1969 yılında kurulan Türk otomotiv devi yabancılara satıldı

Türkiye'nin önemli otomotiv üreticilerinden birisi tamamen yabancılara satıldı.

Türkiye'de otomotiv yedek parça üretimi konusunda önemli yol kat eden Bursa merkezli firma yabancılara satıldı. 

1969 yılında Maysan adı ile kurulan Maysan Mando, Türkiye’de amortisör üreten ilk şirket olarak biliniyor. Türkiye otomotiv piyasasının gelişiminde etkin bir rol oynamış şirketlerden biri.

Şirketin Çukurova Grubu bünyesine katılmasının ardından, 1976 yılında Oyak Renault, Tofaş ve Mercedes Benz Türk gibi başlıca otomotiv şirketleri için üretimler yapmış ve sektöre dönük üretimlerine devam ediyor. 1997’de Güney Koreli Mando Corporation ile yapılan ortaklık anlaşması kapsamında şirketin adı Maysan Mando olarak değiştirildi.

Maysan Mando’nun ürün gamı; günümüzde binek araçlar, hafif ticari araçlar, otobüsler ve ağır kamyonların yanı sıra demiryolları ve askeri uygulamalara yönelik geniş bir amortisör yelpazesinden oluşuyor.

Şirketin toplam üretiminin yüzde 65 oranındaki bölümünü, Renault-Nissan, Ford, Hyundai, Kia, GM, Daimler AG, Iveco, Schmitz Cargobull gibi yurtdışı OEM üreticilerine ve Hyundai Assan, Oyak Renault, Mercedes Benz Türk, BMC, Ford Otosan, Fiat-Tofaş, Anadolu Isuzu, Otokar, Karsan, Temsa Global, FNSS ve Ege Endüstri gibi çok sayıda yerel OEM üreticilerine ayrılmış.

Şirket, üretiminin kalan yüzde 35 oranındaki bölümüyle yurtiçi ve yurtdışı satış sonrası ürün ve servis talebini karşılamakta olup toplamda 75 farklı ülkeye ihracat gerçekleştiriliyor.

Güney Koreli lojistik, otomotiv ve inşaat şirketi Halla Group bünyesinde yer alan Mando Corparation, geçen yıl şirketin geri kalan hissesini de satın almak için adım atmıştı.

Rekabet Kurulu’ndan onay çıkmıştı. Ancak karar yayınlanmadığı için işlemler sonlanmamıştı. Geçen hafta Rekabet Kurulu’nun ilgili kararı da yayınlandı. Maysan Mando’nun tamamı Mando Corparation’a geçti. Böylece 54 yıllık Maysan, resmen Koreli oldu.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (93)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri