17 yaşından bu yana ipek kozası yetiştiriyor 

25 yıldır ipek böceği yetiştiriciliği yapan Habibullah Türkmen, “İpek böceğinin bakım aşaması zorlu bir süreç. İpek böceği yetiştirebilmek için bazı noktaları bilmek ve buna göre hareket etmek gerekmekte” dedi

MÖ 2-3 bin yıllarına dayanan ipekçilik, günümüzde eski ihtişamını sürdürmese de ipek yetiştirici ustalar mevcut. İnsan dokusuna uygun doğal yapısıyla adının hakkını veren ipek ipliği, çelikten sağlam ancak bir o kadar da hafif yapısıyla şaşırtıcı özelliklerini gözler önüne seriyor. Hatay’da 25 yıldır ipek böceği yetiştiriciliği ve ipek üretimi yapan Habibullah Türkmen, “Bu işin içinde büyüdüm. 17 yaşından beri ipek böceği yetiştiriciliği yapıyorum. Usta- çırak ilişkisiyle bugünlere geldik. 2009 -2010 senelerinde de bu işin ustası oldum. Hatay’da bulunan atölyemde ailemle beraber ipek böceği yetiştiriciliği yapıyorum. Aynı zamanda da elde ettiğimiz ipeklerden çeşitli kumaşlar elde ediyoruz. Her işin zorluğu var ama ipek böceğinin bakım aşaması zorlu bir süreç. Atölyemde bu işin unutulmaması adına çırak da yetiştiriyorum. Ayrıca ipek böceği yetiştiriciliğini tanıtmak amacıyla sergilere katılıyorum. Unutulmaya yüz tutmuş olan bir meslek ipek böceği yetiştiriciliği. Biz de mesleğin unutulmamasını sağlamaya çalışıyoruz” dedi.  

İPEK EN DOĞAL KUMAŞTIR

İpek böceği yetiştiriciliğinin zorluklarından da bahseden Türkmen, şunları söyledi: “Her işin zorluğu var. İpek böceğinin bakım aşaması ise zorlu bir süreç. İpek böceği yetiştirebilmek için bazı noktaları bilmek ve buna göre hareket etmek gerekmektedir. Nedeni ise son derece hassas bir iş olması ve bakımı için gerekli şartların en hassas şekilde sağlanması gerektiğidir. İpek böceğinin yaşam süresi çok kısa. İpek böcekleri yumurtalarından çıkıyor, uyku aşamasını geçiriyor, yumurtadan çıktığı andan itibaren 10 bin kat büyüyerek günü gelince kozasını kendi örmeye başlıyor. Kozadan çıkıyor, kelebek oluyor, yumurtalarını bırakıyor ve ölüyor. İpek böceğini bu sebeple sürekli kontrol etmeniz gerekiyor. İpek kozasının nem olmayan kuru yerde muhafaza edilmesi lazım. Hava değişimleri ipek kozasını etkiliyor. Ayrıca önemli diğer bir konu ise ipek böceğinin beslenme aşaması. İpek böceği dut yaprağı yediği için yaprağın temiz olması bizim için çok önemli.”

SAİT ÇELİK 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Yaşam Haberleri