150 bin öğrenciye hizmet veriyoruz

Tüm Eğitim Yardımlaşma Araştırma Derneği (TEYAD) nin Cuma sohbetlerinde İki Doğu İki Batı Uluslararası Öğrenci Derneği Başkanı Murat Arslan “Türkiye’de Uluslararası Öğrenciler ve Öğrenci Çalışması” üzerine bir söyleşi yaptı.

Tüm Eğitim Yardımlaşma Araştırma Derneği (TEYAD) nin Cuma sohbetlerinde İki Doğu İki Batı Uluslararası Öğrenci Derneği Başkanı Murat Arslan “Türkiye’de Uluslararası Öğrenciler ve Öğrenci Çalışması” üzerine bir söyleşi yaptı.  Arslan: “Biz bir Milletiz” sloganıyla uluslararası öğrencilere yönelik 58 ilde 68 dernek ile faaliyetlerimizi yürütüyoruz. Farklı coğrafyalardan gelmiş binlerce öğrenciye aynı milletin fertleri oldukları şuurunu vermeyi hedefliyoruz. Dünya üzerindeki zulümlerin ve adaletsizliklerin bu gençlerle önleneceğini düşünüyoruz.

BİZ BİR MİLLETİZ

Ömer Lütfi Ersöz’ün Cengiz Numanoğlu’ndan “Okuduğu Kur’an’ın Farkında Olmayanlar” şiirini okumasından sonra “Biz Bir Milletiz” sloganıyla yola çıktıklarını belirten Arslan; SSCB’nin dağılmasından sonra Turgut Özal zamanında 1993 yılında az sayıda öğrenci ile başlayan faaliyetlerin bugün 150 bin öğrenciye ulaşıldığını, hiçbir ayrım yapmadan farklı coğrafyalardan gelen öğrencilere Konya’da yardımcı olmaya çalıştıklarını ifade ederek; “YÖK, MEB, Diyanet Vakfı, İslâm Kalkınma Bankası ve özel vakıfların teşvikiyle yurtdışından öğrenciler getirildi. İlk gelen öğrencilerde özellikle yurt ve okullarda problemler yaşandı. Kurumlar arası birlikteliğin sağlanması açısından 2010 yılında Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı kuruldu. Artık burslar Türkiye Bursları üzerinden veriliyor.”dedi.

 

AYNI MİLLETİN ŞUURU OLMA YOLUNDA ÇALIŞMALAR

Arslan, SADER’in Çeçenistan’dan İstanbul’a gelen iki öğrenciyle çalışmalarının başladığına vurgu yaparak derneğin çalışmalarında “Rehberlik ve danışmanlık yapıyor, eğitim ve adaptasyon, barınma ve burs çalışmalarında bulunuyoruz. Farklı coğrafyalardan gelmiş binlerce öğrenciye aynı milletin fertleri oldukları şuurunu vermeyi hedefliyoruz.” Her bölgenin toplumsal, sosyal ve kültürel farklılıkları olduğunu, misafir öğrencilere “yabancı” ifadesi kullanmayı hoş bulmadıklarını ekonomik bakımdan düşük seviyede olan bazı öğrenciler için çalışmalarını yürüttüklerini söyledi.

 

MEZUN OLAN ÖĞRENCİLER GÖNÜLLÜ ELÇİLERİMİZ

2010 yılında Mevlâna Uluslararası Öğrenci Derneği adıyla kurulduklarını, FETÖ’nün Mevlâna Üniversitesi ile isim benzerliği olması dolayısıyla derneğin ismini İki Doğu İki Batı Uluslararası Öğrenci Derneği olarak değiştirdiklerine dikkat çeken Arslan; “58 ilde 68 derneğimiz bulunmaktadır. Derneğimizin bulunmadığı yerlerde ise temsilcilerimiz görev yapmaktadır. Ülkemizden mezun olarak dönenler 32 ülkede Türkiye Mezunlar Derneğini kurdular. Ticaret yapmak istediklerinde özellikle Konyalı şirketlerden yapmak istiyorlar. Amacımız farklı ülkelerden gelip Konya’da okuyan öğrenci kardeşlerimizle ilgilenerek dünya üzerindeki zulüm ve adaletsizliklerin bu gençler tarafından ortadan kaldırılacağını düşünüyorum.” dedi.

 

KARDEŞLİK KAZANACAK

Türkiye’ye okumak için gelen gayrimüslim öğrencilerle de ilgilendiklerinin altını çizen Arslan; ‘Müslüman eşittir terörist’ yaftasının önüne geçmek istediklerini, bunun için çaba gösterdiklerini, dünyadaki problemleri ortadan kaldıracak anlayışın “kardeşlik” olduğunu, Afrika’da düşman olan iki kabileden gelen öğrencilerin burada arkadaş olarak kendi kabilelerini barıştırdıklarını söyledi: “Biri Balkan diğeri Afrikalı iki öğrenci birlikte ev tuttular. Cesur insanların idealleri olur. Gece yarısı ülkesindeki çatışmalardan, yoksulluktan huzursuz olup sabaha kadar uykusuz kalarak üzülen kardeşlerimiz var.”

 

HEDEF 350 BİN ÖĞRENCİ

ABD’de 1 milyon, İngiltere’de 750 bin, Fransa’da 500 bin uluslararası öğrencinin öğrenim gördüğünün altını çizen Arslan; ülkemizde 150 bin olan uluslararası öğrenci sayısının 350 bine çıkartılması gayretinde olunduğunusöyleyen Arslan; “Derdimiz kimsenin uşağı olmayan, özgür iradesiyle ayakta durabilen iyi bir Müslüman yetiştirmektir. Çıkarlar çatıştığında dostluklarımız bitmesin.”dedi.

Dünyanın yaşanabilir hâle gelmesi için mücadele ettiklerini söyleyen Arslan; UDEF Uluslararası Öğrenci Denekleri Federasyonu altında çalışmalarını yürüttüklerini, “Öğrencilerimize üniversite başvurusu, ulaşım, iletişim ve sağlık sorunlarının çözülmesi gibi birçok hususta danışmanlık ve rehberlik hizmeti verilmektedir.Ulaşımdan ücretsiz yararlanmak için Büyükşehir Belediyesi Elkart Bürosu bize yardımcı oldu. Konya’daki diğer sosyal yardım kuruluşlarından da yardım alıyoruz.”dedi. Arslan, ilmimizin ve bedenimizin zekatını vermeye çalıştıklarını, karşılığını sadece Allah’tan beklediklerini belirterek konuşmasını tamamladı.

Program sonunda TEYAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Oğuz, Üyesi Ömer Lütfi Ersöz ve Karapınar eski Belediye Başkanı Mehmet Mugayıtoğlu tarafından günün hâtırasına Murat Arslan’a dernek plaketi takdim edildi ve toplu fotoğraf çekinildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri