16 yılın hesabı verilmelidir!

Tarım Uzmanı ve Yazarı Sadettin İnan, “Hükümet, dediğimize geldi. Görüyoruz ki kota yıllarca ihtiyaçtan değil, birilerini zengin etmek için artırılmış” dedi

“İhtiyaç olmadığı halde neden 16 yıl boyunca NBŞ kotası sürekli artırıldı? Bunun sorumluları hesabını vermelidir” diyen Tarım Uzmanı ve Yazarı Sadettin İnan, “Hükümet, dediğimize geldi. Görüyoruz ki kota yıllarca ihtiyaçtan değil, birilerini zengin etmek için artırılmış” dedi  

2018 yılının Mart ayında yüzde 10'dan 5'düşürülen nişasta bazlı şeker kotasına yeni bir hamle daha geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yüzde 5'lik kotanın yüzde 2,5'e düşürüleceğinin müjdesini verdi. Hükümetin stratejik öneme sahip olan şeker konusunda böyle bir adım atmış olması memnuniyetle karşılandı. Atılmış olan bu hassas adım takdiri hak ederken, pancar üreticileri de memnuniyetini dile getirerek, hükümete teşekkür etti. Tarım Yazarı Sadettin İnan, konu ile ilgili Merhaba Gazetesi'ne değerlendirmelerde bulunarak, “Biz, yıllardır kotanın düşürülmesi gerektiğini söylüyorduk. Güzel bir karar alınmış oldu. Pancar üreticisi de alınan karardan memnuniyeti dile getiriyor. Yıllardır söylediğimiz ve savunduklarımız bir kez daha doğru çıkmış oldu. Kararı alanlara teşekkür ediyoruz ama yıllarca neden boşu boşuna kota yükseltildi ve kim zengin edilmek istendi sorularının da cevabını istiyoruz” dedi.

YÜKSEK NBŞ KOTASI ÜRETİME ZARAR VERİYORDU

Türkiye’de şeker açığının bulunmadığını ve ülkenin şeker ihtiyacını pancardan karşılayabilecek güçte ve konumda olduğunu bir kez daha vurgulayan İnan, bu gerçeği rakamlarla ortaya koymalarına rağmen, 2002-2018 yılları arasında nişasta bazlı şekerlerin kotasının Bakanlar Kurulu kararıyla düzenli bir şekilde artırıldığını hatırlattı. “Yapılan yanlışı 16 yıl sonra fark eden hükümet, geçtiğimiz yıl kotayı yüzde 5’e düşürmüştü” diyen İnan, şunları kaydetti:
“Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün yaptığı açıklama ile nişasta bazlı şekerlerin kotası yüzde 2,5’e indirilecek. Hükümetin, nişasta bazlı şeker kotasındaki hatasından 16 yıl sonra da olsa dönmesi pancar üreticisi tarafından memnuniyetle karşılandı.Bilindiği üzere nişasta bazlı şekerlerin kotası 2018 yılının Mart ayında yüzde 10’dan yüzde 5’e düşürülmüştü. Nişasta bazlı şekerlerin kotasının düşürülmesi, pancar üretimi açısından büyük önem taşıyor. Pancar üretiminde bir açık bulunmamasına rağmen nişasta bazlı şekerlere yıllardır uygulanan yüksek kota, şeker fabrikalarına ve pancar üretimine büyük zarar veriyordu. 2002 yılından 2018 yılına kadar mevcut yüzde 10 kota yeterli görülmeyerek, bir de Bakanlar Kurulu kararıyla her yıl artırılmıştı. Şeker-İş Sendikası da her yıl Bakanlar Kurulu kararıyla yapılan kota artışını yürütmenin durdurulması talebiyle Danıştay’a taşıyarak dava açmıştı. Açılan davaların bir çoğunun kazanılmasına rağmen kota artışlarına karşı Danıştay’ın iptal kararları uygulanmamıştı.” Nişasta bazlı şekerlerin toplam kotanın içinde 135 bin ton kotasının da bulunduğunu dile getiren İnan, “Kotanın yüzde 5’ten, yüzde 2,5’e indirilmesiyle birlikte bu rakam 67,5 bin tona düşecek. Nişasta bazlı şekerlerden kalan 67,5 bin ton kota ise şeker fabrikalarına devredilecek. 67,5 bin ton şeker kotasından özelleştirilen şeker fabrikalarına da kota verilip verilmeyeceği Cumhurbaşkanlığı’nın kararnamesinde belli olacak” şeklinde konuştu.   

ABD ŞİRKETLERİNE NEDEN PARA AKTARILDI!

Hükümetin 16 yıl sonra kendi dediklerine geldiğini söyleyen İnan, sorumluların geçen 16 yılın hesabını vermesi gerektiğini ifade etti. Kotanın yıllarca çok yüksek ve olması gerekenin de bugün alınan karar olduğunu sıklıkla ifade eden İnan, konuşmasını şöyle noktaladı: “16 yılın hesabının verilmesi lazım. Olması gereken zaten buydu. Yıllarca kota neden yükseltildi. Glikoz açığı var denildi. Glikoz açığı falan da yoktu. Neden kota yüksek iken iyice yükseltmenin yolları arandı.

Anladığımız şu, kota ihtiyaçtan artırılmamış demek ki. Ortada bir rant ve zenginlik kaygısı var. ABD şirketlerine neden paralar boşa aktarıldı? Sorumlulardan bunların cevabını bekliyoruz.”

EMRE ÖZGÜL

 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (7)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri