16 Ülkeden Gaziler Güney Kore’ye Kutlama İçin Geldi

Güney Kore’de Kore Savaşı’nın sona erişinin 60. yıl dönümünde görkemli bir tören düzenlendi.

Güney Kore’de Kore Savaşı’nın sona erişinin 60. yıl dönümünde görkemli bir tören düzenlendi. Törenlere, 16 ülkeden gelen gaziler de katılıyor.

Güney Kore’de 27 Temmuz 1953’de sona eren Kore Savaşı’nın 60. yıl dönümü kutlamak için ülkenin her yanında bir çok gösteri düzenlendi. Koreli devlet erkanı ise Savaş Müzesi’nin önündeki resmi törende bir araya geldi. Törende savaşa iştirak eden ülkelerin temsilcileri de hazır bulundu. Törene en yüksek düzeyde katılımı Yeni Zelanda başbakan seviyesinde gösterirken, Türkiye’den ise Savunma Bakanı Yardımcısı Hasan Kemal Yardımcı katıldı. Tören alanına gelen Devlet Başkanı Park Geun-hye’ye, 16 ülkeden gelen temsilciler eşlik etti.

Tören alanında başta Koreli gaziler olmak üzere bir çok ülkeden gaziler de hazır bulundu. Alınan bilgiye göre tören için 16 ülkeden 224 savaş gazisi ve yakını geldi. Türkiye’den ise 32 kişi gelirken, bunların 28’inin Kore gazisi olduğu ifade edildi. Güney Kore Savunma Bakanlığı ve Emekli Askerler ve Vatanseverler Birliği tarafından organize edilen törene katılan gazilerin yol masrafları ise yine bu iki kurum tarafından karşılandı. Bir çok dernek ve sivil toplum örgütü tören alanında gazilere yardım etmek için hazır bulundu.

Tören öncelikle Güney Kore milli marşı ile başladı. Ardından öğrenciler tarafından yapılan, savaşa katılan tüm ülkelerin bayraklarının geçit töreni oldu. Törendeki ilk konuşmayı ise Yeni Zelanda Başkanı John Key yaptı. Konuşmasının başında Korece konuşan Başbakan Key, katılımcılardan büyük alkış aldı.

Key’den sonra sahneye ev sahibi Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye geldi. Konuşmasının ilk kısmında gazilere teşekkür eden Devlet Başkanı Park, Kuzey Kore ile ilişkilere değinmeyi de ihmal etmedi. Kore Yarımadası’nda nükleer silahların var olmasının kabul edilemez olduğunu ifade eden Park, Kuzey Kore’nin Güney Kore’nin mal ve can varlığına kast edecek herhangi bir saldırının affedilemeyeceğini söyledi. Park, Kuzey Kore’nin artık daha çok diyalog sergileyerek, uluslararası toplumda sorumluluk sahibi bir ülke olmasını istediklerini sözlerine ekledi.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri