2 milyarlık dev yatırım

Belediye Başkanı Dr. Mehmet Oğuz, “Son iki yıl içinde Çumra'ya 2 milyar liralık yatırım yaptık. Bu oran, koalisyon döneminde hükümetin (IMF)'den borçlarını kapatmak için istediği para miktarıdır. İlçenin çehresi değişti" dedi

RÖPORTAJ: EMRE ÖZGÜL

9 bin yıllık tarihe sahip olan Çumra Belediye Başkanı Dr. Mehmet Oğuz, “Son iki yıl içinde Çumra'ya 2 milyar liralık yatırım yaptık. Bu oran, koalisyon döneminde hükümetin  (IMF)'den borçlarını kapatmak için istediği para miktarıdır. İlçenin çehresi değişti” dedi

CAZİBE NOKTASI OLACAK

Karaman-Konya Hızlı Tren yapımının bitmek üzere olduğunu kaydeden Başkan Oğuz, ilerleyen günlerde Ankara ve Konya'ya Çumra'dan seferlerin yapılacağını aktardı. Seferlerin başlaması ile birlikte özellikle Çatalhöyük'ün daha gözde bir hal alacağını ifade eden Oğuz, şunları kaydetti: “ Çatalhöyük Çumra'nın gözdesi. İnsanlığın ilk yerleşim yeri. Keşfedilmesi gerekiyor ve herkes tarafından bilinmesi lazım. Ulaşımın kolaylaşmasından sonra Çatalhöyük cazibe merkezi haline gelecek.”

İLKLERİ YAPTIK, GURURLUYUZ

**3 yıl içinde ne gibi çalışmalar yürüttünüz?

2014 yılında belediyeyi devralırken, bir metrekare bile sıcak asfalt yoktu. Büyükşehir Prestij Cadde ile başlayan sıcak asfalt çalışmalarımız oldu. Köylerde park çalışmaları yaptık. Caddeleri genişlettik.  Alibeyhüyügü, Kuzucu yolu; Karayolları'na bağlı Gökhüyük yolu, yani ilçelerimize giren bütün ana arter yolların da tamamını genişlettik. İçeri Çumra yolu ilk kez sıcak asfalt ile buluşturuldu. Tren yolu sıcak asfalt ve duble şekilde yapılıyor. Genellikle ağır vasıtaların kullandığı Karkın yolu genişletildi ve asfalt çalışmaları devam ediyor. İlçemizde en son resmi olarak 1993 yılında vergi dairesi yapılmıştı. Bizim sadece geçen yıl 16 ve 24 derslikli açtığımız okul sayımız beş. Okullarımızı hizmete açtık. Gençlik ve Spor Bakanlığımızın desteği ile Konya'daki ilçeler arasında ilk kez yarı olimpik yüzme havuzu açıldı. Büyükşehir belediyemiz tarafından Kadınlar Lokali faaliyete girdi. Stadyum inşaatımız devam ediyor. 3 adet kapalı spor salonumuz var. Gençlik çalışmaları kapsamında birini Büyükşehir olmak kaydıyla 16 halı saha yaptırdık. 1 tane kapalı pazar yerimiz vardı. Çaput Pazarı denilen 6 bin metrekarelik yeri belediye olarak tamamlayıp, vatandaşımızın hizmetine sunduk. Tarihte ilk kapalı hayvan pazarını yaptık ve şuan faaliyetini sürdürüyor.  Çumra, tarım kentidir. Buğday Pazarımızın inşaat çalışmaları hız kesmiyor. Beldelerimizde de pazar yerlerine başladık. Karkın Pazar yeri tamamlandı. Alibeyhüyüğü Pazar yeri açıldı. İçeri Çumra'da 4 bin metrekarelik kapalı alanlı büyük bir pazar yapacağız. Son bir hafta içinde açılışa hazır hale gelecek.

3 YILA 50 YILIN HAYALİNİ SIĞDIRDIK

**Başka yaptığınız çalışmalar var mı? Şimdiye kadar ki toplam yatırım bedeli nedir?

-Resmi kurum anlamında 20 yıla yakındır ilçe tarım binamız yoktu. Bakanlık ile görüştük ve ilçe tarım hizmet binamız açılabilecek potansiyele getirildi. 1 ay içinde 4 katlı bina hizmete açılacak. Adliye Sarayı 2018 yatırım programına alındı. Eski hastane alanımıza Adliyeyi yapacağız. İlçe belediyesi imkânlarını sonuna kadar kullandık. Merkezi hükümet ve Büyükşehir Belediyesi ile birlikte koordineli şekilde çalışmak asıl gücün ortaya çıkmasına vesile oluyor. İlçe teşkilatımız, kadın kollarımız, gençlik kollarımız, muhtarlarımız var gücü ile çalışmasını sürdürüyor. Bir olunca hedef de Çumra olunca başarı kaçınılmaz oluyor. Son 50 yıl içinde yapılamayacakları 3 yıl içinde ilçemize kazandırdık.  Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a da teşekkür ederiz. İlçenin çehresi değişti. Son iki yıl içinde Çumra'ya 2 milyar liralık yatırım yaptık. Bu oran, koalisyon döneminde hükümetin (IMF)'den borçlarını kapatmak için istediği para miktarıdır. Selçuk, Karatay ve Meram dışında 5 tane İmam Hatip Lisesi olan tek ilçeyiz. 6 tane de İmam Hatip Orta okulumuz var.

MAVİ TÜNEL ABDULHAMİT HAN PROJESİYDİ

**Mavi Tünel Projesi'nin en çok Çumra'ya hitap etmesi ve Hızlı Tren güzergâhının Çumra'dan geçmesi ilçeye ne kazandıracak?

-Karaman-Konya Hızlı Tren yapımı, bitmek üzere. Hicaz- Bağdat Demiryolu ilçemizden geçmekte.  Hızlı Tren seferlerinde bir durak da Çumra olacak. Çumra'dan Ankara ve İstanbul'a direk hızlı tren hareket edecek. Bu kazanımın en önemli mimarı Sultan Abdulhamit Han'dır. 100 yıl sonra gelen torunu Recep Tayyip Erdoğan'da ilçemize ayrı bir değer kattı. Konya-Karaman duble yolu, seçme-arıtma tesisleri ki sadece Konya merkez ve Çumra'nın içme suyunu karşılayacak olan projedir. Bunlar da ilçemizin sınırları içinde. Elektrik ve mazot kullanmadan normal Mavi Tünel'den suyu alarak, bütün tarlalarımızı sulayacak Kapalı sistem sulama ihalemiz bitti. İnşaat başladı. 20 bin hektarlık alan doğal cazibe ile bitirilmek üzere. Çumra'nın tamamı kapalı sistem ile sulanacak. İlk ihale bedeli 267 milyon liraydı. Bundan sonraki ilk projeler ile beraber 500 milyon liraya yaklaşacak. Tüm yatırımlar ile birlikte 2016-2017 yatırım bedelimiz 2 milyar lira. Ülkemiz zor badireler atlattı. Hain bir girişim ile karşı karşıya kaldık. Dört bir yandan saldırılar var. Bu kadar zorluk içinde düşünüldüğünde sadece Çumra'ya bu kadar büyük yatırımların yapılması ülkemizin ne kadar güçlü olduğunu bir kez daha gün yüzüne çıkarıyor. Mavi Tünel, Abdulhamid Han, projesiydi. Kuru Kafa Mehmet Efendi, dönemin mimarıydı. 100 yıl geçti üzerinden. Proje bütün hükümetlerin sözüydü. Ama sayın Erdoğan dönemine nasip oldu. Mavi Tünel'in yüzde 80'i Çumra'ya hitap ediyor.  Bu konuda şanslıyız. Yağan yağmurlar ve biriken sular, Çumra'ya geliyor. Çumra'daki ürün verimi artacak. Geçen yıl ilk kez Mavi Tünel'den de su aldık. Osmanlı da ilk kadastro çalışmaları da ilçemizde yapılmış. Bölge olarak her yönden nasipliyiz. Abdulhamid Han'a vefa için onun ismine özel ve onun eserlerinden oluşan bir bilgihane inşa edeceğiz. Adına bilgi yarışmaları yapıyoruz. İlçemizin kurulma sebebi de Abdulhamit Han'dı. Çumra olarak o kadar büyük bir ovayız ki; ticari değeri olan 19 ürünün 17'si ilçemizde üretiliyor.

 

ÇATALHÖYÜK DEĞER KAZANACAK

**Çumra, sanayi ve turizm noktasında hangi konumda?

PANKOBİRLİK ve Konya Şeker'in en büyük tesisleri, ilçemiz sınırları arasında yer alıyor. Çiftçi ürettiğini direk, üretime veriyor.  Bu yatırım için çok doğru bir karar. Fabrikaların burada olması, yeni istihdam demek. 1999 yıllarda organize kurulmuş. İlçemiz için organize çok önemli bir konuma sahip.  Çatalhöyük yine Çumra'nın gözdesi. Ulaşımın kolaylaşmasından sonra bambaşka bir hal alacak. Büyükşehir'in stratejik yatırımları arasında Çatalhöyük Müzesi var. Yetişkin nesil, Çatalhöyük'ü yeterince keşfedemiyor. Bütün çocuklarımızı Çatalhöyük'e götürüyoruz. Tarihini yerinde öğrenmesini istiyoruz. Ayrıca ilçemize yeni gelen üniversite öğrencilerimizi de Çatalhöyük'te ağırlıyoruz.

 

**Dr. Mehmet Oğuz kimdir?

-1973 Yılında Çumra’da doğdu, 1984 yılında Mustafa Onbaşı ilköğretim okulunu 1991 yılında Çumra İmam Hatip Lisesini, 1998 yılında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesini bitirdi. Daha sonra 6 yıllık süre içerisinde Batman ili Sağlık Müdürlüğünde Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü ve Müdür Yardımcılığı görevlerinde bulundu. Evli ve 3 çocuk babası olan OĞUZ. Orta Derecede Arapça ve İngilizce bilmektedir. Ayrıca Dr.Mehmet OĞUZ Çumra Eğitim Gören Öğrencileri Koruma Derneği ( İhlder ) nin bir süre Başkanlığını yürüttü, Sema Kuşağı Derneği Yönetim Kurulu Üyeliği devam etmektedir.

 

 

 

 

 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Röportaj Haberleri