitliliği olduğu gibi süs bitkisi veya bir başka özelliği olabiliyor. Buradaki merkezimiz de geofitler yoğunlukta olmak üzere çok çalışacak. En fazla 1 ay içerisinde Yalova’da Türkiye Geofit Merkezi’ni açıyoruz. Arkadaşlarımız tüm geofitleri topladı bunlardan yeni ürünler geliştirecekler. 2016 Antalya Expo’nun sembol çiçeği buranın yetiştirdiği bir tür. Ankara’da bakanlığımızın hemen yanında 2500 dekar arazi üzerinde Türkiye Milli Botanik Bahçesi’ni kuruyoruz. Orada da faaliyetler son hızla devam ediyor. 2015 yılı içerisinde açılışı planlanmakta. Rusya’daki 3000 dekarlık bahçeden sonra en büyük botanik bahçesi olacak. Ben sempozyumun başarılı geçmesini diliyorum, hepinize teşekkür ediyorum." diye konuştu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri