Türkiye’de ise 2010 yılında yalnızca 10 kişinin meslek hastalığından ötürü öldüğünü ifade eden Toraman, “Ülkemizde meslek hastalığı tanımı yapılamadığı için, teşhis ve tedavi de gerçekleştirilememektedir. Halbuki mesleklerini icra ederken yakalandıkları rahatsızlıktan dolayı yaşamını yitirenlerin sayısı çok daha yüksek” dedi.
Meslek hastalıkları tanısının konulması için Ortak Sağlık Güvenlik Birimlerinin (OSGB) desteklenmesi, iş sağlığı ve güvenliği yasasının bir an önce çıkarılmasının gerektiğini vurgulayan Toraman, “SGK’nın 2010 yılı verilerine göre Türkiye’de 544 kişide meslek hastalığı tespit edilmiş olması ve yine kayıtlarda sadece 10 kişinin meslek hastalığından dolayı yaşamını yitirdiğinin gözükmesi çok önemli bir eksikliktir” diye konuştu.
Meslek hastalıkları tanısının konulamamasını işyeri hekimlerinin mesleki bağımsızlıklarının olmamasına bağlayan Toraman, iş kanununun mevcut durumu sebebiyle sıkıntılar yaşandığını ifade etti.
Meslek hastalıkları tanısının konulabilmesinin ilk şartı işyeri hekimlerinin mesleki bağımsızlıkları sağlanmasını dile getiren Toraman, “İşverenler SGK primlerinin bir bölümünü bakanlığın fonuna ödemeliler ve bu fondan ödemeler yapılmalıdır. İşyeri hekimleri mesleklerini OSGB bünyesinde ve mesleki bağımsızlıkları sağlandığında icra edebilirler. Ayrıca belgeleri Danıştay tarafından iptal edilen veya askıya alınmış iş güvenliği uzmanlarının geçerli belgelerini almaları için meclisten İş Sağlığı ve Güvenliği yasa tasarısı geçmelidir” dedi.