17 Aralık kumpas davasında kısmi onama kararı

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, takipsizlikle sonuçlanan "17 Aralık soruşturması"nda kumpas kurup usulsüzlükler yaptıkları gerekçesiyle 67 sanığın yargılandığı davada karar üzerindeki incelemesini tamamladı.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesinin, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinin 18 Mart 2019'da verdiği kararları hukuk, usul ve yasaya uygun bulmasının ardından sanık ve avukatları ile bazı müdahil vekilleri dosyayı temyize götürdü.

Yerel mahkemenin verdiği hükme ilişkin temyiz incelemesini tamamlayan Yargıtay 3. Ceza Dairesi, sanıkların Türkiye Cumhuriyeti hükûmetini ortadan kaldırmaya teşebbüs saikiyle hareket ettiklerine dair şüphe ve tereddüt bulunmadığını değerlendirdi.

Kararda, direnç oluşturduğunu kabul ettikleri kişi ve kurumları etkisizleştirip ortadan kaldırmayı amaçlayın sanıkların, bu kapsamda pek çok denemeden sonra operasyonlarını en büyük direnç noktası olarak gördükleri mevcut hükumete yönelttikleri aktarıldı.

Sanıkların Başbakan'ı istifa ettirdiklerinde veya düşürdüklerinde mevcut hükûmetin düşmüş sayılacağını bilerek eylem ve faaliyetlerini gerçekleştirdikleri vurgulanan kararda, bu kapsamda yakalama ve gözaltı işlemlerinin gerçekleştirildiği belirtildi.

Kararda sanıkların eylemlerinin hazırlık hareketleri seviyesini aşarak cebir ve şiddete varacak hareket boyutuna ulaştığı, hukuki kılıf ve görünüm altında cebir ve şiddetin de gerçekleşme olasılığı bulunduğu aktarıldı.

Yargıtay kararında, sanıkların 15 Temmuz 2016 tarihi itibarıyla anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs eden FETÖ'nün mensubu olmaları nedeniyle üzerlerine atılı suçları işlediklerinin kabulünde isabetsizlik bulunmadığı ifade edildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri