2.2 milyon tiryaki aradı

Sağlık Bakanlığı tarafından sigarasız hayata başlamak isteyenlere yardımcı olabilmek için kurulan ''Alo Sigarayı Bırakma Hattı'' 2.2 milyon kez çaldırıldı.
171'i tuşlayarak ulaşılan Alo Sigarayı Bırakma Hattı, kurulduğu günden bu yana sigara bağımlılığından kurtulmak isteyenlerin ilgisini çekiyor.
Kurulduğu 27 Ekim 2010 tarihinden bu yana yaklaşık 2.2 milyon çağrı alan hatta, çağrılar 90 hat kapasitesi ve 194 çağrı masası ile 270 civarındaki personelle karşılanıyor. Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Hattını nüfus yoğunluğu ile orantılı olarak en fazla arayan il yüzde 25 ile İstanbul oldu. Bu sıralamayı, yüzde 10 ile Ankara, yüzde 7 ile İzmir, yüzde 6 ile Bursa, yüzde 3 ile de Konya takip etti.
Şimdiye kadar 3 binin altında çağrı gelen iller ise Bayburt, Ardahan, Gümüşhane, Tunceli ve Artvin oldu.
Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı sigarayı bırakmak isteyenlere, bırakan ancak tekrar başlama riski olanlara yardımcı oluyor. Bu kapsamda hattın etkinliğini analiz etmek üzere bağımsız bir kuruluş tarafından araştırma çalışmasına da başlandığı bildirildi.
-Uzmana danışmak, sigaradan kurtulmayı kolaylaştırıyor-
Sigara bırakmanın hekim kontrolünde yapılması gerektiğine dikkati çeken yetkililer, bırakma sürecinin Sigara Bırakma Poliklinikleri veya aile hekimleri aracılığıyla planlanması halinde başarı oranını arttığını vurguluyor.
Ayrıca bırakma sürecinin herhangi bir aşamasında Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Hattından yardım alınabileceğine işaret eden yetkililer, bu alışkanlıktan kurtulmak isteyen sigara bağımlılarına bunu bilimselliği kanıtlanmış yöntemlerle denemelerini öneriyor.
-Bırakınca kilo alır mıyım?-
Hattı arayanların bir çoğunda, sigarayı bırakması halinde kilo alma endişesinin hakim olduğu bildirildi.
''Sigarayı bıraktığınızda iştahınız artabilir ve tat alma duyunuz gelişebilir. Bu nedenle daha sık bir şeyler atıştırmak isteyebilirsiniz'' diyen uzmanlar, bu gibi endişesi olanlara şunları öneriyor:
''Bu durumlarda meyve, sebze ve bir miktar çerez gibi sağlıklı yiyecekleri tercih ediniz ve cips benzeri abur cubur ürünlerden kaçınınız. Şimdilik diyet yapmayın. Almış olduğunuz 'sigarasız hayat' kararınızda sebat edin. Alacağınız kilolar geçici olacaktır. Sigarayı bıraktıktan sonra hareket yeteneğiniz artacağı için kilo vermeniz çok daha kolay olacaktır. Düzenli bir egzersiz programına başlayarak nikotin eksikliğine bağlı olarak azalabilen metabolizma hızınızı artırabilirsiniz. Hiç bir şey yapamıyorsanız kilolarınızı dert etmeyiniz. Onlarla sigarayı tamamen bıraktıktan sonra ilgilenirsiniz.''
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri